Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου 4ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΑΪΣΜΟΥ

Ηρώων Πολυτεχνείου 81, 18536 Πειραιάς
τηλ.:2104599414 fax:2104599415
http://www.kytrheraismos.gr/ e-mail:kytheraismos@gmail.com


7 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου αρ.9


Μετά την επιτυχή διοργάνωση των τριών προηγούμενων Συμποσίων (1ο Διεθνές Συμπόσιο του Κυθηραϊσμού στα Κύθηρα 2004, 2ο Διεθνές Συμπόσιο στην Καμπέρα Αυστραλίας 2006, 3ο Διεθνές Συμπόσιο στα Κύθηρα 2008), διοργανώνεται στη Κυθηρούπολη Αλίμου Αττικής το 4ο Διεθνές Συμπόσιο του Κυθηραϊσμού από 9-12 Σεπτεμβρίου 2010.
Το Συμπόσιο αυτό με θέμα: Κυθηραϊκή και Φιλο-Κυθηραϊκή νεολαία όλου του κόσμου: παιδικά όνειρα, νεανικές φιλοδοξίες, υψηλά επιτεύγματα, θα ανοίξει στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, στις 7μ.μ. ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανος Ταμβάκης στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Αλίμου.
Στα θέματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία μας όπως η δια βίου μάθηση (εκπαίδευση, κινητικότητα, μετεκπαίδευση, κατάρτιση), θέματα εθελοντισμού (2011, ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού), θέματα αναγκών και κοινωνικού αποκλεισμού νεολαίας οικονομικών μεταναστών (2010, ευρωπαϊκό έτος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού), ενώ δεν παραλείπεται να αναφερθεί η συμμετοχή της νεολαίας σε παγκόσμια θέματα (κλιματικές αλλαγές, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π.) καθώς και η χρήση της νέας τεχνολογίας, και ιδιαίτερα του διαδικτύου,θα αποτελέσει ειδική ενότητα του Συμποσίου.
Επίσης θα λειτουργήσουν παράλληλα τρία θεματικά εργαστήρια (workshops) που έχουν σχέση με τη συμμετοχή στα κοινά, τον εθελοντισμό και την κυθηραϊκή πολυ-πολυτισμικότητα των νέων μας, καθώς και μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (panel discussion) για τον φιλοκυθηραϊσμό των νέων.
Οι εργασίες του Συμποσίου θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Αλίμου (Λ.Κυθηρίων 69 και Δήμητρος) και στο πλαίσιο του προγράμματος "Κυθηρούπολη:Πολιτιστική Πρωτεύουσα του απανταχού Κυθηραϊσμού για την περίοδο 2010-2012", οργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις από νέους στο κοντινό λόφο Πανί.
Οι ομιλητές προέρχονται από όλα τα μέρη του Κυθηραϊκού στερεώματος (Κύθηρα, περιοχή Αττικής, Αυστραλία, Αμερική, Κύπρος κ.λ.π.), ανάμεσά τους απόδημοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στις χώρες που ζουν και δραστηριοποιούνται. Συμμετέχουν επίσης ειδικοί ομιλητές από την Ελλάδα, ασχολούμενοι με θέματα νεολαίας (εκπαίδευσης, κατάρισης κλπ) και αντιμετώπισης προβλημάτων οικονομικών μεταναστών νεαρής ηλικίας στα Κύθηρα, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και συλλόγων.
Σκοπός του Συμποσίου αυτού είναι η συσπείρωση των ιδεών της απανταχού της γης Κυθηραϊκής νεολαίας, η γειτνίαση των ποικιλόμορφων απόψεών της, η σύγκλιση της πολιτιστικής ετερότητάς της, λόγω των πολιτισμικών και πολιτιστικών ερεθισμάτων στο χώρο που σήμερα ζει και κινείται, καθώς επίσης και ο προγραμματισμός των δραστηριότητων της σε παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικό βάρος θα δοθεί στα θέματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, για τους Κυθήριους απόδημους και οικονομικούς μετανάστες στα Κύθηρα με ειδικά τμήματα γλώσσαςκαι πολιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 6937206282 (Ηλίας Μαρσέλλος).

Γραφείο Τύπου

Ινστιτούτου του Κυθηραϊσμού