Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 19/12/2015

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών απορρύπανσης των ακτών της Αγ. Πελαγίας που επλήγησαν πριν λίγες εβδομάδες από πετρελαιοκηλίδα. Οι εργασίες έγιναν υπό τη συνεχή επίβλεψη του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Παναγιώτη Ζαντιώτη και σε αυτές συμμετείχαν και εθελοντές κάτοικοι της περιοχής. Το μείζον μέρος της απορρύπανσης ανέλαβε η συμβεβλημένη με το Λιμενικό Ταμείο εταιρεία New Naval και το κόστος καλύφθηκε απευθείας από ομογενή Κυθήριο από την Αυστραλία που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Με την ολοκλήρωση των εργασιών είναι εμφανής η αποκατάσταση της περιοχής. Απομένει ο καθαρισμός ελαχίστων ακόμα τμημάτων καθώς και μέρους των παραλιών των Φούρνων και της Αγ. Πατρικίας, ενώ από το νέο έτος θα αντιμετωπιστεί και η δαπάνη της διαχείρισης του συλλεχθέντος υλικού των πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. 
Ο Δήμος Κυθήρων αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τον εκλεκτό ομογενή μας από την Αυστραλία που κάλυψε το κόστος της απορρύπανσης μετά από πρόταση του Δημάρχου και του Προέδρου του Δ.Λ.Τ., επιλύοντας έτσι ένα σοβαρό έκτακτο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Δήμο και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί άμεσα λόγω των πολλών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. 
Τέλος ο Δήμος αναμένει την πορεία των ερευνών και της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί προκειμένου να βρεθεί το πλοίο που προξένησε τη ρύπανση και να επιβληθούν όλες οι νόμιμες κυρώσεις με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα που πρέπει να επιδεικνύεται για όλους όσοι ασύδοτα βλάπτουν το περιβάλλον.