Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Δήλωση Δημάρχου Κυθήρων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: «Μόνο το μυαλό μένει απόρθητο!»

Τα περισσότερα παιδιά σήμερα νοιώθουν περίεργα όπως ένοιωθα και εγώ και όλοι μας όταν επιστρέφαμε στο σχολείο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Η μέρα του αγιασμού ήταν πάντα μια μέρα κατάθλιψης, αφού ξεχνάγαμε την ανεμελιά, τη θάλασσα, την ξεγνοιασιά και μπαίναμε μέσα στην ψυχρή και απρόσωπη αίθουσα ενός σχολείου, που πολλές φορές θύμιζε φυλακή (τουλάχιστον το δικό μου έτσι ήταν!). Τις μέρες αυτές ακούγονται και γράφονται πολλά μηνύματα που απευθύνονται προς τους νέους, πόσα όμως από αυτά πράγματι τους αγγίζουν; Θα ακούσουν π.χ. οι μαθητές ότι μόνο με το σχολείο "θα γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία", όμως στις κοινωνίες υπάρχουν χρήσιμοι άνθρωποι που δεν πήγαν ποτέ στο σχολείο! Θα ακούσουν ότι μέσα από το διάβασμα και τις σπουδές "θα βρουν μια καλή δουλειά", ας μην κοροιδευόμαστε όμως! Είναι μόνο οι σπουδές το ικανό κριτήριο μιας καλής επαγγελματικής εξέλιξης, ειδικά στη Χώρα που έχει αναγάγει το μέσον και το "βύσμα" σε επίσημες θεσμικές διαδικασίες; Θα ακούσουν ότι "πρέπει να πάτε σχολείο για να γίνετε υπεύθυνοι πολίτες", όμως πόσοι πράγματι υπεύθυνοι πολίτες υπάρχουν που ήταν τελευταίοι στη βαθμολογία;
Οι νέοι μας πρέπει να ξεφύγουν από τα στερεότυπα. Από τα κλισέ. Από τα δήθεν. Το σχολείο είναι το σπίτι τους γιατί το ένα συμπληρώνει και εξελίσσει το άλλο. Σχολείο και σπίτι-οικογένεια, είναι οι 2 παράγοντες που θα κάνουν τα παιδιά μας να σκέφτονται, γιατί εκείνο που μας λείπει είναι η σκέψη, η κριτική σκέψη, ώστε να μην τα τρώμε όλα αμάσητα!
Πάνω από όλα, όμως, το σχολείο θα ταξινομήσει το μυαλό των παιδιών με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνειδητοποιήσουν πως το μυαλό και η σκέψη τους, οι ιδέες και οι αρχές τους, είναι τα ΜΟΝΑ που πράγματι τους ανήκουν! Η μοναδική τους πραγματική και αναπαλλοτρίωτη ιδιοκτησία!
Παιδιά μας,
Μπορούν να σας στερήσουν τα πάντα! Τα σπίτια, τα ρούχα, τα αυτοκίνητα, τα προσωπικά σας αντικείμενα, τα παιχνίδια σας και το iPad, ό,τι σας ευχαριστεί και θεωρείτε δικό σας. Μόνο ένα δεν μπορούν να σας πάρουν: ΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΤΗ ΣΚΕΨΗ, ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ, ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΣΑΣ! Διότι τα άϋλα είναι τα μόνα πραγματικά δικά σας περιουσιακά στοιχεία για τα οποία θα πρέπει να νοιώθετε περήφανοι! Το μυαλό είναι το μόνο απόρθητο, κανείς δεν μπορεί να σας το πάρει, να το κλέψει, να το αλώσει! Αυτό λοιπόν κάνει στο σχολείο σας και αργότερα το πανεπιστήμιο: αγκυρώνει το μυαλό στη θέση του, το κάνει ακόμα πιο άπαρτο, ακόμα πιο στέρεο, ακόμα πιο δικό σας!
Καλή σχολική χρονιά, με υπομονή και επιμονή!

Στράτος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος Κυθήρων