Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων στα Αντικύθηρα

Μέσα στο καταχείμωνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ επισκέφθηκε ξανά το λιγοστό ποίμνιό του στα ακριτικά Αντικύθηρα με αφορμή την προγραμματισμένη κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας του μικρού νησιού.
Το πρωί της Κυριακής 5/2, τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στον Ποταμό και στη συνέχεια ευλόγησε το εόρτιο κέρασμα που ετοιμάστηκε με αφορμή την εορτή του ναού, καθώς στις 10 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει Ιερέας στο νησί.
Ακολούθησε η κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας στο κατάστημα "Η Γωνιά του Στράτου".
Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν από τα Κύθηρα ο Αντιδήμαρχος κ. Μαθιός Αγγελιουδάκης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντικυθήρων κ. Ιωάννης Κατσανεβάκης που εκπροσώπησαν τον Δήμαρχο κ. Στράτο Χαρχαλάκη, που λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Παράλληλα αρκετοί Αντικυθήριοι από την Αθήνα ταξίδεψαν στο νησί προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελετή κοπής της πίτας, που έχει καθιερωθεί από πρόπερσι να γίνεται στα Αντικύθηρα με πρωτοβουλία του Δήμαρχου και της τοπικής κοινότητας, ώστε να ενισχύονται ηθικά οι λιγοστοί κατά το χειμώνα κάτοικοι.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη ανάσχεσης της φθίνουσας πληθυσμιακής πορείας των Αντικυθήρων και παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση που έχει επεξεργαστεί με τη δημοτική αρχή και με τους συλλογικούς φορείς του νησιού και η οποία θα εξειδικευτεί εντός των επομένων εβδομάδων.
Κατά την κοπή της Βασιλόπιτας οι κάτοικοι του νησιού έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα των Αντικυθήρων που έχουν σαφείς επιρροές από τη γειτονική Κρήτη, αποτελούν όμως καθαρά τοπικά κάλαντα που δεν πρέπει να χαθούν.
Το νησί των Αντικυθήρων, το νησί του Αγίου Μύρωνος του οποίου η Αγία Εικών και τα Λείψανα φυλάσσονται στο ομώνυμο παλαιό Μοναστήρι, κάποτε είχε πάνω από 600 μόνιμους κατοίκους και σήμερα μόλις 20.
Είναι χρέος του Κράτους να βοηθήσει ώστε αυτά τα νησιά να μην γίνουν ακατοίκητες βραχονησίδες, κάτι που θα έχει δυσμενείς εθνικές και κοινωνικές προεκτάσεις.
Η τοπική Εκκλησία με μπροστάρη τον αγωνιστή Επίσκοπο Σεραφείμ στηρίζει έμπρακτα το μικρό νησί και εύχεται για την πρόοδό του.

πηγή: romfea.gr.