Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Απολογιστικό δελτίο τύπου: Συνάντηση εργασίας – Σχεδιάζοντας μαζί για τον τόπο μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                16 Ιουλίου 2016
Ολοκλήρωση της Συνάντησης Εργασίας
«Σχεδιάζοντας μαζί  για τον τόπο μας: Ένα όραμα για τη φύση και τον πολιτισμό»
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση εργασίας «Σχεδιάζοντας μαζί για τον τόπο μας: Ένα όραμα για τη φύση και τον πολιτισμό» που διοργάνωσε στην Αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα Κυθήρων, στις 14 και 15 Ιουλίου 2016, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων–Αντικυθήρων. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.



Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της σύζευξης φύσης και πολιτισμού, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της επιστημονικής προσέγγισης που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα του MedINA και αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να έχει η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας σε τέτοιες προσπάθειες. Ακολούθησε γνωριμία των συμμετεχόντων και των στελεχών του MedINA και καταγραφή των προσδοκιών για τη συνάντηση αλλά και για το μέλλον του τόπου. Η ανάγκη έρευνας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ανάληψης προσωπικής και συλλογικής δράσης καταγράφηκαν από αρκετούς συμμετέχοντες. Στη συνέχεια η κα Λ. Μορδεχάι, υπεύθυνη επικοινωνίας, παρουσίασε τη φιλοσοφία της οργάνωσης, τους βασικούς άξονες δράσης και παραδείγματα έργων που έχει υλοποιήσει το MedINA έως τώρα. Ο κ. Γ. Μελισσουργός, υπεύθυνος προγράμματος, παρουσίασε τον σχεδιασμό του MedINA για τα Κύθηρα, ο οποίος εστιάζει στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και στον σχεδιασμό παρεμβάσεων με πολύπλευρη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και αναπτυξιακή διάσταση. Στο θεματικό εργαστήρι της πρώτης μέρας «Τα δικά μου Κύθηρα», οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποτυπώσουν την ταυτότητα του τόπου τους, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες και στη συνέχεια να εστιάσουν πιο συγκεκριμένα στους άξονες Φύση-Πολιτισμός-Ανάπτυξη. Ανάμεσα στα στοιχεία που διαμορφώνουν την ταυτότητα του τόπου ξεχώρισαν η μοναδικότητα του νησιού, η απομόνωση, η ιδιαίτερη φύση του, πολλά χαρακτηριστικά της πρωτογενούς παραγωγής που διαμορφώνουν και διαμορφώνονται από το τοπίο (π.χ. πεζούλες, στέρνες) καθώς και τα τοπικά προϊόντα.

Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες, μέσω προφορικής αφήγησης και καθοδηγούμενης φαντασίας, κλήθηκαν να φανταστούν πώς θα είναι το νησί σε είκοσι χρόνια. Κατόπιν, μοιρασμένοι σε ομάδες, χαρτογράφησαν τα ιδανικά τους Κύθηρα σε ένα σκαρίφημα χάρτη και κατέγραψαν τα συγκεκριμένα βήματα που θα έκαναν για να φτάσουν στο όνειρό τους. Το πλούσιο μωσαϊκό ιδεών που προέκυψε περιελάμβανε τη σφύζουσα πρωτογενή παραγωγή με μικρές και ποιοτικές μονάδες, τον πράσινο και πολιτιστικό τουρισμός με αρχαιολογικά πάρκα, παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας και καλό δίκτυο μονοπατιών καθώς και την επαρκή προστασία της φύσης, τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων όπως το νερό και την προστασία της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του νησιού. Στο σύνολο τους, οι δύο μέρες της συνάντησης πρόσφεραν μια διαδικασία διαλόγου αλλά και μια παρακαταθήκη ιδεών που μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από το MedINA και από τοπικούς φορείς για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων. Το σύνολο των συμπερασμάτων αυτής της συλλογικής άσκησης θα παρουσιαστεί από την επιστημονική ομάδα του MedINA το αμέσως επόμενο διάστημα και θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας στη δεύτερη συνάντηση εργασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Λίλη Μορδεχάι, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο
Τηλ: 2103600711-4, Κιν: 6945750520, e-mail: lily@med-ina.org,
web: www.med-ina.org