Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά των μεταναστών από τα Αντικύθηρα στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας, 1/11/2016

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεταφορά των εξήντα έξι συνολικά παράτυπων μεταναστών από τα Αντικύθηρα στη Νεάπολη Βοιών Λακωνίας, με το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016.
Όλα ξεκίνησαν την Δευτέρα 31/10 το βράδυ όταν δόθηκε σήμα από τις Λιμενικές αρχές, που εντόπισαν στίγμα κινητών τηλεφώνων στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα Αντικύθηρα και ειδοποίησαν τον Πρόεδρο της Τ.Κ. και τον αστυνομικό του νησιού, να ερευνήσουν τυχόν έλευση μεταναστών ή ναυαγούς που έχουν βγεί στη στεριά. Στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι.
Παρά την αρχική έρευνα που δεν απέφερε καρπούς, λίγο μετά της 11 το βράδυ είδαν αχνά φώτα σ' ένα ύψωμα στο Βόρειο μέρος του νησιού.
Έσπευσαν αμέσως στην περιοχή κι εντόπισαν γύρω στους πεντήντα παράτυπους μετανάστες (57) εξαντλημένους και τραυματισμένους να προσπαθούν να φτάσουν στον Ποταμό Αντικυθήρων (το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού) απ' όπου έβλεπαν φώτα για να ζητήσουν βοήθεια, περπατώντας πάνω σε βράχια και σε αγκάθια ξυπόλυτοι. Είχαν ναυαγήσει πριν λίγη ώρα στα Αντικύθηρα εξαιτίας της έντονης θαλασσοταραχής.
Οι μετανάστες ήταν όλοι άνδρες νεαρής ηλικίας με καταγωγή από το Πακιστάν. Είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με ένα ξύλινο σκάφος, όπως ανέφεραν, από το Μποντρουμ (Αλικαρνασσό) της Τουρκίας με τελικό προορισμό την Ιταλία, ωστόσο ο καιρός δεν τους επέτρεψε να φτάσουν μέχρι εκεί. Το σκάφος τους έπεσε στα βράχια αλλά για καλή τους τύχη είχαν τη δυνατότητα να βγουν στην στεριά χωρίς να πέσουν στη θάλασσα. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει το νησί.
Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως στα Αντικύθηρα δεν υπάρχει γιατρός ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι πλέον δεν ξεπερνούν τους είκοσι συνολικά και είναι στην πλειονότητά τους μεγάλης ηλικίας.
Παρά την αρχική πρόθεση του Προέδρου να μεταφερει τους μετανάστες στο λιμάνι του νησιού σε κλειστό χώρο του δόθηκε η εντολή να παραμείνουν εκεί και να προφυλαχθούν σε παρακείμενες σπηλιές για το ενδεχόμενο να εντοπίσουν κι άλλους μετανάστες. Η μεταφορά έγινε νωρίς το πρωί, με αγροτικό όχημα κατοίκου της περιοχής, ενώ παράλληλα με το πρώτο φως της ημέρας ένας εκ των μεταναστών οδήγησε κάτοικο της περιοχής στο σημείο που ναυάγησε το σκάφος τους, το οποίο πλέον ήταν διαλυμένο, βρίσκοντας εκεί εννέα ακόμα άτομα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν κατέσει δυνατή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών η προσέγκιση λιμενικού σκάφους μαζί με λιμενικούς έτσι όλη τη νύχτα οι κάτοικοι και ο μοναδικός αστυνομικός του νησιού υπερέβαλλαν εαυτούς για να μπορέσουν να περιθάλψουν και φυλλάξουν τους ναυαγούς.
Από την πρώτη στιγμή στην επιχείρηση εντοπισμού, περίθαλψης αλλά και για την οργάνωση της αποχώρησης με την πρώτη ευκαιρία των μεταναστών από τα Αντικύθηρα, ο Δήμαρχος Κυθήρων είχε συνεχή επικοινωνία και με το Λιμενικό σώμα και με την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και με τον Υπουργό Ναυτιλίας.
Τελικά αποφασίστικε η μεταφορά νωρίς το πρωί της Τρίτης 1/11 με το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, το οποίο αναχώρησε στις 6 το πρωί από τη Νεάπολη Βοιών με προορισμό τα Αντικύθηρα για να παραλάβει τους μετανάστες.
Μετά την επιβίβαση από τα Αντικύθηρα προσφέρθηκε στους μετανάστες φαγητό από το πλήρωμα του πλοίου, ενώ στην επιστροφή για τη Νεάπολη το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ προσέγγισε τα Κύθηρα για να παραλάβει δύο γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείο Κυθήρων, προκειμένου να εξετάσουν τους πρόσφυγες και να εξετάσουν τα τραύματά τους.
Στις δυόμιση το μεσημέρι της ίδια ημέρας το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ κατέπλευσε στο λιμάνι της Νεάπολης. Εκεί οι μετανάστες αποβιβάστηκαν, κάποιοι από αυτού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μολάων, καθώς είχαν κατάγματα και έχριζαν περαιτέρω ιατρικής φροντίδας, ενώ οι υπόλοιποι διανυκτέρευσαν στον χώρο του παλαιού Καρνάγιου στην παραλία της Νεάπολης.
Αρκετοί κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν στο σημείο και θέλοντας να βοηθήσουν, προσέφεραν ρούχα, υποδήματα και τρόφιμα στους μετανάστες.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Κυθήρων ανέφερε πως: «Αυτό το περιστατικό ανέδειξε ακόμη μια φορά την παντελή απροετοιμασία του κράτους για τέτοια περιστατικά σε τέτοια μέρη» Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο και αδικαιολόγητο πρόβλημα υποστελέχωσης του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων ενώ αναμένει τις επόμενες ημέρες εξελίξεις για την κάλυψη της θέσης του ιατρού στα Αντικύθηρα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αντικύθήρων αναφέρθηκε κι εκείνος στο πρόβλημα έλλειψης ιατρού στα Αντικύθηρα, ενώ δήλωσε πως οι μετανάστες ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους καθώς έτσι όπως προσάραξε το σκάφος τους στα βράχια μπόρεσαν και βγήκαν στη στεριά χωρίς να χτυπήσουν σοβαρά.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το λιμάνι των Αντικυθήρων και την επιβίβαση των μεταναστών στο πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ καθώς και φωτογραφίες από τη διάρκεια του ταξιδιού τους με προορισμό τη Νεάπολη Λακωνίας.
Ένα μεγάλο μπράβο, στους σύγχρονους ήρωες, στους ακρίτες των Αντικυθήρων που δίδαξαν ανθρωπιά παρά τα τεράστια προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πλοιοκτήτες, στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ που είναι πάντα εκεί για τα νησιά μας και τους κατοίκους τους.

Ρεπορτάζ - Συνεντεύξεις: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Ανδρέας Χαρχαλάκης, Παναγιώτης Δερμάτης

πηγή: Tsirigo fm