Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Πύρινη λαίλαπα απειλεί κατοικημένες περιοχές στην Αυστραλία


Μελβούρνη, Αυστραλία
Υπό τον κλοιό καταστροφικών πυρκαγιών βρίσκονται πολλές περιοχές στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας. Τουλάχιστον 350.000 εκτάρια δάσους, θάμνων, καλλιεργειών και βοσκοτόπων έχουν γίνει στάχτη, ενώ δεκάδες σπίτια απειλούνται άμεσα από φωτιά που μαίνεται στην περιοχή Κουναμπάραχ.
Οι αρχές έχουν εκκενώσει την ευρύτερη περιοχή, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος συνολικά 2.000 πυροσβέστες και 70.000 εθελοντές.
Η φωτιά αυτή είναι μία από τις δεκάδες πυρκαγιές οι οποίες εκδηλώθηκαν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και που μαίνονται στην ανεξέλεγκτες τόσο στη Νέα Νότια Ουαλία όσο και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας.
Οι πυροσβέστες δίνουν σκληρή μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα, εκμεταλλευόμενοι τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας πριν την αναμενόμενη επιστροφή του καύσωνα.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση πριν την επιστροφή του καύσωνα και των συνθηκών ξηρασίας» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης των Πυρκαγιών Σέιν Φιτζίμονς.
Οι θερμοκρασίες, οι οποίες είχαν υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου υποχώρησαν, δίνοντας ένα στενό «παράθυρο» χρόνου στους πυροσβέστες.
Από τις πυρκαγιές, που μαίνονται για σχεδόν μια εβδομάδα, έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια ειδικά στο νησί της Τασμανίας στο νότιο τμήμα της χώρας.
Στην Τασμανία άνθρωποι επιστρέφουν σε ένα τοπίο που έχει γίνει κρανίου τόπος και ανακαλύπτουν ότι το σπίτι τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας σωρός από στάχτη και λιωμένο μέταλλο.
Στο Κουίνσλαντ ο καύσωνας συνεχίζεται με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να σταματήσουν και τα δρομολόγια τρένων λόγω διαστολής των σιδηροδρομικών γραμμών. Και στην πολιτεία αυτή υπάρχουν πολλά ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα, όπως επίσης και στη Βικτώρια.
Τον Ιανουάριο, ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την Αυστραλία, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 39,3 βαθμούς Κελσίου.
Κίνδυνος για το διαστημικό παρατηρητήριο
Από τις πυρκαγιές απειλείται και το μεγάλο αυστραλιανό διαστημικό Παρατηρητήριο Siding Spring.
Σύμφωνα με τις αρχές, η φωτιά κατευθύνεται στο Παρατηρητήριο, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή οροσειράς, 500 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τις εγκαταστάσεις του.
Στο διαστημικό παρατηρητήριο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα του κόσμου και το μεγαλύτερο στην Αυστραλία, υπάρχουν δέκα γιγαντιαία τηλεσκόπια, τα οποία χειρίζονται Αυστραλοί, Πολωνοί, Βρετανοί, Κορεάτες και Αμερικανοί επιστήμονες. Το παρατηρητήριο διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε ότι το προσωπικό του Παρατηρητηρίου «καταμετρήθηκε και απομακρύνθηκε».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή: in.gr