Ελένη
Χάρου
Ο Καραβάς των Κυθήρων με την
ευρύτερη περιοχή, φημίζεται σαν ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού μας. Η
πανέμορφη ρεματιά και οι σιδηρούχες πηγές σε μαγευτικότατες τοποθεσίες, 3 από
τις οποίες με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, τα αρωματικά αχλάδια και οι
αμυγδαλιές είναι μερικά μόνο από τα στολίδια του Καραβά. Το Φλεβάρη που
γιορτάζει το χωριό τον προστάτη του άγιο Χαράλαμπο ντύνεται στα γιορτινά του με
τις ανθισμένες αμυγδαλιές να δημιουργούν ένα ονειρεμένο σκηνικό. Άλλοτε μια
καλή σοδειά στο αμύγδαλο απέφερε 40 τόνους. Όλο αυτό το φορτίο κατά το
Μεσοπόλεμο μεταφερόταν στην Πλατεία Άμμο, από όπου καϊκια το μετέφεραν στο
Καψάλι για λογαριασμό του εμπόρου Ιούλιου Μασσέλου. Εκεί στο Καψάλι, όπου
διέθεταν αποθήκες οι μεγαλέμποροι του νησιού, συνεργεία από γυναίκες έσπαγαν το
γευστικότατο Καραβίτικο αμύγδαλο και την ψίχα την προωθούσαν στην Τεργέστη, ενώ
τα τσόφλια τα προωθούσαν στον Πειραιά.
Μια μαντινάδα για το
χιλιοτραγουδισμένο Καραβά λέει
"Αχι καημένε Καραβά με τις
αμυγδαλιές σου
και με τα κρύα σου νερά και με
τις κοπελιές σου!"