Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Στη μνήμη της Μυρτώς Αρτεμίου Καλλιγέρου που έφυγε τόσο πρόωρα

Kύθηρα,από το παρελθόν στο παρόν, από την Μυρτώ Καλλιγέρου

Η Μυρτώ έφυγε ξαφνικά από κοντά μας στις 6 Δεκεμβρίου 2012. Καλό ταξίδι Μυρτούλα, αγάπη μόνο θα βρεις εκεί που πας, γιατί πάντα αγάπη έδινες.

Το παρακάτω κείμενο είναι μια εργασία της Μυρτώς από το σχολείο, την οποία πριν ένα χρόνο μου χάρισε μαζί με την αγάπη της για το Τσιρίγο.

Δημήτρης Μπαλτζής

“νησί των γλυκών μυστικών και των γιορτών της καρδιάς ” Μπωντελαίρ.,

… ενετικά κάστρα, χρυσές αμμουδιές μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, ατελείωτες βόλτες σε ερημικές παραλίες, ρυθμοί ήρεμοι απαλοί,με μια υπόγεια ένταση όμως που συναρπάζει.

Το νησί των Κυθήρων κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Η ιστορία του έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και με μυθολογικές αφηγήσεις.
Ο Ησίοδος στη Θεογονία του αναφέρει ότι στο νησί γεννήθηκε η Αφροδίτη η ωραιότερη θεά του Ολύμπου. Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο η Αφροδίτη συνελήφθη στον αφρό της θάλασσας των Κυθήρων όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του Ουρανού και τα πέταξε στο πέλαγος. Έτσι, από την ένωση των δύο αυτών στοιχείων γεννήθηκε η θεά του έρωτα, η οποία ταξίδεψε μέσα σ’ ένα κοχύλι μέχρι την Κύπρο όπου και αναδύθηκε.

Τα Κύθηρα πρωτοκατοικήθηκαν από τους Φοίνικες. Αρχηγός τους ήταν ο Κύθηρος από τον οποίο πήρε και το νησί το όνομά του.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα νησί κατοικούνταν από τη νεολιθική εποχή. Έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης που τοποθετούνται στο 3000 π.Χ.
Οι Φοίνικες επεξεργάζονταν τη πορφύρα – το κοχύλι από το οποίο παράγονταν το κόκκινο χρώμα – με το οποίο έβαφαν τα υφάσματα. Για την επεξεργασία του είχαν κατασκευάσει ειδικά εργαστήρια τα πορφυρεία. Εκείνη την εποχή το νησί ονομάζονταν και Πορφυρίς ή Πορφυρούσα.

Κατά τη δεύτερη χιλιετία οι Μινωίτες κατέστησαν τα Κύθηρα ως ενδιάμεσο σταθμό των ταξιδιών τους προς τη δύση. Σιγά – σιγά ίδρυσαν στο νησί μια ακμάζουσα αποικία, την πόλη Σκάνδεια που βρίσκονταν στη σημερινή θέση Παλαιόπολη. Επίσης, στο λόφο του Αβλέμονα στα βόρεια του νησιού ανακαλύφθηκε μινωικό ιερό με πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Τα ο 1537 ο τρομερός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα εισέβαλε στο νησί και το λεηλάτησε.
Τον 17ο αιώνα η ζωή ξαναγύρισε στο νησί. Τα Κύθηρα ακολουθώντας τη κοινή μοίρα των Επτανήσων πέρασε διαδοχικά από την κατοχή των Γάλλων, των Άγγλων και γνώρισε τις συνέπειες του Ρωσοτουρκικού πολέμου.
Το 1815 συμμετείχε στην Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων.
Τον Μάιο του 1864 τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Κυθήριοι συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1944, τα Κύθηρα γράφουν ιστορία ως η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που ελευθερώθηκε.

Χαρακτηριστικό των Κυθήρων είναι ότι διατηρούν την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, οι βυζαντινές εκκλησίες και το Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα συμβάλουν στη δημιουργία της ρομαντικής και ειδυλλιακής ατμόσφαιρας που επικρατεί στο νησί. Οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν πτυχές της λαϊκής παράδοσης των Κυθήρων που παραμένει ζωντανή. Οι προσπάθειες των κατοίκων να διατηρήσουν ζωντανό τον αυθεντικό νησιώτικο χαρακτήρα τους φαίνονται στη γιορτή του Κρασιού, στο πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Ελέσας, κ.α.

Η φύση προίκισε τα Κύθηρα με μοναδικές ομορφιές. Τα τοπία εναλλάσσονται και γεμίζουν τη ματιά με μοναδικές εικόνες. Βραχώδης περιοχές κατάφυτες από θάμνους, λόφοι σκεπασμένοι από μεσογειακά πεύκα, δαντελωτές ακτές, χρυσαφένιες αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά, απόκρημνες παραλίες, απότομα φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές που καταλήγουν στα βαθυγάλαζα νερά της θάλασσας, όλα τα στοιχεία της φύσης σε μια αρμονική συνύπαρξη δημιουργούν την παραδεισένια εικόνα των Κυθήρων.

Τα Κύθηρα είναι ένας άλλος ξεχωριστός τόπος ονείρων…

πηγή: Ilovekythera.com