Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο ορυκτός πλούτος της θάλασσάς μας


Όπως μας πληροφορούν στα μέσα της άνοιξης πρόκειται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες για ορυκτό πλούτο (κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ.) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να γνωρίζουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Στις 2/3 θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες και εντός δύο μηνών, από αυτή την ημερομηνία, θα γίνει αξιολόγηση των προσφορών. Σε ενάμιση χρόνο περίπου θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού εξόρυξης εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά.
Στο χρονικό αυτό διάστημα, καλό θα είναι να εξεταστούν δύο βασικά θέματα από τους παράκτιους οικισμούς της Κρήτης, Πελοποννήσου, των Κυθήρων κ.λπ.: α) τα περιβαλλοντικά θέματα, β) τα πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη της περιοχής μας.
Επειδή, όπως πληροφορούμεθα κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει και για τις περιπτώσεις πιθανής εξόρυξης και στις περιοχές των Επτανήσων αλλά και της Αχαΐας, δεν θα έβλαπτε να ζητούσε ο δήμαρχός μας με τους όμορους δημάρχους και σε συνεννόηση με την Αντιπεριφέρεια Νήσων μια συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μανιάτη και μία έστω αρχική ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειες αναφορικά με το περιβάλλον αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας από τον ορυκτό πλούτο της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής μας.