Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 13/7/2017

Συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης 13/7 η Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου μας υπό την προεδρία του κ. Μηνά Κορώνη και με την παρουσία του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση προτάσεων με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ξαφνική αποχώρηση του πλοίου Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ, μετά την σοβαρή μηχανική βλάβη που έχει υποστεί και την έως σήμερα απαράδεκτη συμπεριφορά της ΛΑΝΕ προς τα νησιά μας. Η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
1. Θεωρεί ότι τα αρνητικά δημοσιεύματα για το θέμα του πλοίου δεν ωφελούν το νησί μας στην τρέχουσα συγκυρία καθώς βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική περίοδο και κάθε δημοσίευση με τον τίτλο "χωρίς πλοίο τα Κύθηρα" παραπέμπει σε ολοκληρωτική απομόνωση του νησιού χωρίς να τονίζεται επαρκώς η καθημερινή σύνδεση με τη Νεάπολη και η αεροπορική με την Αθήνα. Τέτοιου τύπου δημοσιεύματα αφενός δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα, αφετέρου θα διευρύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της διακοπής δρομολογίων του Κορνάρος και συνεπώς θα πρέπει να περιοριστούν.
2. Χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι η προβολή του νησιού μας με στόχευση στις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που εξυπηρετούνται είτε με τα αυξημένα δρομολόγια από τη Νεάπολη είτε αεροπορικώς από Αθήνα (12 πτήσεις την εβδομάδα) και Θεσσαλονίκη (2 πτήσεις την εβδομάδα).
3. Αποφασίστηκε η προβολή του νησιού σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά και διαδικτυακά μέσα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Αττικής και της Μακεδονίας, το κόστος της οποίας θα αναληφθεί εξολοκλήρου από το Δήμο Κυθήρων και θα ξεκινήσει από την προσεχή εβδομάδα.
4. Συζητήθηκε το πλάνο συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2018 σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Αττικής αλλά και αυτόνομα. Η επιλογή των εκθέσεων θα γίνει με γνώμονα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των Κυθήρων ως τόπου ποιοτικών διακοπών.
5. Συζητήθηκε η προετοιμασία του Δήμου για τη συμμετοχή του στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα προβληθούν οι πεζοπορικές διαδρομές που προσελκύουν σταθερά αυξανόμενο αριθμό ποιοτικών επισκεπτών τα τελευταία έτη.
6. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με στόχο την προσέλκυση στο νησί σημαντικών αθλητικών events για τα επόμενα έτη.
7. Αναλήφθηκε πρωτοβουλία για την προώθηση του νησιού στο γηγενές κοινό της Αυστραλίας (το οποίο επιλέγει σταθερά τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές του), καθώς τα Κύθηρα αποτελούν μια γνώριμη περιοχή για τους Αυστραλούς λόγω των δεκάδων χιλιάδων Κυθηρίων Αυστραλών πολιτών που ζουν και εργάζονται εκεί.
8. Παρουσιάστηκε το νέο έντυπο του Δήμου μας στα Ολλανδικά και Δανέζικα, το οποίο θα συμβάλει αφενός στην αύξηση της επισκεψιμότητας από την Ολλανδία, αφετέρου στην επαναπροσέλκυση των Δανών, για την οποία υπάρχει ήδη συνεργασία με την Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα.
9. Εκφράστηκε στήριξη στις προτάσεις του Δήμου για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και τον διαχωρισμό των γραμμών καθώς και στο αίτημα του Δημάρχου για παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών προθεσμιών κατά 6 μήνες λόγω του οικονομικού πλήγματος του νησιού από την ξαφνική διακοπή δρομολογίων του περιφερειακού πλοίου.