Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 6/7/2017

Το βράδυ της Τρίτης 4/7/2017 εγκαινιάστηκε το έργο της ανάπλασης του οικισμού των Μητάτων με μια σεμνή τελετή την οποία τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. John Griffin, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσιρώνης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι τοπικές αρχές και πλήθος Κυθηρίων, κατοίκων της περιοχής, ομογενών αλλά και νέων ανθρώπων.
Η τελετή ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη, ο οποίος αφού περιέγραψε τη διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότησής του με 243.000€, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Πρέσβη και τον Υπουργό, τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί αποτελεσματικά όλες τις επί χρόνια ξεχασμένες μελέτες έργων, εντάσσοντας τα έργα σε προγράμματα χρηματοδότησης. Ανέφερε ότι σύντομα (8/8) δημοπρατείται η Ανάπλαση των Φρατσίων (292.000€), ενώ έχουν χρηματοδοτηθεί και θα δημοπρατηθούν τοΑθλητικό Κέντρο Μανιτοχωρίου (600.000€) και η ανάπλαση του τοιχίου της παραλιακής οδού Αγίας Πελαγίας (100.000€), έργα των οποίων οι μελέτες δεν είχαν αξιοποιηθεί και πλέον παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνοκρατική υποστήριξη που πλέον διαθέτει ο Δήμος μας. Στην τελετή έλαβαν το λόγο και μίλησαν ο Πρέσβης της Αυστραλίας κ. John Griffin και ο Υπουργός κ. Τσιρώνης, ενώ συγκινητικά λόγια για το έργο και την ιστορία του οικισμού ανέφερε ο κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης του Βρεττού. Μετά την τελετή των εγκαινίων και τον Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ, ακολούθησε ξενάγηση των επισήμων και των κατοίκων στο έργο, ενώ παρόντα ήταν και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και η επιβλέπουσα μηχανικός του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής. 
Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική συμβολή του Συλλόγου Μητάτωνσε θέματα που δεν περιλαμβάνονταν στην μελέτη του έργου, αλλά και των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για τη στήριξή τους και την διοργάνωση από κοινού με το Δήμο της τελετής των εγκαινίων. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης εξήγγειλε τη δημοπράτηση της ανάπλασης των Σκλαβιανίκων που χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους του Δήμου και θα δημοπρατηθεί στις 20 Ιουλίου. Είναι ένα σημαντικό έργο για τον οικισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με το έργο που εγκαινιάστηκε, που δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη παρά τα σχετικά αιτήματα των κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.
Το πρωί της Τετάρτης 5-7-2017 ο Αναπλ. Υπουργός κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε το Δημαρχείο και είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα των Σφαγείων, του Κτηνίατρου και του Γεωπόνου, ενώ του επεσήμανε σοβαρές διαδικαστικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που δεσμεύθηκε να ελέγξει. Τέλος, συναντήθηκε και με την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Κυθήρων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Η τελετή των εγκαινίων και οι εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών καλύφθηκαν από το TSIRIGO FM και το TSIRIGO TV. 

Δείτε την ομιλία του κ. Δημάρχου εδώ