Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Απεβίωσε η γηραιότερη Αντικυθήρια Άννα Τουρλούμη

Απεβίωσε χθες (23/11) το πρωί, η γηραιότερη Αντικυθήρια, Άννα Τουρλούμη, το γένος Ευστρατίου και Χρυσούλας Χαρχαλάκη. Γεννημένη στις 25 Μαρτίου 1911 (103 ετών) στα Αντικύθηρα, από γονείς αγρότες, φτωχούς, που πάλεψαν στη ζωή τους για να μεγαλώσουν τα 6 παιδιά τους. Το μεγαλύτερό τους παιδί ήταν η αποβιώσασα και το μικρότερο ο πατέρας μου, γεννημένος το 1930.
Η Άννα Τουρλούμη – Χαρχαλάκη θα μείνει στη μνήμη όλων των Αντικυθηρίων για την τεράστια αγάπη της προς το νησί και τους συμπατριώτες της, αγάπη που εξέφραζε μέχρι την τελευταία της αναπνοή. Θα θυμόμαστε όλοι με πόση νοσταλγία μας μιλούσε για τα Αντικύθηρα που εκείνη έζησε, όταν το Δημοτικό Σχολείο του νησιού έσφυζε από τις παιδικές φωνές 100 και πλέον μαθητών, όταν οι Εκκλησιές ήταν γεμάτες κόσμο, όταν συγκεντρώνονταν όλοι στα 2-3 καφενεδάκια του νησιού και άκουγαν τα όμορφα πειράγματα του αείμνηστου παπά – Φραγκιά. Η «θεία Άννα» όπως την αποκαλούσαμε όλοι έζησε μία ζωή δύσκολη και γεμάτη από έντονες στιγμές. Μεγάλωσε τα 2 παιδιά της, αξιώθηκε να δει εγγόνια και δισέγγονα, αποχαιρέτησε τον άντρα της Νίκο πριν 14 χρόνια και ποτέ δεν έπαψε να κοιμάται και να ξυπνά με τη θύμησή του. Ήταν άνθρωπος αγνός, απλός, που έδινε και έπαιρνε άπειρη αγάπη, που είχε το φοβερό προσόν να μετατρέπει αυτόματα το γέλιο σε κλάμα και τη θλίψη σε χαρά. Διαυγέστατη μέχρι το θάνατό της, γεμάτη πάθος για ζωή, με αξιοσημείωτη συγκρότηση στη σκέψη της, μας άφησε παρακαταθήκη την αγάπη της για το νησί και το χρέος όλων μας να μην ερημώσει αυτός ο τόπος. Με την απώλειά της κλείνει για τα Αντικύθηρα μια εποχή μεγάλων και ωραίων ανθρώπων, ανθρώπων ενός κόσμου αγάπης και απλότητας, ενός κόσμου που χάνεται…
Η κηδεία θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου. Παρακαλούμε αντί στεφάνων να ενισχυθεί ο Ιερός Ναός του Αγ. Νικολάου στα Αντικύθηρα.

Στράτος Χαρχαλάκης