Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Επίσκεψη εκπροσώπων του προγράμματος υποτροφιών “SYLFF” (Tokyo Foundation) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ― Αύξηση του ποσού των υποτροφιών

Στις 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από αντιπροσωπεία του "The Tokyo Foundation", ιδρύματος που διαχειρίζεται το πρόγραμμα υποτροφιών SYLFF. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Mr.  Takashi Suzuki, Director for Leadership Development, Ms. Yoko Kaburagi, Program Officer for Leadership Development και Ms. Juri Ishimoto, Program Officer for Leadership Development. Οι πρώτοι δύο εξ αυτών έχουν και στο παρελθόν επισκεφθεί το ΕΚΠΑ για την εξυ[ηρέτηση των στόχων του Tokyo Foundation. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρύτανη καθηγητή κ. Μ.-Α. Δημόπουλο, τον Αναπληρωτή Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητή κ. Κ. Μπουραζέλη, και τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος SYLFF, καθηγητές κ. Σ. Θωμαδάκη και Κ. Δημητρακόπουλο. Επίσης, οι εκπρόσωποι του "The Tokyo Foundation" συναντήθηκαν τόσο με αποφοίτους του προγράμματος υποτροφιών SYLFF από το 2011 έως και το 2015, όσο και με τους σημερινούς υποτρόφους.

Η όλη επίσκεψη είχε ως στόχο την ανασκόπηση της λειτουργίας του προγράμματος υποτροφιών SYLFF, την παρουσίαση των νέων δυνατοτήτων, καθώς και την αμοιβαία ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση των σκοπών του προγράμματος. Κατά τη συνάντηση ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους του ιδρύματος σημαντική αύξηση του ποσού για τις υποτροφίες στο ΕΚΠΑ βάσει και της θετικής εικόνας που έχει δοθεί για το επίπεδο χορήγησης των υποτροφιών τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το τελικό ποσό αναμένεται να οριστικοποιηθεί προσεχώς.

Το πρόγραμμα υποτροφιών SYLFF

Η σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιδρύματος Sasakawa (στη συνέχεια Nippon Foundation) υπογράφηκε στις 7 Μαΐου 1993, προκειμένου να ενισχύονται φοιτητές που πραγματοποιούν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Βασική επιδίωξη του Προγράμματος Υποτροφιών SYLFF είναι να προσδιορίσει και να υποβοηθήσει την πορεία φοιτητών με ηγετικές ικανότητες, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα στον τομέα τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 15.000 φοιτητές από 69 Πανεπιστήμια σε 44 χώρες ανά τον κόσμο έχουν λάβει την Υποτροφία SYLFF. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα SYLFF μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα: http://www.sylff.org

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, άρχισε να χορηγεί υποτροφίες σε αριστούχους μεταπτυχιακούς φοιτητές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών το 1996. Από τότε έως σήμερα έχουν χορηγηθεί υποτροφίες σε περισσότερους από 200 φοιτητές που διακρίθηκαν και ενισχύθηκαν στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, επιδεικνύοντας και ηγετικές ικανότητες.

Το πρόγραμμα SYLFF του Πανεπιστημίου Αθηνών παρακολουθείται και συντονίζεται από 5μελή επιτροπή,  πρόεδρος της οποίας είναι ο εκάστοτε Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων. Υπεύθυνος για την παρακολούθηση της πορείας του Προγράμματος και για την ενημέρωση της επιτροπής είναι ο εκάστοτε Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων & Ιστορίας, ως αρμόδιος του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου.

Σήμερα το πρόγραμμα SYLFF του Πανεπιστημίου Αθηνών παρακολουθείται και συντονίζεται από πενταμελή Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν ως Πρόεδρος ο Αναπληρωτής Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, και ως μέλη οι: ομ. καθηγητής  Σταύρος Θωμαδάκης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, καθηγητής Κώστας Δημητρακόπουλος, Τμήμα ΜΙΘΕ, επίκουρος καθηγητής Ανδρέας Χέλμης,  Τμήμα Νομικής, και ο κ. Λουκάς Σπανός, υποψήφιος διδάκτορας και Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων SYLFF.