Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η εκδήλωση για τη Ρόζα Κσιμάτη, την Κυθήρια μητέρα του Λευκάδιου Χερν, 6/5/2016

''Παν ότι έχω αγαθόν προέρχεται από την μελαγχολική εκείνη ψυχή περί ης τόσα ολίγα γνωρίζουμε [...] θα προτιμούσα να έχω την εικόνα της παρά μια περιουσία ολόκληρη.'' Σε αυτές τις λίγες γραμμές ο Λευκάδιος Χέρν φανερώνει στον αδερφό του και στους μεταγενέστερους μελετητές του, πόσο σημαντική ήταν για εκείνον η Κυθήρια μητέρα του Ρόζα Κασιμάτη την οποία αποχωρίστηκε σε ηλικία 4 ετών και δεν την ξαναείδε ποτέ.
Ο Λευκάδιος Χέρν διεθνής συγγραφέας, έζησε μια ταραχώδη ζωή στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, καταφέρε να αφήσει ένα σημαντικό συγγραφικό έργο και να καθιερωθεί στις καρδιές των Ιαπώνων ως Εθνικός τους ποιητής.
Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων είχε καταγωγή Ελληνική και πιο συγκεκριμένα Κυθηραϊκή γι’ αυτό είναι σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί αυτό το κομμάτι της ζωής του.
Με αφετηρία την ιστορική οικία της Κυθήριας μητέρας του, που σώζεται μέχρι και σήμερα στη Χώρα Κυθήρων οι τωρινοί ιδιοκτήτες, η οικογένεια Κλεομένη Πετρόχειλου, διοργάνωσαν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης στη Ρόζα Κασιμάτη προκειμένου να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό η ζωή της και η σχέση του Λευκάδιου Χέρν με τα Κύθηρα.
Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χέρν Καθηγητής κ. Bon Koizumi, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος που την έθεσε και υπο την αιγίδα του, οι Πρεσβείες της Ιαπωνίας και της Ιρλανδίας καθώς και ο Δήμος Κυθήρων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Κυθήρων την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016.
Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς (πραγματοποιούσε επίσκεψη στο νησί για τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου), οι εξοχότατοι Πρέσβεις της Ιαπωνίας κ. Masuo Nishibayashi και της Ιρλανδίας κ. Noel Kilkenny, η Αντιπρόεδρος του Αμερικανικου Κολλεγίου Ελλάδος κα. Κλώντια Καρύδη, ο Πρόεδρος της Mitsubishi Hellas κ. Toshinari Tanaka, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Στράτος Χαρχαλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Κυθήρων κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης και κ. Γιώργος Κομηνός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κυθήρων κ. Λάζαρος Βέζος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής για θέματα τουρισμού κα. Ελένη Δημοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κυθήρων κ. Δημήτρης Φατσέας, κ. Μανώλης Χάρος, κα. Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου και ο κ. Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος, ο τέως Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κυθήρων κ. Δημήτρης Καλλίγερος.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Φιλόλογος Καθηγήτρια κα. Ελένη Χάρου και ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Λεοντσίνης. Η κα. Χάρου ανέπτυξε βιωματικές σύγχρονές της ιστορίες με την οικογένεια Cavallini του δεύτερου συζύγου της Ρόζας Κασιμάτη αλλά και σχετικά στοιχεία της Ρόζας από το ιστορικό αρχείο των Κυθήρων ενώ ο κ. Λεοντσίνης έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καταγωγή της Ρόζας Κασιμάτη, τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής, την γνωριμία της με τον πατέρα του Λευκάδιου Χέρν την κοινή τους ζωή, τα προβλήματα και την απομάκρυνση από τα παιδιά της, το δεύτερό της γάμο αλλά και την πορεία της προς την τρέλα στο τέλος της ζωής της.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν στην ιστορική οικία της Ρόζας Κασιμάτη στη Χώρα, κάτω από το Ενετικό Κάστρο, όπου η οικογένεια Πετροχείλου τους ξενάγησε και τους προσέφερε παραδοσιακά κεράσματα.

Την εκδήλωση συντόνισε η φοιτήτρια επικοινωνίας δεσποινίδα Μαρία Πετροχείλου. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, οι ξενώνες Νόστος και Corte O. στη Χώρα, το PhotoCerigo, το visitkythera.gr, το TsirigoTV.gr και το Tsirigo FM 105,6.



Ρεπορτάζ - επιμέλεια δημοσίευσης: Παναγιώτης Μπαχτής
Κάμερα - επιμέλεια: Βαλέριος Καλοκαιρινός
Φωτογραφίες: Ρενάτα Πανταζίδου
Video: TSIRIGO TV.GR

πηγή: Tsirigo fm