Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 23/11/2014

Συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής 23/11 το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση υπό την Προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου. Κατά τη συνεδρίαση το Δ.Σ. ενέκρινε και απεδέχθη επτά (7) μελέτες μεγάλων έργων που θα υποβληθούν για ένταξη προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΟΠΑΑΧ)», με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 1η Δεκεμβρίου. Αυτός είναι και ο λόγος για το κατεπείγον της συνεδρίασης, καθώς οι μελέτες εντός της εβδομάδας θα πρέπει να υποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος μας θα υποβάλει στη σχετική πρόσκληση τις μελέτες για τα εξής έργα :
1. Διαμόρφωση και Αναβάθμιση Κοινοχρήστων Χώρων Οικισμού Μητάτων (Διαμόρφωση και Αναβάθμιση Νοτίου Ορίου).
2. Ανάπλαση Πλατείας Φρατσίων.
3. Αποκατάσταση Αστικού Σχολείου Ποταμού.
4. Βελτίωση Αγροτικής Οδού Αγ. Πελαγίας – Αγ. Αναστασίας έως χιλιομετρική θέση 1.750.
5. Βελτίωση Αγροτικής Οδού Διακοπουλιάνικα – Προγκί – Άγ. Ιωάννης Γερακαρίου.
6. Βελτίωση Αγροτικής Οδού Καλαμαύρος – Μελιδόνι.
7. Βελτίωση Αγροτικής Οδού Αγ. Πελαγία – Αγ. Αναστασία από χιλιομετρική θέση 1.750 έως οικισμό Αγ. Αναστασίας.
Για την ένταξη ή όχι των έργων σε χρηματοδότηση θα αποφασίσει ύστερα από αυστηρή αξιολόγηση η σχετική επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι μελέτες για τα τρία πρώτα έργα υπήρχαν στο Δήμο από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, είχαν υποβληθεί στο παρελθόν και δεν χρηματοδοτήθηκαν και επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα με νέα στοιχεία. Οι μελέτες για τα έργα 4 έως 7 έγιναν εξαρχής και σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο χάρη στην ανύστακτη εργασία των αρμοδίων μηχανικών. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την ένταξη ή όχι των έργων, ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει καθώς η αξιολόγηση γίνεται με αντικειμενικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια και όχι με πολιτικά.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Λουράντος ζήτησε από το Δ.Σ. να ληφθεί απόφαση σχετικά με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 50.000€ για την βελτίωση του δρόμου Αγ. Πελαγίας – Αγ. Αναστασίας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, για την οποία η Δημοτική Αρχή έχει ήδη προβεί σε σχετικές ενέργειες από την επαύριο των πλημμυρικών φαινομένων. Η σχετική πρόταση του κ. Λουράντου έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Τέλος, αναφορικά με την απουσία του κ. Δημάρχου από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. διευκρινίζονται τα ακόλουθα: ο κ. Δήμαρχος από τη Δευτέρα 10/11 μέχρι και την Παρασκευή 21/11 (11 μέρες) απουσίαζε στη Βόρειο Ελλάδα όπου εκπροσώπησε το Δήμο στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης, είχε σειρά επαφών με τη διοίκηση της πόλης, με παράγοντες του τουρισμού και με Μητροπολίτες της Β. Ελλάδας για την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού προς τα Κύθηρα (σχετικά με τις επαφές του κ. Δημάρχου στη Β. Ελλάδα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση στο προσεχές Δ.Σ.). Κατά την εβδομάδα αυτή ο κ. Δήμαρχος θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υποβολής των 7 μελετών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (υπογραφές εγγράφων κ.λπ.), ενώ θα έχει σειρά επαφών για ζητήματα του Δήμου με την Περιφερειάρχη κα. Δούρου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο και την ηγεσία του Δήμου Πειραιά για το ζήτημα της πολεοδομίας.
Επισημαίνεται ότι η νέα Δημοτική Αρχή εφαρμόζει εξαρχής μία σαφή πολιτική εξωστρέφειας και συνεχών επαφών με φορείς της αυτοδιοίκησης, τόσο στην Αθήνα όσο και ευρύτερα καθώς μόνο με συνεργασία και διαρκή επαφή των Δήμων με τις αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να υπάρξουν καλλίτερα αποτελέσματα και όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.