Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Πειραϊκή Αμφικτυονία στην Πλατεία Κοραή





ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Πειραιάς, 26/6/2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 2η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, η «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία», (22 με 25 Ιουνίου) ένας  θεσμός, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και που σκοπό έχει να αναδείξει τις παραδόσεις, τις ιδιαιτερότητες, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα, των τόπων καταγωγής των παροικιών του Πειραιά.
Η χθεσινή ημέρα, στην πλατεία Κοραή, ξεκίνησε με τραγούδια και με καντάδες από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.
Στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος των απανταχού Μηλίων «Η Αγία Σοφία», με το χορευτικό του  συγκρότημα ψυχαγώγησε το κοινό, ενώ η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Χρυσούλα Ευριπίδου, παρουσίασε τον τρόπο που παρασκευάζονται τα παραδοσιακά πιταράκια της Μήλου.
 Αμέσως μετά, η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αθηνών – Πειραιώς με το χορευτικό της συγκρότημα, ταξίδεψε το κοινό στα μαγευτικά Κύθηρα.
Τις εκδηλώσεις της 2ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας, έκλεισαν η Ένωση Απανταχού Μανιατών και η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, με το θεατρικό δρώμενο «αντάμωμα στο θέρος και στο αλώνι», όπου το παρακολούθησαν εκατοντάδες Πειραιώτες Μανιάτικης καταγωγής και πλήθος κόσμου, που επισκέφθηκε και περιηγήθηκε τα περίπτερα της  Αμφικτυονίας.
Το σενάριο έγραψε η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά κα Ελένη Κούβαρη και για τις ανάγκες του θεατρικού δρώμενου, «επιστρατεύτηκε» και ένα γαϊδουράκι, το οποίο ταξίδεψε μαζί με ομάδα Μανιατών, από τη  Μάνη.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Μπαζάκος,  σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή, για τη διοργάνωση της Πειραϊκής Αμφικτυονίας, κάλεσε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τη Μάνη, να πλαισιώσουν την Ένωση.
Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Νόρα Μιχαλολιάκου, μιλώντας στο τέλος του θεατρικού δρώμενου, εξήρε το ρόλο της γυναίκας στη Μάνη και στη στήριξη της οικογένειας γενικότερα, τηρώντας αρχές και αξίες που αποτελούν πρότυπα για τις νέες γενιές.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, κατά την  τελετή λήξης,   τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αγαπητές συμμαχήτριες και συμμαχητές,
Σας λέω συμμαχητές γιατί δίνουμε μάχη να προλάβουμε τον Πειραιά ζωντανό και να του ξαναδώσουμε την αίγλη και την αρχοντιά που του αξίζει. Που την χρωστάμε στους αγίους προγόνους μας και προπαντός την οφείλουμε στα παιδιά μας.
Φίλες και φίλοι,
Τις σκηνές θερισμού που είδατε, εγώ τις έζησα, όλες αυτές τις σκηνές. Κουβάλησα στάχια, αλώνισα, κουβάλησα άχυρα, μάτωσα τα πόδια μου για να πάω τρεις ώρες δρόμο, στο δημοτικό σχολείο, να μάθω τα πρώτα μου γράμματα. Είδα το βλέμμα της αγίας μανούλας μου με τα έντεκα παιδιά, να μας δίνει αρχές και αξίες. Όχι μόνο ο εαυτός σας παιδιά μου μας έλεγε, αλλά και ο γείτονας και το χωριό μας και η Λακωνία και η Ελλάδα.
Αυτός ο άγιος τόπος που δείχνουν τα ματωμένα σκληρά χρόνια, αναδεικνύει ένα μεγάλο αγαθό, ένα μεγάλο ιδεώδες, την κοινωνική αλληλεγγύη. Τη χαρά και το τραγούδι, την οποία δεν την εμπνέει, ούτε η τεμπελιά, ούτε η κλοπή, ούτε η απάτη.
Γι αυτό φίλες και φίλοι, η λύση των προβλημάτων μας είναι η επιστροφή στις ρίζες μας, στον αξιακό κώδικα που κράτησε τον Ελληνισμό όρθιο, την αιώνια πορεία του και δίδαξε πολιτισμό ακόμα και στους δανειστές μας, που σήμερα  επιχειρούν να κλέψουν την εθνική μας αξιοπρέπεια.
Δεν είναι ώρα για ομιλίες. Είναι ώρα να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου, το μεγάλο ευχαριστώ ενός δημάρχου, που περνάει δύσκολα. Σε όλους αυτούς τους συλλόγους που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα, τα ήθη και τα έθιμά τους και σήμερα όλοι μαζί γινόμαστε μια αγκαλιά, ενώνουμε μια δύναμη και φωνάζουμε: κάτω τα χέρια από τον Πειραιά. Κάτω τα χέρια από τον πολιτισμό μας. Κάτω τα χέρια από την Ελλάδα που εμείς οι Έλληνιδες και οι Έλληνες αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα δίκια μας, να ξαναδουλέψουμε και να ξαναπροκόψουμε.
Σας ευχαριστώ και για την φετινή σας συμμετοχή που ήταν ακόμα μεγαλύτερη από την περυσινή.
Εμείς μπορούμε και με την ψυχή. Είμαι βέβαιος ότι η δεύτερη Αμφικτυονία που ήταν μεγαλύτερη από την πρώτη, θα είναι η ζωογόνος δύναμη, που θα προικοδοτήσει την τρίτη Αμφικτυονία, να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Εμείς όλοι που συνθέτουμε τον νέο Πειραιά, έχουμε τις ίδιες ακριβώς σκέψεις και αξίες, έχουμε μνήμη και αγάπη για εκείνους τους αγίους προγόνους μας που ήρθαν ξυπόλυτοι εδώ, στο μεγάλο εθνικό λιμάνι με ένα και μόνο όνειρο, να αναθρέψουν τα παιδιά τους, να δουλέψουν σκληρά, στο λιμάνι και στα εργοστάσια του Πειραιά. Να τα μορφώσουν και να τα κάνουν καλούς Πειραιώτες και καλούς Έλληνες.
Δεν είμαστε υπερήφανοι γιατί δεν καταφέραμε να δώσουμε στη νέα γενιά την ίδια Ελλάδα και τον ίδιο Πειραιά στα παιδιά μας. Τους υποσχόμαστε όμως  ότι θα πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε. Ο Πειραιάς, ακόμα και το 2011 και το 2012 που διανύουμε, δεν έσκυψε.       
Στον Πειραιά σηκώσαμε τη σημαία της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της πίστης. Μας ενώνει ο Πειραιάς.   Ο Πειραιάς θα προχωρήσει.
Σας υπόσχομαι ότι, στο δρόμο που επέλεξα, να αποχωριστώ την κεντρική πολιτική σκηνή, θα μείνω. Θα μείνω  αφοσιωμένος στην πόλη μας, στον Πειραιά μας. Δήμαρχος στον Πειραιά.»
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαλολιάκος, τίμησε με πλακέτες για τη συμμετοχή τους, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους:
Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων,  Σύλλογος Καραβά Κυθήρων «Η Πορτοκαλιά», Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς, Ένωση των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων»,
Σύνδεσμος των απανταχού Μηλίων «Η Αγία Σοφία», Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδoνήσων,  Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης
& Νήσων Αιγαίου, Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης, Αδελφότητα Κρητών «Η Ομόνοια» , «Οι Δροσουλίτες» Σύλλογος για την Κρητική ιστορία, παράδοση και λαογραφία,  Σύλλογος Απανταχού Καρπαθίων,  Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, Πανελλήνια Ένωση Λερίων, Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκουταρίου Αν. Μάνης «Η Βορδώνα»,  Σύνδεσμος Νεαπολιτών  «Τα Βάτικα», Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί  Τροιζηνίων, Θιάσος «Ελληνική Αυλαία»
Σωματείο Φίλων Ελληνικής Παράδοσης «ΔΩΔΩΝΗ»,  Πολύμορφη Έκφραση Πολιτισμού & Παράδοσης «Λίνα Λαβούτα-Μαντά», Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων και Σωματείων και  η Αδελφότητα Γαρδικιωτών Πειραιά, για την συμμετοχή τους  στη «2Η Πειραϊκή Αμφικτυονία».
Η βραδιά έκλεισε με γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.