Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 24/10/2014

Στις εργασίες της 15ης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ συμμετείχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης ασκώντας και το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ. Ο κ. Χαρχαλάκης ήταν εκ των πρώτων Δημάρχων στην Ελλάδα που στήριξαν ενεργά το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής το Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, που τελικά επεκράτησε κατά την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των νέων οργάνων διοίκησης της ΚΕΔΕ για την πενταετία 2014-2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης κατά την τοποθέτησή του πριν το άνοιγμα της εκλογικής διαδικασίας δεσμεύτηκε ότι ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα προωθήσει δυναμικά όλα τα ειδικά ζητήματα των μικρών νησιών.
Της Γενικής Συνέλευσης προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση των Δημάρχων που στήριξαν τον Γιώργο Πατούλη, κατά την οποία ο κ. Χαρχαλάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Εμμ. Αγγελάκα και δεκάδες Δημάρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κυθήρων ευρεία σύσκεψη Δημάρχων από μικρά νησιά όλης της Ελλάδας με αντικείμενο την θεσμοθέτηση της συνεργασίας των μικρών νησιωτικών δήμων στην κατεύθυνση της θεσμικής παρέμβασης προς την κεντρική Κυβέρνηση και τα όργανα της Ε.Ε. Η συνάντηση αυτή αποτελούσε πρόταση που είχε διατυπωθεί γραπτώς από τον κ. Χαρχαλάκη καθώς και τους Δημάρχους Ύδρας και Πόρου ήδη από το καλοκαίρι. Όλοι οι Δήμαρχοι συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ τους και για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων να προβεί σε περαιτέρω συγκεκριμένες προτάσεις και ενέργειες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μήλου, Ιητών, Κέας, Κιμώλου, Σικίνου, Κύθνου, Σίφνου, Σερίφου, Σαμοθράκης, Ύδρας, Ανάφης, Κάσου, Ελαφονήσου κ.λπ.