Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Παν.Μελά, σχετικά με την έλλειψη τραυματιοφορέων, 21/6/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου «Αττικόν», αλλά και άλλων Νοσοκομείων, προκαλεί η έλλειψη τραυματιοφορέων»
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» έχει δυναμικότητα περίπου 650 κλινών, οι οποίες είναι μονίμως κατειλημμένες και συγχρόνως έχει άλλες 80-120 επικουρικές στους διαδρόμους (ράντζα-φορεία).
Καθημερινά, στα διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου (εξωτερικά ιατρεία, απεικόνισης, αιμοληψίες κλπ.), προσέρχονται τουλάχιστον 1000 εξωτερικοί ασθενείς και ο αριθμός τους αυξάνεται σε περίπου 1200, κατά τις γενικές εφημερίες.
Από αυτούς 160-200 τελικά εισάγονται, αφού αφορούν βαριά πάσχοντες.
Ο τεράστιος αυτός αριθμός ασθενών εξυπηρετείται μόλις από 11 τραυματιοφορείς (τρεις το πρωί, δυο το απόγευμα, ένας το βράδυ), ενώ στη γενική εφημερία εργάζονται μόλις 3, με αυξημένα ωράρια εργασίας, χωρίς τη λήψη των νόμιμων ρεπό και αδειών που δικαιούνται.
Η έλλειψη τραυματιοφορέων προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση εξετάσεων και χειρουργείων των ασθενών, αναμονή στις κλινικές, για έκδοση εξιτηρίων κλπ. και, σε συνδυασμό με την απουσία υλικοτεχνικών υποδομών, προκαλεί αρνητικές καταστάσεις.
Πέραν των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι τραυματιοφορείς, εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας τους, σημειώνονται συχνά τραυματισμοί, στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν μόνοι τους βαριά πάσχοντες και υπέρβαρους ασθενείς.
Η μεγάλη αυτή έλλειψη στο «Αττικόν», θεωρείται επικίνδυνη για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, δημιουργώντας πολλούς κινδύνους, για την Υγεία και τη ζωή των ασθενών, αλλά και για το ίδιο το προσωπικό του Νοσοκομείου.
Ανάλογες ελλείψεις προσωπικού τραυματιοφορέων σημειώνονται και σε άλλα Νοσοκομεία, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδος, αποτέλεσμα των μνημονιακών υποχρεώσεων της Κυβέρνησης, που επιτάσσουν τη μείωση της χρηματοδότησής τους και την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Θα φροντίσει για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τραυματιοφορέων, ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου «Αττικόν», αλλά και άλλων Νοσοκομείων της χώρας μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την έλλειψη τραυματιοφορέων;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
21-06-2013
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ