Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα εκπαιδευτικός προορισμός για Αυστραλούς μαθητές


ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 11 Ιουνίου 2012
Η Ελλάδα εκπαιδευτικός προορισμός για Αυστραλούς μαθητές

Σαράντα έξι Αυστραλούς μαθητές και καθηγητές του Ελληνο-Aυστραλιανού Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνα από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας υποδέχθηκε σήμερα (Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012) η Πρέσβης της Αυστραλίας κα Τζένη Πολυξένη Μπλούμφιλντ στην πρεσβευτική κατοικία.

Οι Αυστραλοί μαθητές μαζί με τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς τους βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο μορφωτικού και πολιτιστικού προγράμματος του Κολλεγίου που αποσκοπεί στην άμεση επαφή των μαθητών με την ελληνική ιστορία και πολιτισμό που είναι μέρος της καθημερινής διδακτέας ύλης του Κολλεγίου. Αποτίοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας, οι μαθητές κατέθεσαν σήμερα στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και στο Κοινοπολιτειακό Πολεμικό Νεκροταφείο στον Άλιμο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματός τους οι μαθητές θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της Ελλάδας.

Οι μαθητές του Κολλεγίου επίσης συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα των επετειακών εορτασμών για την εκστρατεία της Καλλίπολης που έλαβαν χώρα στη Λήμνο τον Απρίλιο. Οι μαθητές συνομίλησαν σε απευθείας σύνδεση (on-line) με μαθητές του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου της Λήμνου για τη σημασία των ιστορικών γεγονότων και τους κοινούς ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών.

«Οι επισκέψεις αυτές αποδεικνύουν τους στενούς κοινοτικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στην Αυστραλία και στην Ελλάδα - δεσμούς που στηρίζουν έμπρακτα οι πάνω από 500.000 Έλληνες της Αυστραλίας, και 100.000 Αυστραλοί πολίτες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα», δήλωσε η Πρέσβης κα Μπλούμφιλντ.

«Οι δεσμοί αυτοί αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα. Η Αυστραλία πιστεύει πως η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και είναι έτοιμη να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Το Κολλέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ένα δίγλωσσο σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου φοιτούν περίπου 700 μαθητές από 20 διαφορετικές εθνικότητες. Ιδρύθηκε το 1983 στη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα του Σύδνεϋ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας. Μέρος της κύριας διδακτέας ύλης του Κολλεγίου είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και πολισμού.

Τα ελληνικά είναι μια από τις κύριες γλώσσες που ομιλούνται στην Αυστραλία. Περίπου 250.000 Αυστραλοί πολίτες μιλούν ελληνικά στο σπίτι, γεγονός που αποδεικνύει τη ζωτικότητα της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, αλλά και την πολύ σημαντική συνεισφορά της στην πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Το 2011 η Κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ελληνικά στις ξένες γλώσσες του ενιαίου προγράμματος σπουδών των σχολείων της Αυστραλίας. Αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας εντός της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, πέρα από την υπάρχουσα διδασκαλία σε κοινοτικά και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.