Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Αυστραλία: Ομογενής επιχειρεί το ακατόρθωτο

  «Σκέτη κόλαση με μια διαφορά. Δεν έχει φωτιά. Είναι μια κόλαση παγωμένη». Έτσι περιγράφει τις συνθήκες που αντιμετωπίζει στην Ανταρκτική ένας ομογενής που πάει πεζός στο Νότιο Πόλο.
  Έως σήμερα κανείς δεν κατάφερε να πάει πεζός μέχρι τον παγωμένο Νότιο Πόλο και να επιστρέψει σε βάση της Ανταρκτικής.
  Πολλοί το τόλμησαν, αλλά κανείς δεν το κατάφερε χωρίς βοήθεια.
  Αυτό τον άθλο προσπαθεί τώρα να τον πετύχει ο Ελληνοαυστραλός, Τζέιμς Καστρίσιον (Καστριτσιώτης), παρέα με το φίλο του Τζάστιν Τζονς.
  Οι δυο νέοι της περιπέτειας φιλοδοξούν να καλύψουν με τα πόδια μια απόσταση 2.200 χιλιομέτρων μέσα σε τρεις μήνες.
  Και δεν το κάνουν μόνο για να καταρρίψουν ένα ασύλληπτο ρεκόρ αλλά για να συγκεντρώσουν και χρήματα για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.
  Ήδη το εγχείρημά τους έχει ξεκινήσει, οι δυσκολίες είναι απίστευτες, όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους αλλά επιμένουν.
  Μετά από 20 μέρες έχουν καλύψει μια απόσταση 170 χιλιομέτρων.
  Στην περιοχή πνέουν άνεμοι με 60 χιλιόμετρα την ώρα και σηκώνουν το χιόνι ένα μέτρο μπροστά τους, η θερμοκρασία είναι 50 βαθμούς υπό το μηδέν και η χιονόπτωση συνεχίζεται. Έτσι μερικές μέρες δεν κάνουν πάνω από ένα χιλιόμετρο.
  Το έργο τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και από το γεγονός ότι μαζί τους κουβαλούν -για την ακρίβεια σέρνουν με έλκηθρα- και 400 κιλά τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αναγκαία.
  Αισιοδοξούν, όμως, ότι θα τα καταφέρουν.
  Η αισιοδοξία τους πηγάζει και από το γεγονός ότι έχουν σπάσει και άλλα ρεκόρ στο παρελθόν αλλά και από την σκληρή προετοιμασία που είχαν κάνει επί μήνες στη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και την Ανταρκτική.
  Στο πλαίσιο της προετοιμασίας έχουν βάλει και 20 κιλά έξτρα ο καθένας τους για να έχει λίπος το σώμα τους και να είναι ανθεκτικό στο ψύχος.
  Τίποτα όμως δεν μπορούσε να τους προετοιμάσει για τις δυσκολίες που θα συναντούσαν και οι οποίες, όπως γράφουν στο facebook είναι πέραν κάθε φαντασίας ενώ η Μετεωρολογική προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις στην περιοχή είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
  Το φρέσκο χιόνι τους εμποδίζει τόσο να περπατήσουν όσο και να σέρνουν το έλκηθρο με τα υπάρχοντά τους. Μέσα σε όλες οι αντιξοότητες έπαθε ζημιά και η τέντα τους.
  Όμως οι δυο φίλοι πέτυχαν και στο παρελθόν εκεί που άλλοι απέτυχαν.
  Ο Τζέιμς Καστρίσιον και ο Τζάστιν Τζονς, πέρασαν στην ιστορία ως οι μόνοι άνθρωποι που κατόρθωσαν να διασχίσουν την πιο άγρια και παγωμένη θάλασσα του κόσμου, από τις ακτές της Αυστραλίας έως τη Νέα Ζηλανδία, με ένα καγιάκ.
  Με το κατόρθωμά τους αυτό, που συμπεριελήφθη και στο βιβλίο Γκίνες, ασχολήθηκαν ακόμα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
  Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολούνται και με τη νέα τους προσπάθεια.
  Τότε, μετά από 62 μέρες και καλύπτοντας με τέσσερα κουπιά απόσταση 3.318 χιλιομέτρων, αντιμετωπίζοντας κύματα που έφταναν τα 10 μέτρα, βλέποντας πεντάμετρους καρχαρίες να περικυκλώνουν απειλητικά το <> - όπως είχαν ονομάσει το καγιάκ τους που το έλεγαν και «φέρετρο»- βρέθηκαν από το Φόρστερ της Νέας Νότιας Ουαλίας και σε κατάσταση παντελούς εξάντλησης, αλλά ζωντανοί, στο New Plymouth της Νέας Ζηλανδίας.
  Οι δυο τους ζουν για την περιπέτεια και, ανάμεσα στα άλλα, έχουν ανέβει και σε μερικές από τις ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου.
  Στην Ανταρκτική πήγαν αεροπορικώς μέσω Αργεντινής. Η πεζοπορία τους ξεκίνησε από τον Όρμο του Ηρακλή από όπου κατευθύνονται προς το Νότιο Πόλο και όταν -με το καλό- φτάσουν θα επιστρέψουν πάλι στον Όρμο του Ηρακλή.
  Στην όλη τους προσπάθεια έχουν συμπαραστάτες φίλους τους, που τους στέλνουν ενθαρρυντικά μηνύματα μέσω του Facebook.
  Έχουν βεβαίως και τους χορηγούς τους. Οι δυο νέοι λαμβάνουν μέρος στην εκστρατεία της Sony που στόχο έχει την συγκέντρωση 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά ειδικών μηχανημάτων για έφηβους και νέους που πάσχουν από καρκίνο.
  Όσοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα συμπαράστασης στους δυο νέους ή να γίνουν χορηγοί της προσπάθειάς τους μπορούν να επισκεφθούν την σελίδα sonyfoundation.org.au/casandjonesy.

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Σ. Χατζημανώλη