Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

'ΕΡΕΥΝΑ (Αρ.2) : Ο ποιητής Ξενόδαμος ο Κυθήριος ήταν γυιός του βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαου!!

Όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε την ύπαρξη του μεγάλου μελικού ποιητή παιάνων (ύμνοι, εμβατήρια) ή υπορχημάτων (ύμνοι, συνοδεία ορχήστρας) Ξενόδαμου από τα Κύθηρα που έζησε τον 7ο π.Χ. αιώνα (βλέπε βιβλίο Ηλία Μαρσέλλου "Μια Αποδημία εις Κύθηρα" Ιστορικά Ερευνήματα, Αθήνα 1974 σελ.53 στο οποίο αφιερώνουμε ελάχιστες γραμμές γι’ αυτόν).
Μενέλαος ο βασιλιάς της Σπάρτης
Ο Πλούταρχος (46-126 μ.Χ.) τον αναφέρει (Μουσ. 9,11) και τον θεωρεί ως έναν από τους αρχηγούς Μουσικής Σχολής της Σπάρτης. Άλλοι ιστορικοί όπως ο Πρατίνας (λυρικός ποιητής του 6ου αι. π.Χ.) του αποδίδουν υπορχήματα. Γεγονός είναι ότι ήταν ονομαστός για τα μουσικά του προσόντα και τα σπουδαία ποιήματά του και έζησε στα χρόνια της πρώτης γυμνοπαιδιάς (λακωνικός χορός στην Αρχαία Σπάρτη τον 7ο αι. π.Χ.).
Ακόμη αναφέρεται με κολακευτικά λόγια για το έργο του από τον Αθήναιο, ότι ήταν σε ίση μοίρα με τον Πίνδαρο και ότι τελειοποίησε του Ύμνους που ετελούντο προς τιμή του Απόλλωνα κατά την εκτέλεση του Πυρίχιου χορού.
Σήμερα αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά ότι ο Ξενόδαμος ο Κυθήριος ήταν γυιός του Μενέλαου του βασιλιά της Σπάρτης από την Ναϊάδα Νύμφη στη Κρήνη (πηγή) της Κνωσού στην Κρήτη, την οποία επισκέφθηκε μια φορά και την πήρε μαζί του στο θερινό ανάκτορο που διατηρούσε στα Κύθηρα. Η Κνωσσία ήταν κόρη του ποτάμιου θεού Αμνησού. Έκτοτε, ο Ξενόδαμος ζούσε στα Κύθηρα και στη Σπάρτη όπου παρουσίαζε το έργο του. Το όνομα Ξενόδαμος δόθηκε από το γεγονός ότι ήταν εγγεγραμμένος σε άλλο δήμο (ξενομπασάρης-ξενομερίτης, δάμος=δήμος) εκτός Κυθήρων, πιθανότατα στη Σπάρτη.

πηγές: Ψευδο-Απολλοδώρος, βιβλιοθήκη 3, 133 (μετάφρ. Aldrich)
           Εύμελος Κορίνθιος ποιητής 7ου αι. π.Χ.

1. APOLLODORUS, LIBRARY 3 σε μετάφραση J.G. FRAZER
2. [3.11.1] Now Menalaus had by Helen a daughter Hermione and, according to some, a son Nicostratus200; and by a female slave Pieris, an Aetolian, or according to Acusilaus, by Tereis, he had a son Megapenthes200; and by a nymph Cnossia, according to Eumelus, he had a son Xenodamus.
3. Greek Heroes
Xenodamus, son of Menelaus and Cnossia
4. Cnossia, Mistress of Menelaus and mother by him of Xenodamus. Apd. 3.11.1

Ηλίας A. Μαρσέλλος
(πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα «Κυθηραϊσμός», Ιούνιος 2012, σελ. 16, στήλη «Έρευνα»