Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας – 28/6/2012


Καταγγελία ξένου επισκέπτη για παράνομη εναπόθεση μπαζών

Στις 23 Ιουνίου, Ιταλός που διαμένει έξη περίπου μήνες τον χρόνο στο Διακόφτι, και που φυσικά ξοδεύει εκεί (και στο υπόλοιπο νησί) τα ωραία του χρήματα, αντιλήφθηκε να εναποτίθενται μέρα-μεσημέρι βαρέα οικοδομικά μπάζα δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Φρίττοντας ο άνθρωπος, και αναλογιζόμενος την άθλια εντύπωση που δημιουργείται στους επισκέπτες του νησιού, τράβηξε φωτογραφίες του ενόχου με την ελπίδα ότι εφόσον η δημοτική αρχή θα λάμβανε γνώση του συμβάντος, θα έπραττε το καθήκον της και θα φρόντιζε για τον συνετισμό του υπεύθυνου και την απομάκρυνση των συσσωρευμένων σκουπιδιών (ουδέν σχόλιον).


Ακολούθησαν άμεσα σχετικές επώνυμες καταγγελίες του κ. Ιππόλυτου Πρέκα και της κ. Ελίνας Γαλανοπούλου προς τον δήμαρχο Κυθήρων, ο οποίος μέχρις στιγμής δεν εδέησε να ασχοληθεί με το θέμα. Γνωρίζουμε από ανάλογες περιστάσεις στο παρελθών ότι η σημερινή δημοτική αρχή αφενός ουδόλως κόπτεται για θέματα περιβάλλοντος, ακόμα και όταν θίγεται άμεσα η μοναδική βιομηχανία του νησιού, δηλαδή ο τουρισμός, και αφετέρου έχει ως βασική αρχή ουδέποτε να παρενοχλεί τους ψηφοφόρους όσο και αν αυτοί παρανομούν. Το θέμα όμως εδώ είναι σοβαρό, ούτε και μπορεί ο Δήμος να ισχυρισθεί, ως συνήθως, ότι ουδέν γνωρίζει.


Το θέμα της παράνομης εναπόθεσης μπαζών έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις στο νησί. Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η δημοτική αρχή, που επί χρόνια επέλεξε να αγνοήσει το πρόβλημα, αφήνοντας τους εργολάβους να το αντιμετωπίζουν κατά βούλησιν. Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία είχε προ καιρού προτείνει περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά βιώσιμη λύση, η οποία φυσικά δεν εισακούσθηκε από κανέναν υπεύθυνο: ο Δήμος Κυθήρων οφείλει να επιλέξει δύο ή το πολύ τρεις τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και ο Λαχνός, όπου θα εναποτίθενται τα μπάζα. Οποιαδήποτε άλλη διαχείριση θα πρέπει να διώκεται ποινικώς: ο νόμος είναι σαφής όσον αφορά τις ευθύνες τόσο του Δήμου όσο και των εργολάβων. Το μόνο που λείπει είναι η θέληση να εφαρμοσθεί. Είναι βέβαια αλήθεια πως οι κύριοι της δημοτικής αρχής ελάχιστα φαίνεται να συγκινούνται από τη προοπτική τα Κύθηρα να μετατραπούν σε ένα απέραντο σκουπιδαριό..