Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το Πολιτιστικό Κέντρο "KYTHERA HOUSE" του Σύνδεϋ



Κυθηραϊκή Αδελφότητα της Αυστραλίας
                   24 King Street, Rockdale  NSW  2216
                  Ιστοσελίδα:       www.kytherianassociation.com.au
 
Δελτίο Τύπου

Το 1922 μια ομάδα Κυθηρίων μεταναστών, που έφθασαν τότε στην Αυστραλία, συναντήθηκαν σε ένα Καφέ στο Σύδνεϋ να προετοιμάσουν τη συγκρότηση ενός νέου συνδέσμου, που θα ονομάζεται "Η Κυθηραϊκή Αδελφότητα της Αυστραλίας".

Γι’ αυτά τα ιδρυτικά μέλη, ήταν υπέρτατος σκοπός να προετοιμάσουν μια πνευματική στέγη για τις χιλιάδες των μεταναστών που επρόκειτο να ακολουθήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα που είδαν τους περισσότερους από τους νέους και τις νέες Κυθήριες να ταξιδεύουν στην Αυστραλία να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν νέα ζωή σε μια νέα πατρίδα.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες δημιούργησαν επενδύσεις σε ιδιοκτησίες και μετά από μια κακότυχη προσπάθεια να λειτουργήσουν ένα social club (κέντρο συναντήσεων) στην οδό Regent στο Chippendalen, ο Κυθηραϊκός Σύνδεσμος της Αυστραλίας (όπως είναι σήμερα γνωστός) δημιούργησε ένα υπέροχο πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων στους λειτουργικούς χώρους στην οδό King 24 στο Rockdale.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 η πραγματοποίηση ενός ονείρου να δημιουργηθεί ένα πνευματικό κέντρο για τους Κυθήριους στη διασπορά, γιορτάστηκε με τα επίσημα εγκαίνια του νέου "KYTHERA HOUSE", παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Βασίλειου Τόλιου, καθώς και επίσημων προσκεκλημένων και εκπροσώπων της Πολιτείας, ο πατήρ Σωφρόνιος Κονιδάρης και ο πατήρ Κωνσταντίνος Βαρυπάτης τέλεσαν τον αγιασμό του νέου πολιτιστικού χώρου.

Ο πρόεδρος της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Βίκτωρ Κυπριώτης, άνοιξε την εκδήλωση υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι το νέο κέντρο πολιτιστικής και ιστορικής τεκμηρίωσης, ήταν το αποτέλεσμα πολλών προσπαθειών επιτυχημένων Διοικητικών Συμβουλίων στα χρόνια που πέρασαν και εκπροσώπησαν επάξια την Αδελφότητα. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εμπνευσμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από την αρχιτέκτονα Εύα-Μαρία Πρινέα και την επιμελημένη εργασία του κατασκευαστή Σταν Γκιαούρη στην ολοκλήρωση της εκτεταμένης ανακαίνισης.

Ο πατήρ Σωφρόνιος συνεχάρη τους Κυθήριους που παραμένουν δεμένοι με τις ρίζες τους και είναι περήφανοι για την κληρονομιά τους στην συγκρότηση της παροικίας η οποία έχει μεγάλη ακτινοβολία και μόρφωση. Επίσης, παραξενεμένος, σημείωσε πως όπως ακριβώς στα Κύθηρα, ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να φαίνεται ότι κυλάει αργά στον ανηφορικό δρόμο κοντά στο φημισμένο Μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας, έτσι και οι Κυθήριοι έλκονται ασυγκράτητοι πλησιέστερα στην Παναγία των Μυρτιών, την Εκκλησία στο Kogarah έχοντας μεταφερθεί/μετακομίσει από το Chippendale στο Rockdale.

Ο Γενικός Πρόξενος σημείωσε ότι είναι φανερή η πολύ μεγάλη αφοσίωση στον σκοπό της δημιουργίας αυτού του νέου πολιτιστικού χώρου και αποτελεί μια φανερή και ανάγλυφη εκπροσώπηση των Κυθηραϊκών δραστηριοτήτων, όχι μόνο εδώ αλλά σ’ όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Τόλιο, αυτό μας δίνει ελπίδα για το μέλλον και για τις νεότερες γενιές.

Ένα αξιοσημείωτο της βραδιάς ήταν η αποκάλυψη του πρώτου βιβλίου πρακτικών της Κυθηραϊκής Αδελφότητας που είχε διαφυλαχθεί σε ασφαλές μέρος μέχρι τώρα. Ο πρώην πρόεδρος Ιωάννης Πρινέας διάβασε από το καλλιγραφικά υπέροχο χειρόγραφο κείμενο των πρακτικών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της 14ης Μαΐου 1922 και προς στιγμή όλοι σκέφτηκαν σαν να είχε μεταφερθεί ολόκληρη η αίθουσα πίσω στο χρόνο. Ενενήντα χρόνια αργότερα, ο Κυθηραϊκός πυρσός ακόμη καίει αστραφτερά στη διασπορά.

Το νέο κέντρο τεκμηρίωσης έχει μία εξαιρετική βιβλιοθήκη που δεν είναι μόνο Κυθηραϊκού περιεχομένου αλλά καλύπτει πολλά θέματα που σχετίζονται με τον Ελληνισμό και τη γενική μεταναστευτική εμπειρία. Άλλοι κλάδοι ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, το Βυζάντιο και την Ελληνική Ορθοδοξία, την αρχαιολογία και την μινωική αποίκιση των Κυθήρων, την κλασσική Ελλάδα και την ιστορία του Παρθενώνα, ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές και χορούς, ελληνική κουζίνα, φωτογραφία, την καταστροφή της Σμύρνης και την Ελλάδα κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την νεοελληνική ιστορία και πολλά άλλα. Το πολιτιστικό κέντρο επίσης περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σαρωτή, εκτυπωτές και κρεμαστή οθόνη και προβολέα ώστε να μπορούν να γίνονται διαλέξεις και παρουσιάσεις. Το κέντρο ακόμη διαθέτει καθίσματα για περίπου 80 επισκέπτες.

Το Σάββατο και την Κυριακή μετά τα επίσημα εγκαίνια το κέντρο ήταν ανοικτό για τα μέλη και τους φιλοξενούμενούς τους να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη και να περιηγηθούν τις εγκαταστάσεις. Πάνω από 150 άτομα εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία και κατά γενική ομολογία η Κυθηραϊκή Αδελφότητα έχει επιτύχει ένα πολύτιμο πολυχώρο τέχνης, αίθουσα συναντήσεων, βιβλιοθήκη και συνεδριακή υποδομή.

Το νέο "KYTHERA HOUSE", η βιβλιοθήκη  και το ερευνητικό κέντρο είναι μια ευχάριστη προσθήκη στο Ελληνο-Αυστραλιανό πολιτιστικό τοπίο.

Γιώργος Βάρδας
Σύμβουλος Πολιτιστικών Θεμάτων
Πληροφορίες:  Γιώργος Βάρδας 0403 053 900
                           gvardas@people.net.au