Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννου του εν Κρημνώ


Γραφικά εξωκλήσια, που είναι αφιερωμένα σε μεγάλους και λαοφιλείς Αγίους της εκκλησίας μας, προστατεύουν το μαγευτικό Καψάλι στα Κύθηρα.
Απ’ τη μια μεριά, λίγες δεκάδες μέτρα μόνο από το λιμάνι βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο λόφο, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και πιο πέρα πάνω από τον Πίσω Γυαλό, η δίδυμη εκκλησιά του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου που ατενίζει το Κρητικό Πέλαγος και  προστατεύει τους θαλασσινούς μας.
Απ’ την άλλη μεριά, πάνω στον ομώνυμο λόφο στέκει μεγαλόπρεπα ο Άγιος Σπυρίδωνας και πιο πέρα οι δύο σπηλαιώδεις Ναοί της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Αποστόλου Παύλου.
Στη μέση και πιο ψηλά από τα άλλα εκκλησάκια σε μια σπηλιά που βρίσκεται στα κάθετα βράχια του βουνού, σε μέρος απόκρημνο και δυσπρόσιτο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που είναι πραγματική αετοφωλιά και χρειάζεται να ανέβεις 130 σκαλιά για να φθάσεις εκεί.
Ο άγιος Ιωάννης ο εν Κρημνώ ή στον Εγκρεμνό όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, έχει ιστορία μερικών αιώνων και μαζί με τα κτίρια που βρίσκονται χαμηλότερα από την εκκλησία, αποτελούσαν Μοναστήρι. Υπάρχει επιγραφή που γράφει ότι η Μονή ανακαινίσθη το 1725 και επίσης υπάρχει κατάστιχο απογραφής του 1688 (inventario) όπου καταχωρείται η περιουσία της.
Ο Άγιος Ιωάννης στον Εγκρεμνό, γιορτάζει στις 24 Ιουνίου και στις 29 Αυγούστου.
Έτσι και φέτος στις 28/8 το απόγευμα έγινε εκεί ο Εσπερινός με αρτοκλασία από τον Εφημέριο π. Φρουμέντιο.
Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, μόνος του σαν απλός ιερέας, χωρίς μεγαλοπρέπεια αλλά κατανυκτικά σ’ αυτόν το Ναό που έφτιαξαν τα χέρια του Δημιουργού. Τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε το Θείο Λόγο. Η ημέρα αυτή έχει αυξημένες ανάγκες και οι ιερείς μας είναι λίγοι.
Πολύς κόσμος ανέβηκε τα 130 σκαλιά για να συμμετάσχει σ’ αυτή τη μυσταγωγία, να ανάψει το κεράκι του και να τιμήσει το Μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον μείζονα των Προφητών, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Κυρίου.
  


Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος