Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Γ. Κασσιμάτης: “Το Δημόσιο δεν έχει περιουσία στα Επτάνησα αλλά την καταπάτησε!”

Το νομικό οπλοστάσιο για να διεκδικήσει ο Δήμος Ζακυνθίων την κατοχυρωμένη από την περίοδο της Ενετοκρατίας περιουσία του, υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί έστω και από εδώ και μπρος. Αυτό επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο συνταγματολόγος Γ. Κασσιμάτης, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Ζάκυνθο και απόψε το βράδυ θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της επιχώριας περιουσίας αλλά και για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο Δήμος για την κατοχύρωση της.
«Στα Επτάνησα τα μη ιδιωτικά ακίνητα, ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ένας θεσμός που υπήρχε ανέκαθεν στη Δυτική Ευρώπη, υπήρχε από την περίοδο της Ενετοκρατίας και  συνέχισε να υφίσταται και κατά την Αγγλοκρατία. Με το  νόμο ΡΝ/1866 το καθεστώς διατηρήθηκε και για την Ελλάδα μετά την Ένωση των Επτανήσων. Την περιουσία αυτή την διαχειριζόταν μια Επιτροπή που εξέλεγε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην ίδια επέστρεφαν και τα έσοδα από τη διαχείριση» τόνισε αρχικά ο κ. Κασσιμάτης, υπογραμμίζοντας πως η Επιτροπή αυτή διατηρήθηκε μόνο στα Κύθηρα, ενώ στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου καταργήθηκε με αποτέλεσμα η περιουσία να περάσει στους Δήμους και τις κοινότητες.
«Το Δημόσιο στην Επτάνησο , σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει περιουσία δική του. Αυτή την περιουσία που σήμερα φαίνεται να έχει σε πολλές περιπτώσεις την καταπάτησε και αυτό είναι παράνομο. Το ίδιο επιχείρησε να  κάνει και στα Κύθηρα, αλλά εκεί κάναμε παρέμβαση.
Ορισμένες υπηρεσίες το δέχτηκαν, ορισμένα δικαστήρια επίσης, αλλά τα Δασαρχεία δεν το δέχτηκαν. Έτσι  «επικαιροποιήσαμε» το καθεστώς αυτό με νέο Νόμο , τον οποίο ενώ αρχικά συντάξαμε για όλα τα νησιά, μετά από αντιδράσεις υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημοσίων Κτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, αναγκαστήκαμε να περάσουμε μόνο για τα Κύθηρα» τόνισε ο κ. Κασσιμάτης αναφερόμενος στις αποφάσεις που ελήφθησαν και ξεκαθαρίζουν πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς μόνο για την περίπτωση των Κυθήρων.
Ο ίδιος επεσήμανε πως το Υπουργείο Οικονομικών  δεν ήθελε να χάσει τα …φιλέτα στις ακτές της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς, ωστόσο υπογράμμισε πως η ιδιοκτησία παραμένει στους Δήμους και δεν μπορεί να περάσει με Νόμο στο Δημόσιο.
«Οπουδήποτε εμφανίζεται το Δημόσιο ως ιδιοκτήτης περιουσίας , μπορεί ο Δήμος να τη διεκδικήσει μαζί με τα δικαιώματά του. Είναι ο μεγάλος πλούτος των Επτανήσων» υποστήριξε ο γνωστός συνταγματολόγος συμπληρώνοντας πως ακίνητα όπως οι ακτές, οι παραλίες αλλά και τα μικρά νησάκια γύρω από τη Ζάκυνθο είναι δημοτική περιουσία.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

πηγή: ermisnews.gr