Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Πειραιά για τα εγκαίνια της 2ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας





ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ                                                

          Πειραιάς, 23-6-12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ
Η 2Η ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε, χθες, τις πύλες της, η «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία», στην πλατεία Κοραή.
Περισσότεροι από 30 πολιτιστικοί σύλλογοι «αντάμωσαν» για δεύτερη συνεχή χρονιά, αναδεικνύοντας στα εκθεσιακά τους περίπτερα, την παράδοση και τον πολιτισμό τους, προσφέροντας μάλιστα και τοπικά εδέσματα στους επισκέπτες.

Χθες, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, έγινε αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου, «ο Πειραιάς ενώνει την Ελλάδα», με την συμμετοχή όλων των συλλόγων της Αμφικτυονίας.


Κατά την διάρκεια των 4ημερων εκδηλώσεων, οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν επίσης, τη χορευτική και θεατρική τους παράδοση και τα τραγούδια τους, με παραδοσιακά όργανα.


Τα εγκαίνια της «2ης Πειραϊκής Αμφικτυονίας», πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε όλες και όλοι εδώ.
Φίλες και φίλοι, Πειραιώτισσες και Πειραιώτες, από κάθε φτωχική γωνιά της χώρας, πέρυσι είχαμε πει ότι η «1η Πειραϊκή Αμφικτυονία» γίνεται θεσμός. Φέτος έχουμε τη «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία». Του χρόνου, με τη δύναμη του Θεού, θα έχουμε την «3η Πειραϊκή Αμφικτυονία» και ο Πειραιάς θα είναι ακόμη πιο όμορφος, ακόμη καλύτερος, ακόμη λειτουργικότερος. Π.χ δεν θα υπάρχει το κουφάρι της Ραλλείου, αλλά στη θέση του θα κατασκευάζεται ξενοδοχείο 5 αστέρων. Ασφαλώς, δεν θα υπάρχουν αυτές οι ακαλαίσθητες πινακίδες,  που μετατρέπουν την πανέμορφη πλατεία μας σε πλατεία κουρελού.

Φίλες και φίλοι, τι είναι Αμφικτυονία; Τι είναι ο Πειραιάς κοινωνιολογικά θα το έλεγα; Πριν από 50, 100, 150 χρόνια, οι άγιοι πρόγονοί μας, από κάθε φτωχική –κυρίως – γωνιά της Ελλάδας, κυρίως της νοτίου Ελλάδος, ήρθαν εδώ, ξυπόλητοι αλλά με όνειρα, με ψηλά τον πήχη των ονείρων, για να αναθρέψουν τα παιδιά τους,  να τα σπουδάσουν, να τα μορφώσουν και να γίνουν καλοί Έλληνες και καλοί Πειραιώτες. Και το πέτυχαν. Τα παιδιά αυτών των εργατών, έγιναν επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές. Έφτιαξαν τον νέο μεγάλο Πειραιά και συνέβαλαν καθοριστικά στην καλή Ελλάδα. Οι απόγονοί τους απέτυχαν,  έσπρωξαν την Ελλάδα προς τα κάτω και άφησαν τον Πειραιά να μείνει πίσω.

Εμείς ενώνουμε, όχι απλώς τις μνήμες μας, όχι απλώς τα βιώματά μας, όχι απλώς τα ήθη και τα έθιμά μας, ενώνουμε πάνω από όλα τις ψυχές μας και την πίστη μας, καθώς και τη φλόγα για μια καλύτερη Ελλάδα. Για μια Ελλάδα που θα τη σέβονται φίλοι και μη φίλοι.
Για έναν Πειραιά που θα ξαναγίνει, όχι απλώς το εθνικό μας λιμάνι, όχι απλώς το ναυτιλιακό κέντρο της χώρας, αλλά το ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης.




Καλωσορίζουμε την «αμφικτυονιακού» τύπου- επιτρέψτε μου να πω- κυβέρνηση. Για πρώτη φορά, έχουμε κυβέρνηση τριών κομμάτων. Δύσκολη προσπάθεια. Τους ευχόμαστε, ο Πειραϊκός λαός, από τα βάθη της ψυχής μας, να πετύχουν για το καλό της Ελλάδος, όχι μόνο του Πειραιά.

Επιτρέψτε μου, να ευχηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας, αυτή η μικρή επέμβαση που θα κάνει στο μάτι του και που θα πάει καλά, να τον κάνει να δει όσο γίνεται πιο πλατιά ολόκληρη την Ελλάδα. Και να τον έχουμε του χρόνου στην «3η Πειραϊκή Αμφικτυονία», για να δει καλά το έργο που θα έχουμε κάνει, αφού ο ίδιος θα έχει χρηματοδοτήσει τα έργα υποδομών, που τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει. 

Καλωσορίζουμε και ένα άλλο γεγονός: ότι επιτέλους η Ελλάδα κάνει το αυτονόητο, επανιδρύει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Έχουμε Υπουργό Ναυτιλίας. Δεν θα κρίνω την ανόητη πολιτική απόφαση για την κατάργησή του.

Καλωσορίζουμε επίσης, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησή μας. Έχουμε και Υπουργό από τον Πειραιά. Καλωσορίζω τους νέους και παλιούς Βουλευτές. Εύχομαι, όταν θα γιορτάζουμε την «10η Πειραϊκή Αμφικτυονία» και θα έχουμε και το ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά, να έχουν γίνει οι Βουλευτές της Α΄ Πειραιά, από 6 που είναι σήμερα, 8 ξανά, όπως ήταν το ΄90,  που εκλέχθηκα εγώ, πρώτη φορά, Βουλευτής.  

Με άλλα λόγια: Μανιάτες, Κρητικοί, Καρπάθιοι, Νησιώτες, Αρκάδες, όλοι μαζί σηκώνουμε ξανά τον πήχη, σηκώνουμε ξανά την πίστη μας, την ελπίδα μας. Δεν παραιτούμεθα. Αντίπαλός μας, είναι η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια. Οι Πειραιώτες, είμαστε ξανά αισιόδοξοι. Σηκώνουμε και τη σημαία ολόκληρης της Ελλάδας.
Αυτό  είναι το  μεγάλο θέμα. Θα γίνουν τα έργα υποδομής, θα γίνουν τα έργα που δεν έγιναν πριν από 30 χρόνια. Θα γίνει ο υπόγειος δρόμος που συνδέει το ΣΕΦ με το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας Δραπετσώνας -Κερατσινίου.  Θα ανακουφιστεί ο Πειραιάς από την κυκλοφοριακή ασφυξία. Θα ξαναπάρουμε τις παραλίες μας, θα ανήκουν στον Πειραιά τα Βοτσαλάκια, η Φρεαττύδα, το λιμάνι μας.



Φίλες και φίλοι, δεν είναι η ώρα και η ημέρα να μιλήσει ο Δήμαρχος. Είναι η ώρα και η ημέρα να μιλήσουν οι καρδιές των απογόνων, των πρώτων που εγκαταστάθηκαν εδώ, ως σημαιοφόροι της εσωτερικής μετανάστευσης. Πέρυσι είχαμε ομιλητή, έναν αυθεντικό Μανιάτη,  τον ιστορικό και συγγραφέα τον κ. Σαράντο Καργάκο, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στην «1η Αμφικτυονία».  
Φέτος έχουμε καλεσμένο μας, ως ομιλητή, το δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Δημήτρη Καμπουράκη. Έναν Κρητικό, με χιούμορ, ευρυμάθεια και με ξεχωριστή πορεία στα  ΜΜΕ.
Τον καλωσορίζουμε στον Πειραιά και του υποσχόμαστε ότι αν θέλει, κάθε ημέρα, θα έχει είδηση, όχι παραπολιτική, αλλά είδηση δημιουργίας. Ήδη έχουμε έναν Πειραιά της καθαριότητας, ήδη έχουμε έναν Πειραιά που αγαπάει το φυτικό πράσινο. Αν προσέξετε στην πλατεία, θα δείτε κρεμαστές ζαρντινιέρες. Πράσινο, λουλούδια, φυτά. Βάζουμε στη ζωή μας χαμόγελο και αισιοδοξία. Σε λίγο θα έχουμε χαμόγελο και χορούς.

Φέτος είμαστε περισσότεροι από πέρυσι και μάλιστα λέμε να κάνουμε κάτι διαγωνιστικού και δημοκρατικού χαρακτήρα. Έχουμε στο περίπτερο του Δήμου, μια κάλπη. Δεν  έχουμε αστυνομικά μέτρα, δεν έχουμε εφορευτικές επιτροπές και ελπίζω να μην χρειαστεί να έχουμε του χρόνου.  Να ψηφίσουν όλοι οι επισκέπτες, πιο είναι το καλύτερο περίπτερο και όποιο είναι το καλύτερο- η επιτροπή που θα κάνει τη διαλογή θα αποτελείται από τους Προέδρους όλων των συλλόγων- θα ενισχύσουμε το σύλλογο του, με ένα συμβολικό ποσόν, για να μπορεί  να σταθεί στα πόδια του, γιατί οι ημέρες είναι δύσκολες.
Να είστε καλά. Ζήτω η «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία».
           
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Καμπουράκης, ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτός που δεν αγαπάει τον Πειραιά δεν έχει ψυχή». Ανέφερε ότι πρωτογνώρισε τον Πειραιά κοιτάζοντας τον από τη θάλασσα, πάνω από το κατάστρωμα του βαποριού που τον έφερνε από την Κρήτη για να σπουδάσει και έκανε ειδική αναφορά στην αυθεντικότητα και τη ζωντάνια που απέπνεε ο Πειραιάς, προσφέροντας εργασία στους Πειραιώτες, όπως στο θείο του, όσο και στην οικογένειά του. 




Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος, προσέφερε στον κ. Καμπουράκη μια τιμητική πλακέτα και ένα βιβλίο με τίτλο «Πειραιάς, Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού».

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, όπου στο κλείσιμο θα πραγματοποιηθεί Πειραϊκό γλέντι. 

Στην τελετή των εγκαινίων, όπου «συντροφιά» στους παρευρισκομένους κράτησε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά,  παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές κκ. Κ. Κατσαφάδος, Π. Μελάς, Ι. Κουράκος. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπύρος Σπυρίδων,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων.
 Επίσης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Β. Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Γ. Ζησιμάτος,  τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων και Συλλόγων που πήραν μέρος στην «2η Πειραϊκή Αμφικτυονία» και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση, παρουσίασε η δημοσιογράφος του «Καναλιού 1» κα Κωνσταντίνα Πετούση.