Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Νέα φωτιά στα Κύθηρα


Πριν καλά-καλά επουλώσει το νησί μας τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου, που κύκλωσε κυριολεκτικά το Μοναστήρι της Αγίας Ελέσας και το Ναυτικό Παρατηρητήριο, μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε στις 7/8 στη Χώρα και μάλιστα πίσω από την Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα, ακριβώς στο σημείο του παρκινγκ. Με άλλα λόγια ελάχιστα μέτρα από την πλατεία της πρωτεύουσας του νησιού μας.
Όλοι μιλούν πως πρόκειται και πάλι για εμπρησμό, μάλιστα μερικοί ισχυρίζονται πως ένα άσπρο αυτοκίνητο εθεάθη στο χώρο του παρκινγκ το μεσημέρι της Τρίτης 7/8 και «πετούσε» κυριολεκτικά στουπιά με φωτιές. Λέγεται ακόμη πως διέκριναν και τα δύο τελευταία νούμερα του αριθμού κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Αυτά όμως είναι κάποιες ενδείξεις.
Σημασία έχει ότι η φωτιά αυτή αν και μέσα στο χωριό, πήρε μεγάλες διαστάσεις και μία πλευρά της έφτασε καίγοντας μέχρι τη Φελωτή (δηλ. σταμάτησε στη θάλασσα) αφού βρήκε τα καμένα της πρώτης φωτιάς εκεί. Η άλλη πλευρά έφτασε στα Γερμανικά, όπου όπως φαίνεται «συνάντησε» τα βλήματα που είχαν εγκαταλείψει οι Γερμανοί στην κατοχή και ακούστηκαν και καμιά δεκαριά εκρήξεις. Η πλευρά αυτής της φωτιάς έφτασε μέχρι τη θέση Λιονί.
Βεβαίως κινητοποιήθηκαν ο Δήμος, η πυροσβεστική υπηρεσία, οι κάτοικοι αλλά έγιναν κάποιες ρίψεις από καναντέρ. Έλαβε κάποια στιγμή επικίνδυνες διαστάσεις, ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα, Τετάρτη, και για το σκοπό αυτό ειδοποιήθηκε το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στη Σπάρτη. Όμως, είναι δύσκολο να μεταφερθούν πυροσβεστικές δυνάμεις, επειδή αυτό το διήμερο έχουμε δύο πολύ μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, μία στην Τρίπολη και μία στην Κόρινθο.
Πάντως, η φωτιά έχει σχεδόν σβήσει, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση για πιθανή αναζωπύρωση από αλλαγή του καιρού ή από την ένταση του αέρα στην περιοχή. Παρουσιάζουμε φωτογραφικό υλικό από την καταστροφική πορεία της φωτιάς έξω από τη Χώρα όλο το τριήμερο, που είχε την καλοσύνη να μας στείλει ο αγαπητός Βαλέριος Καλοκαιρινός (Photo Cerigo).