Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τελευταία ημέρα εργασιών και τελετή λήξης του 4ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού

Το 4ο Διεθνές Συμπόσιο του Κυθηραϊσμού έφθασε στο τέλος του με την τρίτη ημέρα εργασιών και την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο Λόφο Πανί της Κυθηρούπολης.

Η τρίτη ημέρα, Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010, ξεκίνησε με εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιώτισσας παρουσία πολλών κατοίκων του Αλίμου, Κυθηρίων από την αποδημία και Κυθηρίων από τη γενέθλια γη που παρευρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις εργασίες του Συμποσίου. Μετά τον καθιερωμένο καφέ στην εκκλησία, ακολούθησε μία σύντομη αναδρομή των συνεδριών του Συμποσίου από τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού κ. Ηλία Μαρσέλλο και την παρουσίαση των πορισμάτων του Συμποσίου από την κυρία Βασιλική Χρυσανθοπούλου. Το Συμπόσιο έκλεισε ο κ. Ιωάννης Βάρδας, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου.

Η τελευταία ημέρα είχε αρκετό ενδιαφέρον, πέραν των πολύ χρήσιμων συμπερασμάτων που ανακοινώθηκαν, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να μάθουν την ιστορία της Κυθηρούπολης, να ενημερωθούν για φλέγοντα ζητήματα της περιοχής και εν τέλει να γνωρίσουν και τη γύρω περιοχή, αφού το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ακολουθούσε μεγάλη εορταστική, πολιτιστική και τιμητική εκδήλωση.

Το βράδυ της Κυριακής, στο κοντινό λόφο Πανί και υπό την αίγιδα του Δήμου Αλίμου, του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου "Η Μυρτιδιώτισσα" και του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Συλλόγου Αλίμου, πραγματοποιήθηκε πολιτιστική και τιμητική εκδήλωση. Μετά την υποδοχή των προσκεκλημμένων από τον κ. Ηλία Μαρσέλλο και τον κ. Ιωάννη Βάρδα, ακολούθησε χορευτικό σχήμα από το χορευτικό τμήμα της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Πειραιώς-Αθηνών υπό την διδασκαλία της κυρίας Καζάκου και την εποπτεία του μέλους του Δ.Σ. της Αδελφότητας κ. Νικολάου Γλυτσού, χορωδιακό σχήμα από το Ωδείο "Αναγέννηση" που διευθύνεται από τον γνωστό καθηγητή κ. Τιμόθεο Λιγνό με την συμμετοχή της καθηγήτριας μονωδίας και ελαφρού τραγουδιού κυρίας Αγγελικής Βουτσίνου και του καθηγητή ανωτέρων θεωρητικών και μαέστρου της μικτής χορωδίας του Ωδείου, κ. Σπύρου Βίγκου, ενώ ακολούθησαν χοροί από το χορευτικό τμήμα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών υπό την διδασκαλία της κυρίας Λίτσας Γαλανάκη.

Για το τέλος της βραδιάς το Ινστιτούτο του Κυθηραϊσμού θεσμοθέτησε επώνυμα τιμητικά βραβεία με τα οποία τίμησε Κυθηραϊκούς φορείς και συγκεκριμένους Κυθήριους και Φιλοκυθήριους που με τη ζωή και το έργο τους τίμησαν τα Κύθηρα στην Ελλάδα και στην αποδημία, ενώ πρόσφεραν πολλά στον Κυθηραϊκό χώρο αλλά και στους απανταχού της γης Κυθηρίους.

Αρχικά τιμήθηκε ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Κυθηρίων Αλίμου "Παναγία η Μυρτιδιώτισσα" με το βραβείο "Συμβολής στην υλοποίηση Κυθηραϊκού οράματος", για την πραγματοποίηση του μεγάλου στόχου του αείμνηστου οραματιστή Εμμανουήλ Μεγαλοοικονόμου, δηλαδή την δημιουργία συνεχόμενης οικιστικής συγκρότησης Κυθηρίων, που αργότερα δώσαμε το όνομα "Κυθηρούπολη". Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του Συνεταιρισμού, ο Πρόεδρος κ. Σπύρος Βαρυπάτης από τον Δήμαρχο Αλίμου κ. Θάνο Ορφανό. Στη συνέχεια τιμήθηκε ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κυθηρίων Αλίμου "Η Μυρτιδιώτισσα" με το βραβείο "Υποδειγματικής αξιοποίησης Κυθηραϊκού χώρου", για τις συνεχείς και υποδειγματικές επεμβάσεις στην αξιοποίηση του χώρου της Κυθηρούπολης και τη δραστηριοποίησή του για αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της. Το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Βάρδας από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Πολύκαρπο Κεντικελένη. Άξιο θεωρήθηκε για να τιμηθεί και το έργο του Ωδείου "Αναγέννηση" του κ. Τιμόθεου Λιγνού με το βραβείο "Φιλόξενος", για την αναβάθμιση της μουσικής παιδείας στην νεολαία των Κυθήρων. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Λιγνός από τον Πρόξενο της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Phil Minos.

Δύο εκλεκτοί συμπατριώτες μας τιμήθηκαν, ο κ. Σπυρίδων Κασιμάτης, πολιτικός μηχανικός, με το βραβείο "Μακρόχρονης Κυθηραϊκής Προσφοράς" για την μακρόχρονη εθελοντική προσφορά των εμπειριών, των γνώσεων και γενικότερα τη συμβολή του για το καλό του ευρύτερου Κυθηραϊκού συνόλου. Έχοντας βοηθήσει με ποικίλλους τρόπους τα Κύθηρα καθώς και φορείς όπως το Τριφύλλειο Ίδρυμα, το Γηροκομείο κ.ά. με την αφιλοκερδή συμμετοχή του σε έργα. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Κασιμάτης από τον Πρόεδρο της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αυστραλίας κ. Vic Kepreotis. Τέλος, με το βραβείο "Οικουμενικός Τσιριγώτης" (The Ecumenical Kytherian Fellow Award) τιμήθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Sydney κ. Εμμανουήλ Αρώνης (Manuel Aroney) για τις προσπάθειες του στην ευρύτερη Κυθηραϊκή κοινότητα όλου του κόσμου (for his efforts to the wide Kytherian community all over the world). Ο κ. Αρώνης ζει μόνιμα στο Sydney της Αυστραλίας και το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο κ. Vic Kepreotis.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση σφράγισε ουσιαστικά τη λήξη του 4ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των εκδηλώσεων του θεσμού "Κυθηρούπολη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Κυθηραϊσμού 2010-2012" και όλοι μαζί ευχηθήκαμε να συναντηθούμε ξανά στην έναρξη του 5ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού το 2012 στα Κύθηρα.