Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων- 17/12/2012

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/12/2012 , στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα , η προγραμματισμένη και ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνάντηση για ανοιχτή ενημέρωση – συζήτηση για την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.
Η εκδήλωση άρχισε την 18:00 ενώπιον 110 περίπου Κυθηρίων , του Δημάρχου , του Μητροπολίτη , Δημοτικών Συμβούλων , μελών της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας , πρώην Προέδρων της Επιτροπής και κοινού.
Μετά από την εισαγωγική ομιλία του Δημάρχου Κυθήρων ,κ. Θ. Κουκούλη, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Επιτροπής , κ. Γ. Βέζος, ενώ μίλησαν ο κ. Παν. Πρωτοψάλτης για την μείζονα αντιπολίτευση, ο κ. Γ. Σταθάτος για την ελάσσονα αντιπολίτευση , ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχ. Πρωτοψάλτης ,ο κ. Παν. Κομηνός για την επιτροπή και ο καθηγητής συνταγματολόγος κ. Γ. Κασιμάτης . Στη συνέχεια μίλησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρώην Πρόεδροι της Εγχωρίου , ενώ σύντομες παρεμβάσεις και ερωτήσεις έγιναν και από το κοινό , το οποίο όμως μετά τις δύο πρώτες ώρες άρχισε να αποχωρεί με αποτέλεσμα περί την 22:10΄ που ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην αίθουσα βρίσκονταν περί τα 25 άτομα.

O κ. Δήμαρχος , αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στο θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας , αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση που προσφάτως έλαβε το Δημοτικό συμβούλιο για τις προτεινόμενες αλλαγές στην λειτουργία της Εγχωρίου και τόνισε ότι η προστασία του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας είναι δεδομένη από την Δημοτική Αρχή , ενώ υπογράμμισε ότι μέσα από κλίμα διαλόγου και συναίνεσης μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις για το μέλλον της Εγχωρίου , ώστε να καταστεί αυτή πιο ευέλικτη στη λειτουργία της και συνάμα αναπτυξιακός μοχλός των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.
Οι περισσότεροι ομιλητές πρότειναν αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Δ.Σ. της Εγχωρίου ,δηλ. από ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα πέραν του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο Αντιδήμαρχος , κ. Μιχ. Πρωτοψάλτης, υπεραμύνθηκε της ομόφωνης αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Εγχώριο.
O καθηγητής κ. Κασιμάτης απάντησε σε πολλές ερωτήσεις του κοινού και του Δημάρχου , υπεραμύνθηκε του θεσμού, όπως αυτός λειτουργεί σήμερα ,και σε τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου, κ. Μαν. Λουράντου για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού, ο κ. καθηγητής δήλωσε ότι « έτσι μιλάμε για την κατάργησή του».
Πριν από το τέλος της συζητήσεως ο κ. Γ. Σταθάτος επεχείρησε να φέρει προς έγκριση ψήφισμα , παραβιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προέβλεπε συζήτηση – ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων μόνον, αλλά ο Πρόεδρος και συντονιστής της συζητήσεως , Δήμαρχος, κ. Θ. Κουκούλης , απέτρεψε την παραφωνία , αφού ούτως ή άλλως στην αίθουσα είχαν παραμείνει λιγότερα από 25 άτομα. 
Σε γενικές γραμμές η συζήτηση εξελίχθηκε ομαλά και δικαίωσε τον κ. Δήμαρχο , ο οποίος στην εισαγωγική ομιλία του κάλεσε το κοινό να συζητήσει ήπια χωρίς ακρότητες για να αποβεί ωφέλιμη και γόνιμη η εκδήλωση. Στο τέλος της συζητήσεως μάλιστα εξεδήλωσε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα , αλλά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την περιορισμένη παρουσία του κοινού σε μια τόσο σοβαρή προσπάθεια δημοσίου διαλόγου.