Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Νίκος Πουλμέντης: Από τα Κύθηρα στον Λευκό Οίκο

Ένας Έλληνας σεφ από τα Κύθηρα, με σπουδές στο εξωτερικό και την Αθήνα, αποφάσισε να εγκαταλείψει το νησί, λόγω της κρίσης και να αξιοποιήσει την διπλή υπηκοότητά του για να εργαστεί στη Νέα Υόρκη.  Το "ταξίδι" αυτό τον οδήγησε σε ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά - και όχι μόνο - ρεστοράν του Μανχάτταν αλλά και εκεί που ίσως κάποτε να μην φανταζόταν: Στον Λευκό Οίκο, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και τους προσκεκλημένους του. 

Για το Νίκο Πουλμέντη, οι ΗΠΑ δεν ήταν ένα άγνωστο μέρος.  Αντίθετα, ήταν ο τόπος που γεννήθηκε, αλλά εγκατέλειψε σε ηλικία ενός μόλις έτους, αφού η οικογένειά του επέστρεψε στα Κύθηρα.  Αρκετά χρόνια αργότερα, μετά από σπουδές σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, αλλά και μια αξιόλογη επαγγελματική πορεία στο νησί, αποφάσισε να επιστρέψει, αντιλαμβανόμενος ότι η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για ευκαιρίες.

"Η υπόθεση 'φαγητό' στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ διαφορετική.  Εδώ υπάρχει ένας συνδυασμός φαγητών από ολόκληρο τον κόσμο, τον οποίο και κλήθηκα να μάθω.  Όμως, προσπαθώ να εστιάζω στην ταυτότητα του κάθε φαγητού και όχι στον συνδυασμό, που δεν είναι της ιδιοσυκγρασίας μου.  Με πήρε κοντά στον ένα χρόνο μέχρι να καταλάβω την Αμερικανική οπτική στο φαγητό και πως προτιμούν την κουζίνα τους εδώ".

Πριν καλά - καλά συμπληρώσει επτά μήνες, επελέγη από την εκπρόσωπο του Chef Club of Greece στις ΗΠΑ, Μαρία Λόη, να στελεχώσει την ομάδα των σεφ που θα μαγείρευε για τους καλεσμένους του Προέδρου Ομπάμα στην ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.  Ο ίδιος κάνει λόγο για μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της καριέρας του.

"Μείναμε τέσσερις ημέρες στον Λευκό Οίκο και μαγειρέψαμε για τους καλεσμένους του κ. Ομπάμα.  Ήταν ένα σημαντικό γεγονός".

Σήμερα, ο Νίκος Πουλμέντης προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πασίγνωστη Ταβέρνα "Κελάρι", στην καρδιά του Μανχάτταν, με σημαντικούς ομογενείς -και όχι μόνο - πελάτες.

πηγή: newgreektv.com