Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

2η ημέρα του 4ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού

Ολοκληρώθηκε και η 2η ημέρα εργασιών του 4ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού με την πραγματοποίηση των τεσσάρων τελευταίων συνεδριών του Συμποσίου και δύο θεματικά εργαστήρια: Νεανικός Κυθηραϊκός Εθελοντισμός και Νεανικός Κυθηραϊκός πολυ-πολιτισμός.
Την πρώτη συνεδρία της ημέρας άνοιξε με την ομιλία του ο κ. Vic Kepreotis ο οποίος από τη θέση του προέδρου της Κυθηραϊκής Αδελφότητας της Αυστραλίας μας μίλησε για τη Κυθηραϊκή νεολαία του Σύδνεϋ, ενώ με βίντεό της η κυρία Μαίρη Λόντυ από την Αυστραλία μας ταξίδεψε μέσω των προσωπικών της εμπειριών στα Κύθηρα και στη σχέση των νέων με τη ψηφιακή τεχνολογία. Ακολούθησε η κυρία Βασιλική Χρυσανθοπούλου που μας μετέφερε στο διαδίκτυο και στις βιωματικές αφηγήσεις νέων της διασποράς. Τέλος, η κυρία Καλυψώ Μιχαλακάκη από τη Κυθηραϊκή Αδελφότητα Πειραιώς-Αθηνών μίλησε για το φυσιολατρικό τμήμα της Αδελφότητας.
Στη δεύτερη συνεδρία της ημέρας και έκτης του Συμποσίου, οι κ. Μυλωνόπουλος και Τζωρτζόπουλος μας ενημέρωσαν για τις ευκαιρίες επενδύσεων που δίνουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για τα Κύθηρα, ο κ. Αντώνιος Μαρσέλλος με την εισήγησή του την οποία παρουσίασε ο καθηγητής της Γεωλογίας κ. Κώστας Κυριακόπουλος, πρότεινε τη χρήση Γεωδαιτικού συστήματος στα Κύθηρα και την τοποθέτηση μηχανήματος εξοπλισμένου με GPS για την παρακολούθηση των σεισμικών δονήσεων, ενώ ο κ. Αλέξανδρος Πίνο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανεφέρθηκε στις δράσεις του Πανεπιστημίου για την υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία, μία εντελώς πρωτοποριακή παρουσίαση.
Στην επόμενη συνεδρία, ο καθηγητής κ. Βασίλης Λευθέρης υποστήριξε ότι υπάρχει χάσμα γενεών και πολιτιστική ασυνέχεια, ενώ ο κ. Γεώργιος Λεοντσίνης πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους για τις μεταπτυχιακές εργασίες Κυθηρίων και μη φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Καραδήμας μίλησε για την εργασία αποτύπωσης των οικισμών των Κυθήρων από φοιτητές του Ε.Μ.Π.
Στην 8η και τελευταία συνεδρία του Συμποσίου, ο κ. James Prineas με εισήγηση που παρουσίασε ο κ. George Poulos, μίλησε για ένα μεγάλο έργο που ετοιμάζεται στα Κύθηρα: τη μελέτη, χαρτογράφηση και σηματοδότηση των μονοπατιών των Κυθήρων, και τέλος ο κ. Εμμανουήλ Μιχαλέτος μίλησε για τις ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν γενικά στην περιφέρεια και ειδικότερα σε νησιά όπως τα Κύθηρα.
Τα δύο θεματικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν κανονικά με ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το αν υπάρχει ή όχι νεανικός εθελοντισμός στις μέρες μας και για τον πολυ-πολιτισμό όχι μόνο των Κυθήρων αλλά και της αποδημίας, εκεί που ζουν και εργάζονται Κυθήριοι.
Η δεύτερη ημέρα του Συμποσίου έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να έχουν αντλήσει πολλές πληροφορίες για την δημιουργία της Κυθηρούπολης αλλά και τους Κυθήριους και φιλοκυθήριους της περιοχής ακόμη και για τα Κύθηρα, να έχουν συγκινηθεί ακούγοντας προσωπικά βιώματα και αφηγήσεις και να έχουν ενημερωθεί για θέματα που αγνοούσαν για τη Κυθηραϊκή και μη νεολαία.