Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 1/12/2015


Από 26 ως 30 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης βρέθηκε στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Δήμου Καραβά, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων των δύο αδελφοποιημένων Δήμων. Ο κ. Δήμαρχος ήταν επικεφαλής επίσημης αντιπροσωπείας του Δήμου που αποτελούνταν από τον Αντιδήμαρχο κ. Μαθιό Αγγελιουδάκη, τη Δημοτική Σύμβουλο κα. Βενέρη – Τραβασάρου Ειρήνη και τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Καραβά κ. Γεώργιο Τσάκο. Προσκεκλημένος του Δήμου Καραβά για την ίδια περίοδο ήταν και ο Δήμαρχος Λειψών Δωδεκανήσου κ. Φώτης Μάγγος, με το Δήμο του οποίου είναι επίσης αδελφοποιημένος ο Δήμος Καραβά. Η φιλοξενία που παρείχε ο μαρτυρικός και προσφυγικός Δήμος του Καραβά ήταν αβραμιαία. Οι αδελφικές σχέσεις των δύο Δήμων ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, με την τότε Κοινότητα του Καραβά των Κυθήρων και στη βάση ισχυρών ιστορικών δεσμών των δύο περιοχών. Ο Καραβάς των Κυθήρων και ο Καραβάς της Κύπρου έχουν πολλά κοινά πολιτιστικά σημεία, όπως π.χ. το γνωστό τραγούδι «της πορτοκαλιάς» που υπάρχει και στην Κύπρο με σχεδόν όμοιους στίχους όπως εκείνο των Κυθήρων. Επιπλέον ιστορείται ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, κάτοικοι από τον Καραβά της Κύπρου και την ευρύτερη περιοχή της Κερύνειας μετανάστευσαν στον Καραβά των Κυθήρων φοβούμενοι τις σφαγές από τους Τούρκους και βασιζόμενοι στο γεγονός ότι τα Κύθηρα ανήκαν στην Επτάνησο που ακολούθησε διαφορετική ιστορική μοίρα από την υπόλοιπη επαναστατημένη Ελλάδα και δεν υπέστη την τουρκική κατάκτηση. Οι αδελφικοί δεσμοί των δύο Δήμων ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο με την αποστολή του Δήμου μας στην Κύπρο, η οποία περιλάμβανε τα εξής:  

Πέμπτη 26-11-2015
Μετά την άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αντιπροσωπείες των 2 Δήμων επισκέφθηκαν τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου οι τρεις Δήμαρχοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνήμα πεσόντος από τον Καραβά κατά την Τουρκική εισβολή του 1974. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο γεμάτο ιστορικούς και συγκινητικούς συμβολισμούς μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων της Κερύνειας από το Δήμαρχο της κατεχόμενης Κερύνειας κ. Γλαύκο Καριόλου.

Παρασκευή 27-11-2015
Οι τρεις Δήμαρχοι παραχώρησαν ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΡΙΚ στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημοσιογράφου Έλενας Χαραλάμπους, όπου εξέθεσαν τις κοινές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η αδελφοποίηση των Δήμων τους καθώς και ζητήματα που απασχολούν έντονα τους Δήμους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’, ο οποίος υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και στον ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου. Ο Δήμαρχος Κυθήρων δώρισε στο Μακαριώτατο ένα αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας μεταφέροντάς του και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Εκκλησιαστικό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία εκτίθεται και μία φορητή εικόνα της Μυρτιδιώτισσας του 19ου αιώνα. Ακολούθως έγινε επίσκεψη στην έδρα της Ένωσης Δήμων Κύπρου όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης, Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό, με τον οποίο συζητήθηκε σειρά ζητημάτων και αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Το απόγευμα οι τρεις Δήμαρχοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου κ. Ντίνο Κάκκουρα, με τον οποίο συζήτησαν δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας των Κυθήρων και των Λειψών με την Κυπριακή αγορά. Άκρως συγκινητική και συγκλονιστική ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Αγώνων Καταδρομών Κύπρου στη Λευκωσία, όπου παρουσιάζεται με θαυμαστό τρόπο η ηρωική θυσία των Ελλήνων και Κυπρίων Καταδρομέων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν στην εισβολή του 1974. Την ξενάγηση πραγματοποίησε με παραστατικό τρόπο ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Βασίλης Δώδος, ενώ συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία των γεγονότων του 1974 από το Δήμαρχο της κατεχόμενης Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμο Κότσαπα, ο οποίος όχι μόνο πολέμησε στην πρώτη γραμμή το 1974, αλλά αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στην Τουρκία με περιπετειώδη τρόπο.  
 
Σάββατο 28-11-2015
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – προσκύνημα στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, στο Όρος Τρόοδος, όπου φυλάσσεται το σημαντικότερο θρησκευτικό κειμήλιο της Κύπρου, η Θαυματουργή Εικόνα της Θεοτόκου, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά που έφτασε στην Κύπρο από το Μέγα Παλάτιον της Κωνσταντινούπολης τον 11ο αιώνα. Ο Έφορος της Ιεράς Μονής π. Αγαθόνικος Κυκκώτης ξενάγησε τις αντιπροσωπείες στους χώρους της Ιεράς Μονής και στο μοναδικό της Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται και τμήμα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μύρωνος, πολιούχου και προστάτου των Αντικυθήρων. Το βράδυ του Σαββάτου έλαβε χώρα ο ετήσιος χορός του λεμονιού, η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση του Προσφυγικού Σωματείου «Ο ΚΑΡΑΒΑΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Καραβά, η οποία για ακόμη μία φορά πραγματοποιήθηκε στην προσφυγιά.

Κυριακή 29-11-2015
Οι αντιπροσωπείες συμμετείχαν στο Ιερό Μνημόσυνο των πεσόντων Καραβιωτών στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παλουριώτισσας, όπου ο Δήμαρχος Καραβά κ. Παπαϊωάννου απηύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό. Τη Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Πορφύριος. Ακολούθησε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Καραβιωτών στον Στρόβολο Λευκωσίας, όπου ο Δήμος Καραβά τίμησε τις οικογένειες αποθανόντων Δημοτικών Συμβούλων που υπηρέτησαν το Δήμο μετά το 1974. Οι τρεις Δήμαρχοι, Κυθήρων, Λειψών και Καραβά, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα ενώ πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καραβά με τις αντιπροσωπείες των Κυθήρων και των Λειψών, στην οποία συζητήθηκαν θέματα της αδελφοποίησης και τρόποι ενίσχυσης των αδελφικών δεσμών των τριών περιοχών. Ο Δήμαρχος Κυθήρων απεύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο Καραβά για τη φιλοξενία και την υποδοχή, δεσμευόμενος να ανταποδώσει το ερχόμενο καλοκαίρι στα Κύθηρα. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Χρήστος Καποδίστριας, ο Αν. Έπαρχος Κερύνειας κ. Ανδρέας Λουκά και πολλοί Καραβιώτες.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Κυθήρων στην Κύπρο ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία καθώς είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα όσων βρίσκονται στο μοναδικό διχοτομημένο Κράτος της Ευρώπης. Ευχή και πόθος διακαής είναι η Κύπρος να βιώσει σύντομα την πολυπόθητη ημέρα της ελευθερίας και της δικαίωσης σε συνθήκες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιστορικής μνήμης, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Διεθνών Οργανισμών και της Δικαιοσύνης που βρίσκεται με το πλευρό των Ελλήνων της Κύπρου, οι οποίοι αναίτια εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους πριν 41 χρόνια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ PHOTO ALBUM ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ