Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αυστραλίας υποστηρίζει την παραμονή Τσαραβόπουλου στην Υπηρεσία



Kytherian Association of Australia



24 King Street, Rockdale NSW , Australia 2216



Αρ. Πρωτοκόλου: 28111                                    28 November 2011

Προς
1. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (pressoffice@primeminister.gr)
2. Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού (minoff@cuture.gr)
3. Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης (dd@culture.gr) (υπόψη προϊσταμένης Μαρίας Παναγοπούλου
4. Androulla Vassiliou, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -- Εκπαίδευση, πολιτισμός, πολυγλωσσία και νεολαία (androulla.vassiliou@ec.europa.eu)
5. Αποστολάτος Βαΐτσης (v.apostolatos@parliament.gr)

Κοινοποίηση
1. Δήμος Κυθήρων (kythira@otenet.gr)
2. Κ.Ι.Π.Α (kipak@otenet.gr)
3. Tοπικές εφημερίδες

Θέμα: Ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος, Αρχαιολογία και Αρχαιότητες Κυθήρων

Αγαπητέ Κύριε/Κυρία

  Πληροφορηθήκαμε ότι ο αρχαιολόγος της 26ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα υποχρεωθεί σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
  Το γεγονός μας αφορά άμεσα εμάς ως αντιπροσώπους 65.000 Αυστραλών Κυθηραϊκής καταγωγής εξαιτίας της 20ετούς πρακτικής παρουσίας του στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και της πολύτιμης προσφοράς του στην κοινότητα.
  Ο ίδιος διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις, από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, σε ότι έχει σχέση με τη αρχαιολογία και τις αρχαιότητες των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. 
  Τα τελευταία δύο χρόνια συνεργαστήκαμε με τον κ. Τσαραβόπουλο στην προσπάθειά μας να προβάλλουμε την ιστορία και την αρχαιολογία των Κυθήρων όχι μόνο στο νησί, αλλά και στην Κυθηραϊκή “διασπορά” σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Αυστραλία.
  Η δραστηριότητα του κυρίου Τσαραβόπουλου στο νησί βοήθησε επίσης και οικονομικά το νησί, αφού πολλοί Αυστραλοκυθήριοι νέοι δεύτερης και τρίτης γενιάς επιθυμούν να επισκεφθούν το νησί με κίνητρο την επαφή τους με την αρχαία ιστορία και τα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού.
  Εκτιμώντας τη σημασία της προβολής των Κυθήρων και τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς υποστηρίξαμε οικονομικά τα τελευταία δύο χρόνια τις σωστικές ανασκαφές του κ. Τσαραβόπουλου στα Κύθηρα και τη συστηματική του ανασκαφή στα Αντικύθηρα.
  Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα της Αυστραλίας (Kytherian Association of Australia) υποστήριξε ηθικά τις πρωτοβουλίες στο νησί, ενώ η Κυθηραϊκή Ερευνητική Ομάδα (Kytherian Research Group - KRG) ιδρύθηκε κυρίως για την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων, οικονομικά, οργανωτικά, επικοινωνιακά, εκπαιδευτικά και με άλλους τρόπους.
  Μετά την επιτυχή υποστήριξη του κ. Τσαραβόπουλου στις επίγειες ανασκαφές το KRG προχώρησε στη συνεργασία με τον κ. Δ. Κουρκουμέλη, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, χρηματοδοτώντας τις ανασκαφές στο ναυάγιο του πλοίου “Μέντωρ” που βυθίστηκε στη θάλασσα των Κυθήρων μεταφέροντας τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η συνεργασία αυτή ήταν πρόταση του κ. Τσαραβόπουλου.
  Επειδή πιστεύουμε ότι οι παραπάνω δραστηριότητες δεν πρέπει να σταματήσουν, ζητάμε να επιτραπεί στον κ. Τσαραβόπουλο να διατηρήσει την δραστηριότητα στον αρχαιολογικό τομέα στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα έως τη συμπλήρωση της 35ετίας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα προκληθεί μια αρνητική επίπτωση στην πολιτιστική ανάπτυξη των δυο νησιών, αφού θα υπάρξει ο χρόνος να μεταφέρει τις γνώσεις του σε άλλους. Αυτό επίσης σημαίνει ότι το ενδιαφέρον για τα νησιά που δημιούργησε η εργασία του, θα συνεχίσει να έλκει τον κόσμο της Διασποράς και τους τουρίστες, κάτι που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία.
  Μια απότομη έξοδος του κ. Τσαραβόπουλου θα δημιουργήσει ένα κενό στην έρευνα και την καταγραφή των αρχαιολογικών δεδομένων στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
  Εν περιλήψει, σας ζητούμε με σεβασμό να ανακαλέσετε την απόφαση της “προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας” του κ. Τσαραβόπουλου και να του επιτρέψετε να συνεχίσει να προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στα δυο νησιά ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
  Γνωρίζουμε επίσης ότι ο κ. Τσαραβόπουλος έχει προσφερθεί να εργαστεί για το Υπουργείο Πολιτισμού με τις μειωμένες αποδοχές που προβλέπονται από το νέο σύστημα της “εφεδρείας”.
  Η κοινότητά μας θεωρεί τη συμβολή του κ. Τσαραβόπουλου τόσο σημαντική, ώστε είναι διατεθειμένη να συμπληρώσει τον μειωμένο μισθό του από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εργασία που κάνει στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα το επόμενο χρονικό διάστημα που παραμένει έως την οριστική συνταξιοδότησή του.

Με τιμή

George Vardas                                        John Fardoulis
Υπεύθυνος Πολιτιστικών                      Υπεύθυνος Σχεδιασμού
Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αυστραλίας    Ιδρυτής, Κυθηραϊκής Ερευνητικής Ομάδας
                                                                (KRG)