Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις της Πειραϊκής Αμφικτυονίας






ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ


Πειραιάς, 24-6-12
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, συνεχίστηκαν   το Σάββατο, για δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις της Πειραϊκής Αμφικτυονίας,  ενός  θεσμού, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και που σκοπό έχει να αναδείξει τις παραδόσεις, τις ιδιαιτερότητες, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των τόπων καταγωγής των παροικιών του Πειραιά.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με χορούς της Πελοποννήσου, χασάπικο και χασαποσέρβικο του Πόρου, που παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα του Συνδέσμου του εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά «οι φίλοι της παράδοσης». Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Καρνέζης.

Σειρά μετά είχε ένα «μικρό ταξίδι» στις παραδοσιακές γεύσεις της Λέρου με επίδειξη της παρασκευής παραδοσιακών γλυκισμάτων του νησιού. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων κ. Δημήτρης Ήσυχος, που πήρε το λόγο εξήρε τη σημασία της Πειραϊκής Αμφικτυονίας  για την προβολή και τη διάδοση των τοπικών πολιτισμών. Ακολούθησε χορός από τα συγκροτήματα παιδιών και ενηλίκων  της Ένωσης.

Ο κ. Πασχάλης Συρίγος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων μικρών Κυκλαδονήσων, διευκρίνισε, ότι η επιλογή του χρόνου για την διεξαγωγή της Πειραϊκής Αμφικτυονίας, έχει σχέση και με την πρόσκληση που θέλουν να απευθύνουν οι διοργανωτές να επισκεφτούν οι Πειραιώτες τα νησιά τους. Ο Οδυσσέας Ελύτης –πρόσθεσε - αποκαλούσε τα  μικρά  νησιά, διαμάντια των Κυκλάδων. Χορούς όπως συρτό νικεντρό, αραπίνα, κίτσο και μπάλο παρουσίασε στη συνέχεια το συγκρότημα του Συνδέσμου Αμοργινών. 


Η αδελφότητα Κρητών  Πειραιά «Η Ομόνοια» παρουσίασε το πανελλήνιο έθιμο του Κλήδονα με χορό τραγούδι και ριζικάρια. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας»  κ. Θεόδωρος Τσόντος, η Αμφικτυονία ήταν ο κατάλληλος «χώρος» για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα, το οποίο είναι σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα έθιμο  χαρούμενο και κεφάτο, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και είχε το χαρακτήρα της μαντικής διαδικασίας.  Τα συγκροτήματα  παιδιών και ενηλίκων της Αδελφότητας  Κρητών χόρεψαν  πεντοζάλη, μαλεβιζιώτη, συρτό, σούστα, και τους συνόδεψαν: στη λύρα ο Γιάννης Σοφήλας, στο λαούτο ο Παναγιώτης Κουτούζος, στην κιθάρα ο Άρης Σπηλιακάκης,  στο μπάσο Χρήστος Τζερεμπόπουλος, καθώς και ο Γιάννης Κυπριωτάκης, στη λύρα και στα λαούτα ο Μανούσος Κλιμάκης και ο Στράτος Φωτάκης.

Οι εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας έκλεισαν με τα χορευτικά συγκροτήματα από τη Σαντορίνη και την Κέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων μικρών Κυκλαδονήσων.