Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Eκδηλώσεις της τρίτης ημέρας Πειραϊκής Αμφικτυονίας


ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Πειραιάς, 25-6-12
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

Συνεχίστηκαν την Κυριακή, για τρίτη ημέρα οι εκδηλώσεις της Πειραϊκής Αμφικτυονίας, ενός θεσμού που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων, των ηθών και εθίμων, της κουλτούρας (συμπεριλαμβανομένου και της γαστρονομικής), των τόπων προέλευσης όλων των παροικιών του Πειραιά.

Το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Λημνιακών Σωματείων. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  κ. Αντώνης Καραγιάννης έκανε χρήσιμες λαογραφικές επισημάνσεις σχετικά με την προέλευση και εξέλιξη των παραδοσιακών χορών της Λήμνου όπως: ο κεχαγιάτικος χορός, ο χορός της Παναγιάς, ο χορός «πάτημα» κ.ά.

Τους Λημνιακούς διαδέχτηκαν οι Κρητικοί με το Σωματείο για την Κρητική Ιστορία, Παράδοση και Λαογραφία «Δροσουλίτες», οι οποίοι χόρεψαν κρητικούς χορούς και τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια.  Τους συνόδεψαν οι μουσικοί: Γιάννης Μακριδάκης στη λύρα, ο Αλέκος Σταματούλης στο λαούτο και ο Νίκος Ευαγγελάκης επίσης στο λαούτο. Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Μανόλης Εγγλέζος: «Θεμέλια του τρόπου ζωής των Κρητικών είναι η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η σεμνότητα, η ανδρεία, η τιμιότητα, η ντομπροσύνη και η αγάπη για την ελευθερία».

Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου που χόρεψε Μαλεβιζιώτικο, Χανιώτικο, Ικαριώτικο, Τσιριγώτικο  χορό και συρτό Μπάλο.

Σειρά πήρε στη συνέχεια η Ένωση Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά που ταξίδεψε το κοινό σε ένα διαφορετικό πολιτισμό με επιρροές από τη Δύση. Το πολυπληθές παιδικό και εφηβικό χορευτικό συγκρότημα της Ένωσης χόρεψε καντρίλιες και Μπάλο της Κεφαλονιάς.

Επανήλθε η Ένωση Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου σε λαϊκό  πρόγραμμα αυτή τη φορά.  

Τις εκδηλώσεις της τρίτης ημέρας έκλεισε ο θίασος «Ελληνική Αυλαία» με την σημαντική παράσταση «Η Δίκη του Κολοκοτρώνη».