Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

11ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων στα Κύθηρα, 28/9-4/10-2015

Το Πρόγραμμα έχει ως κύριο σκοπό την κατάρτιση 24 μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων, ερευνητών, αποφοίτων και νέων επιστημόνων στο αντικείμενο της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της Αειφορίας. Το Πρόγραμμα διαρκεί επτά ημέρες, από 28 Σεπτεμβρίου έως και 4 Οκτωβρίου 2015 και θα λάβει χώρα στην Αγία Πελαγία των Κυθήρων.
Το Πρόγραμμα στηρίζεται στη διεπιστημονική προσέγγιση και στην εις βάθος διερεύνηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής γενικότερα, και ειδικότερα, στα ζητήματα διασύνδεσης κλιματικής αλλαγής, ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος θα αναλυθούν ζητήματα νομικής και πολιτικής φύσεως, από ερευνητές του ΕΚεΠΕΚ αλλά και ερευνητές και στελέχη συνεργαζόμενων φορέων, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Το Πρόγραμμα εμπεριέχει το θεωρητικό σκέλος σε συνδυασμό με την εμπειρική μελέτη συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων σχετικών με τις σύγχρονες πρακτικές εφαρμογές και κατευθύνσεις της «Αειφόρου Ανάπτυξης» και της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Σε επίπεδο κατάρτισης, στόχος είναι ο συνδυασμός θεωρητικής και πρακτικής εξειδίκευσης. Σε επίπεδο ενημέρωσης / πληροφόρησης, έχει προβλεφθεί η διεξαγωγή εκπαιδευτικών επισκέψεων σε περιοχές φυσικού κάλλους με ιδιαίτερη αναφορά στη βιοποικιλότητα και την ιστορία του νησιού των Κυθήρων, όπου οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από ειδικευμένους επιστήμονες.
Σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, το πρόγραμμα συμπληρώνεται με την προβολή ταινιών/ ντοκιμαντέρ ευρύτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, σχολιασμό και ανοιχτή συζήτηση καθώς και με συμμετοχή σε Εθελοντικές Δράσεις και Πολιτιστικά Δρώμενα.
Το Πρόγραμμα διοργανώνεται με τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Γραφείου Ενημέρωσης για την Ελλάδα και της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Προβλέπεται ελάχιστη συμβολική συνδρομή των συμμετεχόντων (230 ευρώ), η οποία αφορά στην κάλυψη εξόδων φιλοξενίας τους (διαμονή & διατροφή & μετακινήσεις εντός του νησιού). Οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν τα έξοδα μετάβασης τους στα Κύθηρα. Με την περάτωση του Προγράμματος χορηγείται επίσημο Πιστοποιητικό Παρακολούθησης στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Στους Διδάσκοντες περιλαμβάνονται Μέλη Δ.Ε.Π. Ελληνικών Α.Ε.Ι., καθώς και ερευνητές, εμπειρογνώμονες και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπροσώπων Μ.Μ.Ε.
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από την Επιστημονική Επιτροπή του Προγράμματος. Ο φάκελος δικαιολογητικών θα πρέπει να περιλαμβάνει: α) Αίτηση Συμμετοχής- Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, 400 λέξεων (βλ. σελ. 3), β) αντίγραφο πτυχίου ή σχετικών πιστοποιητικών σπουδών, γ) αντίγραφο πιστοποιητικού γνώσεως μίας ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά), δ) αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 23η Ιουνίου με 6η Ιουλίου 2015. Η υποβολή γίνεται μόνον ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση ekepek@panteion.gr (Αίτηση Συμμετοχής-Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και Βιογραφικό σε αρχείο .doc ή .pdf και τα υπόλοιπα σε αρχείο .jpg).
Πληροφορίες καθημερινώς (κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων) από τις 12:00 έως τις 15:00, στο τηλέφωνο 210 9201832, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ekepek@panteion.gr και στην ιστοσελίδα www.ekepek.gr.

Ο Διευθυντής Σπουδών του Προγράμματος
 Καθηγητής Γρηγόρης Ι.

* Η τελική χρονική περίοδος των αιτήσεων για το 11ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή, Ενεργειακή Ασφάλεια και Θαλάσσιο Περιβάλλον" το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2015 στην Αγία Πελαγία Κυθήρων, παρατείνεται έως και την 7η Σεπτεμβρίου 2015.