Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

«Νέα Μετανάστευση προς και από την Ελλάδα»

Ο καθηγητής και μελετητής της ελληνικής Διασποράς και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ανά τον κόσμο και επί χρόνια επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος Παιδεία Ομογενών, Μιχάλης Δαμανάκης θα επισκεφτεί την Αυστραλία για έναν αριθμό δημοσίων διαλέξεων, προσκεκλημένος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών.

Στη διάρκεια των δημοσίων διαλέξεών του, θα παρουσιαστεί και ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Νέα Μετανάστευση προς και από την Ελλάδα», που επιμελήθηκαν οι Μ. Δαμανάκης, Στ. Κωνσταντινίδης και Α. Μ. Τάμης.

Πρώτος σταθμός του Μ. Δαμανάκη θα είναι η Αδελαΐδα (1-5 Μαρτίου), όπου θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς. Στη Μελβούρνη (5-10 Μαρτίου) θα δώσει δύο διαλέξεις στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και στη συνέχεια (10-15 Μαρτίου) θα μεταβεί στο Σύδνεϋ.

Μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών της Ελληνικής γλώσσας και σπουδαστών της, καθώς και μέλη μαθητικών θεατρικών ομίλων, από την Αυστραλία, είχαν την ευκαιρία να προσκληθούν από το Πρόγραμμα Παιδεία Ομογενών, να επιμορφωθούν, να φιλοξενηθούν και να επιστρέψουν στην Αυστραλία προσφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν στα σχολεία τους. Το Πρόγραμμα Παιδεία Ομογενών είχε δώσει την ευκαιρία της επιμόρφωσης και σε δεκάδες συμβούλους εκπαίδευσης στο διάστημα 1997-2014.
Υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Μ. Δαμανάκη, είχε συγκροτηθεί μεγάλη ομάδα παιδαγωγών, φιλολόγων, γλωσσολόγων και ιστορικών και δημιουργήθηκαν δεκάδες βιβλία και υλικό διδασκαλίας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, που προσφέρθηκε από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας σε χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας στη Διασπορά.

πηγή: zougla.gr