Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Η εορτή του Αγίου Ευστρατίου στα Κύθηρα

Την Ιερά Μνήμη των Πέντε Καππαδοκών Αγίων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου τίμησαν τα Κύθηρα με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Παναγίας Ιλαριωτίσσης Ποταμού, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, αλλά και στους υπόλοιπους Ιερούς Ναούς του νησιού.

Προετέθησαν εις προσκύνησιν ιερά αποτμήματα εκ των ευωδιαζόντων και χαριτοβρύτων Αγίων Λειψάνων των τεσσάρων εκ των πέντε Αγίων Μαρτύρων (πλην του Αγ. Ορέστου) τα οποία κόμισε ο εορτάζων Δήμαρχος του νησιού κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης ως δωρεά προ ενός έτους στο πρόσωπό του από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη.

Τα Άγια Λείψανα διέσωσε ο Όσιος Νικόλαος ο Νέος από την Αμισό της Καππαδοκίας και περιήλθαν στην Ι.Μ. Λαγκαδά.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κυρός Σπυρίδων συνήθιζε να περιλαμβάνει λείψανα των Αγίων Μαρτύρων της Καππαδοκίας στα Ιερά Εγκαίνια που κατά καιρούς τελούσε στην επαρχία του.

Στα Κύθηρα και Αντικύθηρα το όνομα Ευστράτιος είναι σύνηθες είτε ως Στράτης ή Στρατής και εορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου, στη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Ευστρατίου και των συν Αυτώ αθλησάντων Αγίων Μαρτύρων. "Πεντάχορδο λύρα και πεντάφωτο λυχνία" χαρακτηρίζει η Υμνογράφος Αγία Κασσιανή τους Πέντε Αγίους Μάρτυρες.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον μαρτυρικό βίο των τιμωμένων Αγίων, εμνήσθη του αειμνήστου Μαέστρου της Φιλαρμονικής Ποταμού Στράτη Θεοδωρακάκη που εόρταζε σαν σήμερα, ενώ ευχήθηκε τα δέοντα και στον εορτάζοντα Δήμαρχο του νησιού. Παράλληλα είπε ότι είναι μεγάλη ευλογία για το νησί και την Ιερά Μητρόπολη η έλευση - διά του κ. Δημάρχου - των Αγίων Λειψάνων και η μόνιμη απόθεσή τους στην Ιερά Μητρόπολη προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Τόνισε ότι οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες μετείχαν του Μεγάλου Ουράνιου Δείπνου και έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου και της αιωνιότητος καθώς δεν δειλίασαν να ομολογήσουν την πίστη τους.

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη θλίψη του και την απογοήτευσή του για την επιχειρούμενη νομιμοποίηση της συμβίωσης ομοφύλων, την οποία χαρακτήρισε εκτροπή και πνευματική και ηθική κατάπτωση, που απάδει στην φύση των ανθρώπων και στην θεόθεν εξ αποκαλύψεως χριστιανική διδασκαλία.

Τους Αγίους Πέντε Μάρτυρες τιμούν πανηγυρικά πολλοί Ναοί, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Μεγάλο μέρος των Αγίων Λειψάνων τους βρίσκονται στον Ιερό τους Ναό στο Πολύστυλο της Καβάλας, φερμένα από τους Καππαδόκες πρόσφυγες, ενώ θαυμάσιος ναός του Αγ. Ευστρατίου υπάρχει στα Θυμιανά της Χίου και στη Σαντορίνη (Βουρβούλος).

Είναι προστάτες της Σκήτης της Αγ. Άννης στο Άγιον Όρος, στο Ναό της οποίας είναι αγιογραφημένοι εις διπλούν λόγω ενός θαυμαστού γεγονότος που μαρτυρείται σχετικά με την Αγιογράφηση του Ναού της Σκήτης, ενώ θαυμαστά σημεία των Αγίων μαρτυρούνται στη Νέα Μονή Χίου, όπου υπάρχουν εξαίρετες ψηφιδωτές τους απεικονίσεις, όπως και στη Μονή Δαφνίου.

Η Τιμία Καρά του Αγίου Ευστρατίου φυλάσσεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος και θαυμάσια λόγια για τους Αγίους Πέντε Μάρτυρες παραδίδει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

πηγή: romfea.gr