Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο «Ίδρυμα Λασκαρίδη»

Δεν υπάρχει μουσείο στο οποίο να παρουσιαστούν τα νέα ευρήματα της ανασκαφής στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, όμως ένα ίδρυμα θα καλύψει  μέρος του κενού. Είκοσι ένα ευρήματα των τριών τελευταίων ετών, του 14, του 15 και του 16, θα παρουσιαστούν στις 2 Δεκεμβρίου και για λίγες μέρες στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά, μετά και από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε τον προσωρινό δανεισμό.
Η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ. Αγγελική Σίμωσι τονίζει πως αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν τα ευρήματα από το αρχαίο ναυάγιο, επειδή δεν υπάρχει μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στην Αθήνα. Το Ίδρυμα Λασκαρίδη είναι από τους χορηγούς της ανασκαφής, αλλά και ο χορηγός των νέων υπερσύγχρονων εργαστηρίων συντήρησης της εφορείας. Η πρώτη ανάλογη παρουσίαση έγινε το 2014, αλλά φέτος τα εκθέματα θα είναι περισσότερα.
Στον πρώτο όροφο του κτηρίου, στον χώρο που τώρα φιλοξενείται έκθεση για τον Νέλσονα, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά εκθέματα, σε δύο ενότητες. Η μία θα περιλαμβάνει εξαρτήματα του πλοίου (ανάμεσά τους και ένα ξύλινο μαδέρι από το ίδιο το σκαρί) και η άλλη αντικείμενα από το φορτίο του.
Στην πλειονότητά τους τα αντικείμενα έχουν συντηρηθεί, αλλά μερικά από αυτά θα εκτεθούν ασυντήρητα, ώστε να μπορεί να δει το κοινό πώς ήταν όταν ανασύρθηκαν από τον πυθμένα της θάλασσας. Το δόρυ με αιχμή που βρέθηκε φέτος θα παρουσιαστεί μέσα σε μικρή δεξαμενή με νερό, στην οποία συντελείται η αφαλάτωση. Το άλλο χάλκινο δόρυ, χωρίς αιχμή, που εντοπίσθηκε το 2014, θα παρουσιαστεί συντηρημένο. Δύο λάγυνοι (αγγεία) θα βρίσκονται δίπλα- δίπλα με τη μία συντηρημένη και την άλλη όχι, με τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς που είχαν προσκολληθεί σε αυτό.

Επίσης, θα εκτεθούν τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει καρπός αριστερού χεριού, θραύσματα από γυάλινα αγγεία, αμφορείς και ένα χρυσό δακτυλίδι. Κάποια από αυτά ανήκαν στο πλήρωμα και σε πιθανούς επιβάτες, ενώ άλλα στο φορτίο του πλοίου. Ένα σημαντικό όσο και σπάνιο εύρημα, η καταπειρατηρία του πλοίου, (βολίδα ανίχνευσης και μέτρησης βάθους και ποιότητας πυθμένα) θα είναι επίσης ανάμεσα στα εκθέματα.

Το βυθισμένο πλοίο ήταν ρωμαϊκή ορκάς χωρητικότητας περίπου 300 τόνων, τυπικό δείγμα των βαρέων ιστιοφόρων που χρησιμοποιούνταν κατά το 2ο-1ο αι.π.Χ. στο εμπόριο μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου, του κυρίως ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας. Τα δρομολόγια αυτών των πλοίων ξεκινούσαν συνήθως την άνοιξη και αφού περιέπλεαν τα κυριότερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου πουλώντας και αγοράζοντας εμπορεύματα, επέστρεφαν το φθινόπωρο στη βάση τους.
Το ναυάγιο ενδέχεται να συνέβη περί το 67 π.Χ. ή, πάντως, στο διάστημα 87- 63 π.Χ. όπως μαρτυρείται από  τα νομίσματα και τα κεραμικά που έχουν μέχρι τώρα εντοπισθεί στον πυθμένα της θάλασσας. Την ανασκαφή διενεργεί η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το αμερικανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole.

 Αντιγόνη Καρατάσου

πηγή: liberal.gr