Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ballota acetabulosa (L.) Benth.,Lamiaceae/Labiatae, Τα μπαμπακούλια


Κύθηρα, Μάιος 2012. Φωτογραφίες, κείμενο:Σταυρούλα Φατσέα

Το γένος βαλλωτή περιλαμβάνει περίπου 33 είδη αυτοφυών στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης , Βόρειας Αφρικής και Δυτικής Ασίας. Μεγαλύτερη ποικιλία ειδών εμφανίζεται στη Μεσογειακή λεκάνη.

Το όνομα φαίνεται να χρησιμοποίησε ο Διοσκουρίδης για το φυτό που σήμερα ονομάζουμε ballota nigra, βαλλωτή η μέλαινα, ενώ από τις πηγές προκύπτει ότι το φυτό ballota acetabulosa, ο Διοσκουρίδης το περιγράφει ως ψευδοδίκταμο. 


Κοινές ονομασίες στην Ελλάδα: φυτιλάκι, αλουμινάκι, αποπουλιά, φουφλιά, φουρφουλιά,λυχναράκι, φάσσας, καπτουριά, καντηλαναύτρα

Στα Κύθηρα το φυτό είναι γνωστό σε όλο το νησί με το λαϊκό όνομα μπαμπακούλια. Παλαιότερα, τέτοια εποχή κάθε χρόνο μάζευαν τα μπαμπακούλια, δηλαδή τους ξερούς κάλυκες του φυτού. Τα μικρά αυτά χωνάκια τα τοποθετούσαν ανεστραμμένα ανά δύο αφού έβγαζαν το σπόρο από το ένα, στο λάδι του καντηλιού, που υπήρχε στο εικονοστάσι κάθε σπιτιού και τα άναβαν. Η φλογίτσα τους κρατούσε περίπου 10 ώρες αναμμένη χωρίς να δημιουργεί καπνιά.

πηγή: FLORA CYTHEREA

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Έκθεση του Μανώλη Χάρου στα Κύθηρα


FOLLOW YOUR  ART Gallery

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση Ζωγραφικής

του Μανώλη Χάρου

‘Σε Χαρτί / On Paper’


Εγκαίνια: Τετάρτη 1 Αυγούστου ώρα 21:00

Διάρκεια έκθεσης: Από 1 Αυγούστου εώς 22 Αυγούστου


«Φρουρός του χρόνου, η μνήμη διατηρεί μόνο τη στιγμή· δε διατηρεί τίποτα, απολύτως τίποτα, από την περίπλοκη και τεχνητή αίσθηση που είναι η διάρκεια»[1].

Ο Μανώλης Χάρος, παρουσιάzει για πρώτη φορά δουλειά του στα Κύθηρα, το νησί που γεννήθηκε. Με τα έργα του ‘σε χαρτί’, που είναι  γεμάτα χρώματα, απαλές πινελιές και νοσταλγία, αποκαλύπτεται ο προσωπικός ονειρικός μικρόκοσμός του.
Θα μπορουσε να πεί κανείς ότι οι εικόνες μεταμορφωμένες πιά από την ζωγραφική του Χάρου επιστρέφουν στον τόπο ‘γεννήθηκαν’ πιό πλούσιες σε διάρκεια και χρόνο.
Ο χρόνος μεγεθύνεται, η μνήμη αποκτά συνέχεια και ο θεατής ονειροπολεί ανάμεσα στην ανάμνηση του χθες και στο σήμερα.



FOLLOW YOUR ART, Καψάλι, Κύθηρα, τηλ. 6973639044


[1] Γκαστόν Μπάσελαρ, Η εποπτεία της στιγμής, μετ. Κωστής Παπαγιώργης, Εκδ. Καστανιώτης, 1997


Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Γιορτή ποίησης και μουσικής στα Κύθηρα


Ελπιδοφόρα η έρευνα του Ναυαγίου του «Μέντωρ»


Γράφει ο Γιάννης Φαρδούλης

Η υποθαλάσσια ανασκαφή του ναυαγίου του «Μέντωρ» ήταν πραγματικά επιτυχής φέτος. Στα περισσότερα από τα νέα είδη που ανασύρθηκαν διαπιστώθηκε πως αποτελούσαν προσωπικά είδη των επιβατών και του πληρώματος.
Βρέθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός νομισμάτων, τουλάχιστο δύο αρχαία ασημένια νομίσματα τα οποία ήταν αρχαϊκό υλικό και είχαν αποκτηθεί από τον Λόρδο Έλγιν, τους επιβάτες ή το πλήρωμα. Συν δύο χρυσά νομίσματα, νομίσματα εν χρήσει την περίοδο μετά το 1700.
Άλλα νομίσματα επίσης ανακαλύφθηκαν αλλά απαιτείται συντήρηση προτού ταυτοποιηθούν. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι αρχαία.
Ανακαλύπτοντας τρία αρχαία νομίσματα στο ναυάγιο πέρυσι, θεωρήθηκε γεγονός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ερωτήματα τι άλλες αρχαιότητες ο Λόρδος Έλγιν μετέφερε, πέρα από τα κιβώτια των μαρμάρων / γλυπτών του Παρθενώνα. Ίσως υπάρξουν περισσότερα ερωτήματα από τα φετινά ευρήματα, αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση των προσωρινά μη ταυτοποιηθέντων νομισμάτων.
Ένα ακόμα πιστόλι ανακαλύφθηκε, ένα ρολόι τσέπης, μια προσωπική σφραγίδα με κανόνι επάνω και χρυσή αλυσίδα, μια πίπα, δακτυλίδι, μέρος οργάνων της ναυσιπλοΐας, μπουκάλια, μπάλες μουσκέτου (όπλου), μπάλες κανονιών και πήλινα κεραμικά από την κουζίνα του πλοίου.
Μερικοί πιστεύουν ότι τα κανόνια στο μικρό καστράκι (φρούριο) του Αυλέμονα ήταν από το «Μέντωρ». Πήραμε δύο μπάλες κανονιού από το ναυάγιο φέτος και τις βάλαμε στα κανόνια και φάνηκε καθαρά πως τα τέσσερα κανόνια του «Μέντωρ» ήταν μικρότερα.

Σύντομο ιστορικό
Το «Μέντωρ» ήταν ένα μικρό μπρίκι, μεταφέροντας 16 κιβώτια των γλυπτών του Παρθενώνα και ένα μαρμάρινο θρόνο καθ’ οδόν προς Μάλτα για το Ηνωμένο Βασίλειο που βυθίστηκε στον Αυλέμονα στα Κύθηρα το Σεπτέμβρη του 1802.
Μαρτυρίες της εποχής, μας λένε πως τα 16 κιβώτια των γλυπτών του Παρθενώνα και ο μαρμάρινος θρόνος ξαναβρέθηκαν από τους σφουγγαράδες από τη Σύμη και την Κάλυμνο το 1802-1804.  Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι άλλο παραμένει θαμμένο στο βυθό της θάλασσας κοντά στον Αυλέμονα.
Αυτό είναι έργο διεθνούς σπουδαιότητας, και έβαλε τα Κύθηρα στο κέντρο των παγκόσμιων ειδήσεων πέρυσι, με πολλές ιστορίες γραμμένες για το θέμα αυτό στις ελληνικές εφημερίδες, στη τηλεόραση και το ραδιόφωνο και εντυπωσιακές παρουσιάσεις σε περιοδικά σε πολλές διαφορετικές χώρες.


Αποκαλύπτοντας το πλοίο
Πολύ περισσότερα αποκαλύφθηκαν από το κουφάρι του πλοίου φέτος, αποδεικνύοντας πως πολύ περισσότερο ξύλο είχε θαφτεί (και διατηρείτο) κάτω από την άμμο. Πολλά μικρά αντικείμενα έχουν διατηρηθεί κάτω από την άμμο, τα οποία μας υπόσχονται μελλοντικές ανασκαφικές περιόδους.
Η ομάδα μας έχει επικαλύψει την εκτεθειμένη ξυλεία στο βυθό της θάλασσας για τώρα, έτσι ώστε οι θαλάσσιοι οργανισμοί να μην καταστρέψουν κομμάτια από το κουφάρι που έχει διασωθεί.

Έκθεση των ευρημάτων
Μέχρι στιγμής έχουμε βρει αρκετό υλικό για μια εξαιρετική μουσειακή έκθεση. Επιπλέον, κομμάτια από το ξύλινο κουφάρι είναι ακόμη θαμμένα στην άμμο που μπορούν να ανελκυστούν σε κάποιο στάδιο. Υποσχόμενοι νέα ευρήματα από τη διεθνή σπουδαιότητα λόγω των στενών σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ του ναυαγίου και του Παρθενώνα, που με τη σειρά τους ελπίζουμε να αυξήσουν το ενδιαφέρον και την ευαισθησία σχετικά με την ανάγκη ξανανοίγματος του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Χώρα.
Μια μικρή έκθεση μπορεί επίσης να γίνει στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ίσως μία-δύο προθήκες με απεικονίσεις από τα ναυάγιο, φωτογραφικό υλικό και βίντεο που να εξηγεί τη σύνδεση των Κυθήρων με τη νεώτερη ιστορία του Παρθενώνα.

Προστασία
Πολλοί μας ρωτούν πως το ναυάγιο μπορεί να προστατευθεί όταν η ομάδα από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων δεν είναι στα Κύθηρα, και η απάντηση περιέχει τρία στοιχεία:
α. Απαγορεύεται η κατάδυση με αυτοκαταδυτική συσκευή χωρίς άδεια, έτσι ο νόμος ήδη προστατεύει το ναυάγιο. Έχει ζητηθεί από το λιμενικό σώμα να παρατηρεί την περιοχή.
β. Οι ντόπιοι ψαράδες περνούν από την περιοχή συνεχώς και αντιλαμβάνονται παράξενες μεμονωμένες κινήσεις κοντά στο ναυάγιο.
γ. Τα περισσότερα ευρήματα έχουν εντοπιστεί κάτω από την άμμο που απαιτεί μεγάλο εξοπλισμό και θορυβώδες μηχάνημα συμπιεστή αέρα, σωληνώσεις κ.λπ. ώστε να απομακρύνει την άμμο. Έτσι, η φύση προστατεύει το ναυάγιο, σαν να είναι φανερό ότι κάποιος ξένος μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μηχανήματα για ανασκαφή.

Ευχαριστίες και Αναγνωρίσεις
Ο κύριος χορηγός το 2012 ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποστηριζόμενο από το Ίδρυμά μου την Κυθηραϊκή Ομάδα Έρευνας, βοηθούμενο από την Κυθηραϊκή Αδελφότητα της Αυστραλίας και το κληροδότημα Νικόλαου Αντώνιου Αρώνη.
Ο Δρ. Δημήτρης Κουρκουμέλης είναι ο αρμόδιος αρχαιολόγος υπεύθυνος από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και τον ευχαριστούμε που συμπεριέλαβε αυτό το έργο στα προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Η ομάδα από την Εφορεία έφερε τεράστιο εξοπλισμό φέτος που περιλαμβάνει ένα 8.5m RIB (βάρκα κατάδυσης), ένα truck, πολλούς αεροσυμπιεστές και ένα μεγάλο αριθμό μηχανημάτων σχετικών με την κατάδυση.
Τα μέλη της ομάδας της Εφορείας αποτελούσαν οι: Louis Mercenier, Μανώλης Τζεφρώνης, Πέτρος Τσαμπουράκης και Θεμιστοκλής Τρουπάκης, πολύ μεγάλης εμπειρίας κυβερνήτες, δύτες και μηχανικοί και ακόμη ο αρχαιολόγος Αλέξανδρος Τούρτας, Δημήτρης Ι. Δημητρίου και Μανώλης Κουρκουμέλης.
Εγώ και ο Scott Leimroth ήρθαμε από την Αυστραλία για το έργο αυτό και ο Κόσμος Κορωναίος υποστήριξε φέτος από την Αυστραλία.
Ο Άδωνις Κύρου επίσης υπήρξε ένας ένθερμος υποστηρικτής και με εμπνευσμένη επιρροή στο έργο και τον ευχαριστούμε.

Περισσότερες πληροφορίες
Έχουμε πάρει πάρα πολλά video και φωτογραφίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ σε κάποια φάση. Στο μεταξύ πολλά στοιχεία μπορούν να προστεθούν στο διαδικτυακό τόπο www.Krg.org.au/mentor στους επόμενους μήνες 

Promising Mentor Shipwreck Research


By John Fardoulis

The underwater shipwreck excavation on the Mentor shipwreck was really successful this year, at lot new items were found, particularly personal items from the passengers and crew.

A greater number of coins were also found, at least two ancient silver coins which were antiquities acquired by Lord Elgin, passengers or the crew. Plus two gold coins, used as currency at the time, from the late 1700’s.

Other coins were also recovered but require conservation before they can be identified. Some of these may also be ancient.

Finding three ancient coins on the wreck last year created international news, prompting a question about what other antiquities Lord Elgin was transporting, in addition to crates of Parthenon marbles/sculptures. There may be even more questions from this year’s finds, after conservation of currently unidentified coins is completed.

Another pistol was recovered, a fob (pocket) watch, personal seal with a cannon on it and gold chain, a pipe, ring, part of navigation instruments, bottles, musket balls, cannon balls, crockery and ceramics possibly from the galley (kitchen) area.

Some people believe that cannons in the small fortress in Avlemonas were from the Mentor. We took two cannon balls raised from the wreck this year and placed them in the cannons, which revealed that the four cannons on the Mentor would have been smaller.

Brief History
The Mentor was a small Brig, carrying 16 crates of Parthenon sculptures and a marble throne, en-route to Malta for the United Kingdom, which sank off Avlemonas in Kythera in September 1802.

Diaries from the time tell us that the 16 crates of Parthenon sculptures and marble throne were recovered by sponge divers from Simi and Kalymnos in 1802-1804. We don’t yet know what else remains, buried on the bottom of the sea, near Avlemonas.

This is a project of international significance, putting Kythera in the news around the world last year, with many stories written in national Greek newspapers, television and radio coverage, plus features in magazines in many different countries.

Uncovering the Ship
A lot more of the hull was uncovered this year, revealing much more wood that was buried (and preserved) under the sand. Many small objects have also been preserved under the sand, which is promising for future excavation seasons.

Our team has re-covered exposed wood on the bottom of the sea for now, so that marine organisms don’t attack parts of the hull that have survived.


Display
So far we have found enough material for an excellent museum display. Plus, parts of the wooden hull are still buried in the sand, which could be raised at some stage. Promising new finds – of international significance because of ties this wreck has with the Parthenon, which will hopefully increase awareness regarding the need to reopen the archaeological museum in Chora.

A small exhibit might also be possible in the new Acropolis museum in Athens, perhaps a cabinet or two with artefacts from the shipwreck, photos and video, explaining Kythera’s link to the modern history of the Parthenon.

Protection
Many people ask us about how the wreck will be protected when the team from the Ephorate of Maritime Antiquities isn’t in Kythera, and the answer contains three elements.
a.       It is illegal to dive with tanks (Scuba) in that area without a permit, so the law already protects the wreck. The coast guard has been asked to monitor the area.
b.      The local fishermen pass by the area all the time and will keep a look out for strangers anchoring near the wreck.
c.       Most of the finds have been located beneath the sand, which requires a lot of equipment – a noisy compressor, hoses etc. to clear the sand away. So nature is also protecting the wreck, as it would be obvious if strangers tried to use heavy machinery to try and excavate.

Thanks & Acknowledgements
The major sponsor in 2012 was the Stavros Niarchos Foundation (snf.org), supported by my foundation, the Kytherian Research Group with help from the Kytherian Association of Australia and Nicholas Anthony Aroney trust.

Dr. Dimitris Kourkoumelis is the archaeologist in charge from the Ephorate of Marine Antiquities and deserves a lot of thanks for adding this project to the 2012 Ephorate research program. The team from the Ephorate brought a lot of equipment this year, including an 8.5m RIB (dive boat), a truck, many compressors and a lot of other diving-related machinery.

Team members from the Ephorate included; Louis Mercenier, Manolis Tzefronis, Petros Tsampourakis and Themistocles Troupakis, highly experienced government divers and engineers. Plus archaeologist Alexander C. Tourtas, Dimitris J. Dimitriou and Manouil Kourkoumelis.

Myself and Scott Leimroth came from Australia for the project and Cosmos Coroneos supported from back in Australia this year.
Adonis Kyrou also deserves thanks, he’s had an inspiring influence on the project.

More Information
We have taken a lot of underwater video and photos, which may be used in producing a documentary at some stage. In the meantime, more will be added to the web site: www.krg.org.au/mentor over the next few months.

Οι φίλοι των Μουσείων των Κυθήρων ευχαριστούν


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

            Αισθανόμενοι έκπληξη κι ευγνωμοσύνη για την ευγενική του σκέψη αλλά και υποχρέωση δημοσιοποίησης της γενναιόδωρης προσφοράς του, ανακοινώνουμε ότι ο καθηγητής G.L.Huxley, κατά την εδώ τριήμερη παραμονή του, προέβη στη δωρεά ποσού 500 Ευρώ στο Σύλλογό μας. Η δωρεά αυτή αποτελεί την πρώτη χειρονομία αναγνώρισης και εμπιστοσύνης προς τον υπό σύσταση Σύλλογό μας.
            Η επιστροφή του αρχαιολόγου Huxley, ο οποίος έκανε ανασκαφές με τον αείμνηστο J.N.Coldstream προ πεντηκονταετίας, στα Κύθηρα συνετέλεσε τα μέγιστα στην εκδήλωση ενός απρόσμενου ενδιαφέροντος για τους σκοπούς του Συλλόγου μας και απετέλεσε για όλους μας πόλο έλξης, συσπείρωσης και έμπνευσης. Έτσι η επίσκεψή του θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας ως η πρώτη επίσημη πράξη εμφάνισης των Φίλων Μουσείων Κυθήρων.
            Η ευγενική του πράξη πρέπει να θεωρηθεί ως εκδήλωση αγάπης του George Leonard προς το πρόσωπο όλων εκείνων που βρέθηκαν κοντά του και του εξέφρασαν το σεβασμό τους και την πνευματική χαρά να κοινωνούν το λόγο του. Καθώς επίσης και αμέριστου ενδιαφέροντος του επιστήμονα Huxley προς το βαθύτερο περιεχόμενο των ανησυχιών μας και των ανηζητήσεών μας.
            Μακάρι η ευγενική του χειρονομία να βρει μιμητές για το καλό του νησιού μας. Μακάρι κι εμείς να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου μας που είναι η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς σε όλες τις διαστάσεις της (αρχαιολογία και ιστορία, λαογραφία, καλές τέχνες, φυσική ιστορία).

Τρεις ώρες παράταση στο φωτισμό του Κάστρου τους θερινούς μήνες

Με απόφαση του προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών (Χώρας-Καψαλίου-Καλάμου) νήσου Κυθήρων, Αντώνη Καλλίγερου προς τα μέλη του, αναφέρεται ότι ύστερα από συντονισμένες ενέργειες με το Δήμο Κυθήρων και την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το κάστρο της Χώρας θα παραμένει πλέον φωταγωγημένο καθημερινά από 25 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου για 3 ώρες, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Ατλαντiδα της Λακωνiας


Στην άκρη της Πελοποννήσου βρίσκεται το Παυλοπέτρι, η αρχαιότερη γνωστή βυθισμένη πόλη που, μετά από χρόνια αφάνειας, μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατάφερε να αναπαραστήσει επακριβώς για λογαριασμό του BBC 2.


Συνήθως φτάνει κάποιος στα Βιγκλάφια, στο νοτιότερο κομμάτι της Λακωνίας, με μοναδικό στόχο να μπει στο φεριμπότ, ώστε να περάσει απέναντι, στην κοσμική Ελαφόνησο. Οι ωραίες παραλίες της ηπειρωτικής πλευράς προσελκύουν τους μοναχικούς, αυτούς που δεν βρήκαν κατάλυμα στην άλλη πλευρά και όσους έχουν την περιέργεια να δουν με την ίδια τους τη μάσκα την παλαιότερη γνωστή βυθισμένη πόλη στον κόσμο, το περίφημο Παυλοπέτρι.
Περπατώντας στην ακτή, την Πούντα, τα μόνα στοιχεία που υποψιάζουν κάποιον ότι υπάρχει αρχαιολογικός χώρος είναι μια-δυο ταμπέλες και οι λαξευμένοι τάφοι πάνω σ’ ένα βραχώδες κομμάτι της παραλίας. Κατά τα άλλα, μέσα στο νερό μπορείς να διακρίνεις υπολείμματα που θυμίζουν τοίχους, μια σειρά από πέτρες που μοιάζουν με δρόμο και ίσως κάποια θραύσματα από αγγεία και αμφορείς.
Στις 22 Απριλίου, όμως, το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο BBC 2 με θέμα τη συγκεκριμένη πόλη έδειξε ότι στην επιστήμη της αρχαιολογίας κάθε βότσαλο είναι σημαντικό και πως το Παυλοπέτρι είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε.
Ο δρ. Henderson πιστεύει πως το Παυλοπέτρι είναι «από τις πρώτες πόλεις όπου αναπτύχθηκε σύγχρονος τρόπος ζωής. Διώροφα σπίτια με θέα στη θάλασσα, δρόμοι, ανάπτυξη επαγγελμάτων, από εμπόρους μέχρι μικρούς βιοτέχνες και εργάτες».

Η ανακάλυψη
Πριν από 108 χρόνια, το 1904, ο γεωλόγος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης αναφέρει πως ανάμεσα στην Πούντα και την Ελαφόνησο υπάρχει μια αρχαία πόλη.
Μετά από εξήντα χρόνια περίπου, το 1967, ο ωκεανογράφος δρ. Nicholas Flemming του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, στο πλαίσιο των μελετών του για τις αλλαγές της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο, επισκέφτηκε το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου και διαπίστωσε την ύπαρξη βυθισμένης αρχαίας πόλης σε βάθος 3-4 μέτρων. Το 1968 επιστρέφει με μια ομάδα φοιτητών του Καίμπριτζ, που καταφέρνουν με τα μέσα της εποχής, όπως μεζούρες και μέτρα, να φτιάξουν έναν πρώτο χάρτη της πόλης και να ξεχωρίσουν τα σπίτια, τους δρόμους και τα νεκροταφεία.
Από τότε, και ενώ τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, η υπόθεση«Παυλοπέτρι» έχει πέσει σε πλήρη αδράνεια. Κάποια στιγμή, τη δεκαετία του ’90, εμφανίζεται, αλλά απλώς ως αναφορά. Το 2007 ο δρ. Jon Henderson από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, μαζί με τον Flemming και ελληνικές υπηρεσίες αρχαιοτήτων, ξεκινά πάλι τις έρευνες στην περιοχή με κύριο στόχο την ανάδειξή της.

Η αναπαράσταση
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του BBC 2, που στόχο του έχει να αναπαραστήσει ψηφιακά το Παυλοπέτρι, ώστε να γίνει αντιληπτό τι είδους πόλη ήταν αλλά και για ποιον λόγο εξαφανίστηκε. Γνώριζαν ότι ήταν λιμάνι λόγω της τοποθεσίας (στην αρχαιότητα τα λιμάνια ήταν αμμουδερές παραλίες όπου μπορούσαν να προσαράξουν τα πλοία) και ότι γνώρισε ακμή τα μυκηναϊκά χρόνια.
Ο δρ. Henderson το χαρακτηρίζει «ελληνική Πομπηία» και αποφεύγει συσχετισμούς με την Ατλαντίδα. Μαζί του έχει μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων, ειδικών στην ανάλυση και επεξεργασία τρισδιάστατων δεδομένων. Από αυτούς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μια ειδική φωτογραφική μηχανή που ήταν ενσωματωμένη σε μια τορπίλη. Η συγκεκριμένη μηχανή βοηθάει ώστε να μη χάνεται χιλιοστό από μια περιοχή και να μπορεί μετά να γίνει πάνω σε αυτήν η τρισδιάστατη επεξεργασία. Η χρησιμοποίησή της στο Παυλοπέτρι (σε συνδυασμό με την υποβρύχια ανασκαφή) αποτελεί «καινοτομία όσον αφορά τις υποβρύχιες αρχαιολογικές ανασκαφές», όπως υποστηρίζει ο δρ. Henderson.

Μια πόλη όπως οι δικές μας
Ευρήματα, φωτογραφίες, χαρτογράφηση, η τρισδιάστατη απεικόνιση, η τοποθεσία των τάφων, η μελέτη άλλων πόλεων της Εποχής του Χαλκού και η μελέτη των σύγχρονων κτισμάτων της ευρύτερης περιοχής έκαναν τον δρ. Henderson να πιστεύει πως το Παυλοπέτρι είναι «από τις πρώτες πόλεις στην ιστορία της ανθρωπότητας όπου αναπτύχθηκε τρόπος ζωής εφάμιλλος του σημερινού. Διώροφα σπίτια με αυλές και θέα στη θάλασσα, τελωνείο, δρόμοι, ανάπτυξη διάφορων επαγγελμάτων, από εμπόρους μέχρι μικρούς βιοτέχνες και εργάτες». Ο τρόπος ταφής δείχνει πως υπήρχαν διάφορα κοινωνικά στρώματα και είναι συγκλονιστικό πως τα νεκρά παιδιά τα έθαβαν μέσα στο σπίτι με στόχο... να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Το Παυλοπέτρι ήταν λιμάνι και πιθανότατα ήταν ο συνδετικός κρίκος της Πελοποννήσου με τους υπόλοιπους μεσογειακούς πολιτισμούς, όπως ο μινωικός. Μάλιστα, οι Παυλοπετριανοί θαύμαζαν τόσο τους Μινωίτες, που στην κατοχή τους είχαν αρκετές αντιγραφές κρητικών σκευών.

Το φυσικό τέλος
Η ακμή της πόλης υπολογίζεται περίπου το 1600 π.Χ. και το τέλος της λίγο μετά το 1000 π.Χ. Ο δρ. Flemming επισημαίνει πως «το Παυλοπέτρι διαμορφώθηκε την εποχή που η παγκόσμια στάθμη της θάλασσα ήταν σε άνοδο, τροφοδοτούμενη ακόμα από νερό από το λιώσιμο των πάγων της Εποχής των Παγετώνων.
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να βυθίσει μια πόλη. Επίσης, ωραίες είναι οι ιστορίες που λένε για φωτιές που έρχονται από τον ουρανό και καταστρέφουν πόλεις, αλλά ανήκουν σε ταινίες του Χόλιγουντ. Οι διαδοχικές γραμμές πετρωμάτων στην ακτή δείχνουν πως υπήρξε κάποιο ισχυρό σεισμικό γεγονός εξαιτίας του οποίου βυθίστηκε η πόλη». Και αν δεν βυθίστηκε αμέσως, όσο η γη κατέρρεε, όλο και περισσότερα κτίσματα διεκδικούσε η θάλασσα.

πηγή: lifo.gr

Εκδήλωση Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιά στα Κύθηρα


H ΚΥΘΗΡΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

σας προσκαλεί σε Βεγγέρα και ανοιχτή Μουσική Βραδιά

το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012
ώρα 9.00 μ.μ.

Στην πλατεία Αγίας Τριάδας στα Λογοθετιάνικα – Κατσουλιάνικα

  •       Μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με τον Νίκο Βαρβαρέσσο και την 6μελή Λαϊκή Ορχήστρα του
  •       Την Ορχήστρα «ΝΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» των Νέων της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιά σε πρώτη ανοιχτή παρουσίαση
  •       Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακό Τσιριγώτικο γλέντι υπό τους ήχους των εκλεκτών Μανώλη και Κώστα Σπιθέα


Είσοδος Ελεύθερη

ΕΚΔΡΟΜΗ DRAKAKIS TOURS


AUGUST 2012: TOURS IN THE ARCHAEOLOGICAL EXCAVATIONS AT ANTIKYTHERA



From the 5th until the 18th of August 2012, the 26th Department of Prehistoric and Classical Antiquities carries out an excavation at the archaeological site of “Kastro” on the island of Antikythera. A whole fortified city of 300 acres is preserved that is dated from the 4th century until the 1st century BC. The fortification walls are preserved in all their length and in many places they are 9m high. The island, based on epigraphic sources and archaeological evidence, participated in the piratical activity the Cretan cities had developed during the Hellenistic period. The city was destroyed during the Roman campaign “against piracy” in 69-67 BC.
The excavation team invites the inhabitants and the visitors of the island to visit the site during the excavation (7.30-11.30) for a tour around the site and also to watch the progress of the excavation.
Especially on Thursdays, due to the arrival of the ship “Vitsentzos Kornaros” from Crete the excavation will be extended until 12.30, after telephone communication on the number 6979-587598.
We also inform that everyone who would like to help and volunteer is welcomed.

The tour is for free

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012: AΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ


Από την 4η έως την 19η Αυγούστου 2012 στα Αντικύθηρα διενεργείται αρχαιολογική ανασκαφή στη θέση «Κάστρο¨ στην οποία διατηρείται μια ολόκληρη αρχαία τειχισμένη πόλη που «έζησε» από τα τέλη του 4ου αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. π.Χ. Τα τείχη σώζονται σε όλο τους το μήκος και σε ορισμένα σημεία έως και σε ύψος 9 μέτρων. Το νησί, όπως γνωρίζουμε από επιγραφικές μαρτυρίες συμμετείχε σε πειρατικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Εποχής και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εκστρατείας που κατέπνιξε την «Κρητική Επανάσταση» το 69-67 π.Χ. με το πρόσχημα της «εκστρατείας κατά της πειρατείας»!
Η ανασκαφική ομάδα προσκαλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να επισκεφτούν τον χώρο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών για να ξεναγηθούν στους χώρους και να παρακολουθήσουν την πρόοδο τους. 
Κάθε εργάσιμη μέρα οι επισκέπτες στην ανασκαφή θα είναι ευπρόσδεκτοι από 7.30 έως 11.30. Ειδικά τις Πέμπτες (9/8 και 16/8) λόγω της άφιξης του πλοίου Βιτσέντζος Κορνάρος από την Κρήτη η ανασκαφική ημέρα θα παρατείνεται έως τις 12.30 αλλά μετά από συνεννόηση τηλεφωνική η οποία μπορεί να γίνει στο τηλ. 6979587598.
Η συμμετοχή εθελοντών στην εργασία μας είναι επίσης ευπρόσδεκτη.
Το βράδυ της Παρασκευής 17 Αυγούστου ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος θα παρουσιάσει, στο προαύλιο του σχολείου, τα αποτελέσματα των ανασκαφών που διενεργούνται στο νησί τα τελευταία 12 χρόνια. Η παρουσίαση θα γίνει στη μνήμη του Παναγιώτη και του Μύρωνα Πατεράκη.

Εξυπακούεται ότι, όπως πάντα, όλες οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν. 

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίας Πελαγίας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου της Αγίας Πελαγίας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον κύριο Θεόδωρο Πασχάλη του Παναγιώτη για την μεγάλη χορηγία που έκανε για την ανάπλαση της παιδικής χαράς του χωριού μας καθώς και για όλη την άψογη συνεργασία.
Του ευχόμαστε να 'ναι πάντα γερός και δυνατός με την οικογένειά του.
























Την παραμονή της Αγίας Πελαγίας 22 Ιουλίου, τελέσθηκε εσπερινός στην εκκλησία του χωριού μας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ και
έγινε περιφορά της εικόνας της Αγίας Πελαγίας στο χωριό με τη συνοδεία της
Φιλαρμονικής Κυθήρων.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού μας, εκδήλωση, στο λιμάνι της Αγίας Πελαγίας, με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, από την χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας με χοροδιδάσκαλο την κυρία Χριστίνα Βασιλοπούλου-Κατσικογιάννη καθώς και ζωντανή παραδοσιακή μουσική από τους Γαβρίλη Ψαρρά, Κώστα Ροζή και Μάικ Καλντάρα.
Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν.

Το Δ.Σ.






Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 24/7/2012


Πως ακριβώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το νέο έργο ΧΥΤΑ;
Απαντώντας στις 11/7 στην καταγγελία της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας και άλλων φορέων σχετικά με την παράνομη απόρριψη οικοδομικών μπαζών, η δημοτική αρχή ανακοίνωνε πως «για τα μπάζα προχωρούμε την θεσμοθέτηση της εναπόθεσής τους στο Λαχνό στο πλαίσιο του νέου ΧΥΤΑ, έργο που εργαζόμαστε εντατικά να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ».

Φυσικά, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για το γεγονός αυτό, και σπεύδουμε να συγχαρούμε τον Δήμο. Ακριβώς όμως επειδή και εμείς αντιπαθούμε «τον λαϊκισμό και τα μεγάλα λόγια», καθώς γράφουν, θα θέλαμε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες – όπως, λόγου χάριν, σε ποιό ακριβώς μέτρο και σε ποια δράση του ΕΣΠΑ εγγράφεται το έργο; Διότι σύμφωνα με εμπεριστατωμένες πληροφορίες μας, καμία πρόταση σχετικά με ΧΥΤΑ στα Κύθηρα δεν υπάρχει στο «Εργόραμα», του επίσημου δηλαδή Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Υποδομών.

Στο ΟΠΣ, για την ακρίβεια, καταχωρούνται τα δεδομένα που αφορούν στα προγράμματα και ενέργειες που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) ή του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) για την προγραμματική περίοδο 1994 – 1999 και 2000-2006, στις επενδύσεις του επενδυτικού νόμου και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από τον καθιερωμένο εορτασμό την παραμονή της Αγίας Πελαγίας την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012


















































φωτογραφικό υλικό: Evita

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Δελτίο Τύπου Ιουλίου Ναυτικού Ομίλου Κυθήρων


Δελτίο τύπου N.O.K.

Αγαπητοί γονείς,
Η δροσερή αγκαλιά του Ναυτικού Ομίλου Κυθήρων έχει ήδη ανοίξει σε Καψάλι και Αβλέμονα και περιμένει τα παιδιά σας…
Όσοι  γονείς δεν έχουν  προλάβει, οι εγγραφές συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα. Το ωράριο του Καψαλίου είναι προσαρμοσμένο στα δρομολόγια της τοπικής συγκοινωνίας ενώ για το τμήμα του Αβλέμονα η μετακίνηση θα γίνεται με ιδιωτικά μέσα.  Στο πούλμαν θα υπάρχει κοπέλα συνοδός η οποία θα φροντίζει για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών στις εγκαταστάσεις του ομίλου.
Για φέτος λειτουργούν τα εξής τμήματα:
Καψάλι         10.15 πμ. – 12.15 μμ. παιδικό τμήμα
Αβλέμονα    5-7 μμ. παιδικό τμήμα
Καψάλι         5-7 μμ. απογευματινό τμήμα ενηλίκων και εφήβων
Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται:
Για ένα παιδί                             70 €   
Για δύο παιδιά (αδέλφια)        90 €
Για τρία παιδιά (αδέλφια)       110 €

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και φέτος στη δροσερή αγκαλιά του Ναυτικού ομίλου Κυθήρων.

Πληροφορίες:
Αντώνης Δαπόντε (πρόεδρος) 27360-31904,
 Κώστας Μπέλμπας (Ταμίας) 27360-31128


Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 22/7/2012


Δεν έχουμε ξένους τουρίστες; 
Καλά να πάθουμε!
Εάν κανείς παραξενεύεται ακόμα γιατί ο ξένος τουρισμός στα Κύθηρα φυτοζωεί, δεν χρειάζεται να ψάξει μακριά: ο λόγος είναι ότι κάνουμε ότι μπορούμε να τον διώξουμε. Κατόπιν καταγγελίας επίδοξου αμερικανού επισκέπτη, η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία έκανε μια μικρή άσκηση επί χάρτου σχετικά με το πως θα έφθανε μέχρις εδώ αγγλόφωνος τουρίστας, ο οποίος είτε δεν θα ήθελε να πάρει αεροπλάνο, είτε δεν θα εύρισκε θέση με την Ολυμπιακή. Συμπέρασμα: μάλλον δεν θα έφθανε ποτέ.

Δεδομένου ότι όλος ο κόσμος πλέον κινείται μέσω διαδικτύου, φύγαμε σε διαδικτυακή αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την δια θαλάσσης προσέλευση στο ωραίο μας νησί. Πρώτος σταθμός, www.kythira.gr <http://www.kythira.gr> , η ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων. Η αγγλόφωνη σελίδα “Kythira Tourism Informations” μας παραπέμπει σε τρεις άλλες ιστοσελίδες. Πάμε λοιπόν να δούμε.

Στην ιστοσελίδα www.kythira.com <http://www.kythira.com> το αγγλόφωνο περιεχόμενο περιορίζεται στη σελίδα “Hotels-Rooms”. Καλό είναι βέβαια να μάθουμε για καταυλισμούς, αλλά πως θα φθάσουμε μέχρις εκεί; Κάνουμε ένα βήμα “πίσω”, και μας βγάζει σε άσχετη σελίδα στα ελληνικά. Πάμε παρακάτω…

Το www.kythera.gr <http://www.kythera.gr> έχει ευτυχώς σελίδα με ταξιδιωτικές πληροφορίες στα αγγλικά. Ψάχνουμε για το Πορφυρούσα, και βρίσκουμε μόνο τα ονόματα πρακτορείων στη Νεάπολη και τα Κύθηρα, με τα τηλέφωνά τους. Δρομολόγια μηδέν, ιστοσελίδα μηδέν, κράτηση εξ αποστάσεως μηδέν. Πάμε στη σελίδα του Κορνάρος: ωραία φωτογραφία του σκάφους και μαζί το τηλέφωνο, φαξ και email των γραφείων της εταιρείας ΛΑΝΕ στα Κύθηρα. Πληροφορίες σχετικά με κράτηση στον Πειραιά μηδέν, δρομολόγιο μηδέν, ιστοσελίδα μηδέν, κράτηση εξ αποστάσεως μηδέν.

Στο www.visitkythira.gr <http://www.visitkythira.gr> τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Οι πληροφορίες για μεν το Πορφυρούσα είναι εξίσου πενιχρές όσο και στην προηγούμενη ιστοσελίδα, για το Κορνάρος όμως υπάρχει επιτέλους και ένα δρομολόγιο. Όλα τα άλλα συνεχίζουν να λάμπουν με την απουσία τους, και βέβαια δεν φταίνε οι ιστότοποι – ουκ αν λάβεις (πληροφορίες) παρά του μη δίδοντως ναυτιλιακού γραφείου…

Επόμενο βήμα, ψάχνουμε στο Google να βρούμε “Lane Sea Lines”, και ως εκ θαύματος, πρώτη-πρώτη εμφανίζεται η διεύθυνση www.lane.gr <http://www.lane.gr> . Πρόοδος! Μόνο που όταν χτυπάμε τη διεύθυνση, λαμβάνουμε την απίστευτη απάντηση “Δεν υπάρχει διεύθυνση secretariadeeducacion.com.ve”. Όπως ακριβώς το διαβάζετε! Τελικά, το Google μας στέλνει στη σελίδα www.lane-kithira.com <http://www.lane-kithira.com/> , η οποία, αν και συνεχίζει να μην έχει καμία αναφορά ούτε στον Πειραιά, ούτε σε διαδικτυακές κρατήσεις, τουλάχιστον προσφέρει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε δρομολόγιο σε μορφή Acrobat – το οποίο και κάνουμε επιτυχώς. Έλα όμως που το .pdf είναι μόνο στα ελληνικά…

Σε μια ύστατη προσπάθεια, ψάχνουμε “Kythira travel” στο Google, που μας παραπέμπει στη διεύθυνση www.kythira.info <http://www.kythira.info> . Πρόκειται για την ιστοσελίδα του άρτι εκλιπόντος τουριστικού γραφείου Πορφύρα στο Λειβάδι, που όμως συνεχίζει να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες – για την ακρίβεια, τις πληρέστερες που βρήκαμε. Συμπεριλαμβάνει πλήρες δρομολόγιο του Πορφυρούσα, μέρα τη μέρα μέχρι τέλη Αυγούστου, και αντιστοίχως του Κορνάρος μέχρι 28/8. Για κρατήσεις όμως, και πάλι δεν αναφέρεται τίποτα.

Εν τέλει, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Για να αποφασίσει να έλθει στα Κύθηρα ο ξένος τουρίστας, που ίσως επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά, θέλει να μάθει, από το σπίτι του στο εξωτερικό και στη γλώσσα του, τουλάχιστον τα εξής:
  1. Ακριβή δρομολόγια πλοίων για ολόκληρο το καλοκαίρι.
  2. Αναλυτικές τιμές.
  3. Επιβεβαιωμένη διαδικτυακή κράτηση εισιτηρίων.
  4. Χάρτη του Πειραιά με ακριβείς οδηγίες από που θα φύγει το πλοίο.
  5. Χάρτη της διαδρομής Αθήνα-Νεάπολη.
Εάν δεν μπορούμε ή βαριόμαστε να του τα προμηθεύσουμε, είναι πολύ απλό: θα πάρει των ομματιών του και θα πάει αλλού, σε τόπους που δείχνουν έμπρακτα ότι επιθυμούν την παρουσία του. Στη Μύκονο, στη Σκίαθο, στην Κρήτη ή ακόμα στην Τουρκία ή την Καραβαϊκή.

Ποιος φταίει; Όλοι, βέβαια, φταίνε σε κάποιο βαθμό, και πρώτες οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που κινούνται ακόμα στους ρυθμούς του 19ου αιώνα. Τη μεγαλύτερη όμως ευθύνη δεν μπορεί να αποποιηθεί ο Δήμος, εφόσον επέλεξε να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Αν είχε ασχοληθεί, όπως όφειλε από την πρώτη στιγμή, με τη σύνταξη πραγματικού επιχειρηματικού σχεδίου, και όχι με το
copy/paste ευχολόγιο με το οποίο προσπάθησε να μας παραπλανήσει· αν είχε κάποιο πραγματικό όραμα για το μέλλον του νησιού, πέρα από την πολιτική επιβίωση των μελών της κυβερνώσας παράταξης· αν εκμεταλλευόταν σωστά την τουριστική επιτροπή, αντί να την χρησιμοποιεί σαν άλλοθι…

Εάν συνέβαιναν όλα αυτά, ο Δήμος θα είχε συλλέξει όλες τις δυνατές πληροφορίες που χρειάζεται ο επισκέπτης του 2012, πιέζοντας συνάμα ναυτιλιακές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία να αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες, θα τις είχε μεταφράσει σε τρεις τουλάχιστον γλώσσες, θα τις είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και θα είχε προσφέρει το πακέτο σε κάθε δυνατή πυγή πληροφοριών. Θα πείτε, όλα αυτά απαιτούν χρόνο και βέβαια κάποια (λίγα σχετικά) έξοδα. Συμφωνούμε. Γνωρίζετε όμως τίποτα σοβαρότερο, ποιό επείγον και ποιό κρίσιμο για το μέλλον του νησιού από την ενίσχυση της μοναδικής του βιομηχανίας;
Εμείς, όχι.