Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Έσβησε η φωτιά τα ξημερώματα της Πέμπτης 19/7, αναζωπυρώθηκε πάλι το απόγευμα. Την ξανάσβησαν και περιμένουν..


Σε πρωινή συνομιλία μας με το γνωστό ιδιοκτήτη της επιχείρησης Photo Cerigo και επίσης εθελοντή πυροσβέστη Βαλέριο Καλοκαιρινό, μάθαμε πως ακολούθησε ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στην Αγία Ελέσα. Τελικά η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα της Φελωτής.
Φαίνεται όμως πως οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν η τοπική πυροσβεστική, η δύναμη πυροσβεστών με 3 πυροσβεστικά από τη Λακωνία και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού που έφθασαν με ειδικό δρομολόγιο του «Πορφυρούσα», καθώς και η συμμετοχή των ανδρών της μονάδας του ναυτικού στην Αγία Ελέσα έκαναν τη διαφορά και η φωτιά έσβησε στις 5.30 το πρωί.
Όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά άρχισε δίπλα από το Μοναστήρι προς τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ λέγεται ακόμη πως βρέθηκαν στο σημείο εκείνο λάστιχα αυτοκινήτου, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται σε εμπρησμούς αφού καίνε επί ώρες.
Και ενώ όλα έδειχναν πως η φωτιά είχε σβήσει, στις 5-5.30 το απόγευμα αναζωπυρώθηκε και μάλιστα προς δύο κατευθύνσεις. Το ένα μέτωπο προχώρησε πίσω από την Αγία Ελέσα προς την πλευρά της Φελωτής και ένα δεύτερο προς το Μανιτοχώρι και τα Βαλεντιάνικα.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν με 4 ακόμη οχήματα που ήλθαν από Πελοπόννησο, ενώ ήταν παρών και ο Διευθυντής του κλιμακίου Γυθείου. Παράλληλα 2 αεροπλάνα καναντέρ άρχισαν τις ρίψεις νερού. Εκλήθηκαν δια του Δημάρχου όσοι είχαν υδροφόρα οχήματα και υλικά κατάσβεσης.
Γύρω στις 9 το βράδυ όλα δείχνουν ήσυχα. Για κάθε ενδεχόμενο, παραμένουν οι δυνάμεις κατάσβεσης στο νησί για τυχόν αναζωπυρώσεις.