Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Οι υποψηφιότητες για το Βραβείο «Κάρολος Κουν» 2016

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.

Φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την έναρξη της συνεργασίας του τότε Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την από κοινού διοργάνωση των «Βραβείων Κάρολος Κουν» του Δήμου και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής της Ένωσης. Γεννήθηκε τότε ένας θεσμός με το συνδυαστικό κύρος της παλαιότερης και κεντρικής οργανικής και λειτουργικής δομής της πρωτεύουσας, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων, και ενός από τα παλαιότερα πνευματικά σωματεία της πόλης αυτής και της χώρας εν γένει, της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και μουσικών Κριτικών, μιας συλλογικότητας μόλις 2 χρόνια νεότερης από την Ακαδημία Αθηνών. Έκτοτε η διοργάνωση αναδεικνύει με αξιοπιστία την καλλιτεχνική δημιουργία και, με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλεως των Αθηνών. Μια διοργάνωση, που, στην πάροδο των ετών, διεύρυνε την απήχησή της στη συνείδηση του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και του πιστού κοινού των παραστατικών τεχνών, στις οποίες εσχάτως προστέθηκε και ο Χορός με ειδικό βραβείο.

Γιορτάζοντας την επέτειο της 20ετίας σε ώρες οικονομικής αλλά και αξιακής κρίσης, οι δύο φορείς τιμούν εκείνους που συνέλαβαν και πραγματοποίησαν το όραμα αυτής της αρμονικής και καρποφόρας συνεργασίας, τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, την τότε πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου, την Έλλη Ευαγγελίδου, και τον τότε πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Κώστα Χαραλαμπίδη, τον τελευταίο δυστυχώς μετά θάνατον, αλλά με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου του «Προλεγόμενα στη Θεολογία του Μουσικού Έργου».

Στην Επιτροπή Θεάτρου και Χορού, με πρόεδρο την Αριστούλα Ελληνούδη, συμμετέχουν περαιτέρω οι κριτικοί Κωστής Δ. Μπίτσιος, Λέανδρος Πολενάκης, Καλλιόπη Ραπανάκη και Ανδρέας Ρικάκης, ενώ η Επιτροπή Μουσικής, με πρόεδρο τον Κυριάκο Λουκάκο, συναριθμεί επίσης τους Κωνσταντίνο - Πατρίκιο Καράμπελα - Σγούρδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Αλέξη Σπανίδη και Ευτύχιο Χωριατάκη. 

Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου, ο οποίος ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των βραβείων Καρόλου Κουν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστιδος» του Ευριπίδη, που υπήρξε και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν. 


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ


Χριστίνα Αργυροπούλου
 για τη μελέτη «Η ποιητική του χώρου στα ομηρικά έπη-σκηνοθεσία, σκηνογραφία, εικονοποιΐα, χώροι και ειδικές χωρητικότητες», εκδόσεις Γαβριηλίδης, Ιαν. 2016.
Σπύρος Ευαγγελάτος για το βιβλίο «Γεώργιος Μόρμορης-Αμύντας του Τάσσου», εκδόσεις «Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης», 2012.
Δήμητρα Κονδυλάκη για το βιβλίο «Ο θεατρικός Δημήτρης Δημητριάδης-εξερευνώντας τη δυνατότητα του αναπάντεχου», εκδόσεις Νεφέλη, 2015.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των θεατρικών βραβείων ΕΔΩ


πηγή: in.gr