Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιχτή επιστολή προς άπαντες πολίτες της Περιφέρειας Νήσων - Κοινοποίηση στους λειτουργούς των ΟΤΑ της Περιφέρειας Νήσων





Παρακολουθώ εδώ και δύο μήνες στην τοπική μας κοινωνία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εδώ στην πατρίδα μας, τα Κύθηρα, νησί της Αντιπεριφέρειας Νήσων (Περιφέρειας Αττικής), να γίνεται λόγος για το έργο αποκατάστασης μίας μικρής γέφυρας στην περιοχή Μάκρωνα, μόλις 12 μέτρων, με την προώθηση μίας μεγάλης και δαπανηρής κατασκευής που όπως και οι συμπολίτες μου έχουν εκφράσει θα αποτελεί μία ακόμη σπατάλη του Ελληνικού Δημοσίου εάν γίνει. Το πόσο που επρόκειτο να δαπανηθεί άγγιζε τα € 1.844.000 και ενετάχθη από την Περιφέρεια Αττικής στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς(ΕΣΠΑ). Μετά από τις διαμαρτυρίες πολιτών, τοποθετήσεις τοπικών συντακτών όπως του εκδότη κου Καλλίγερου Εμμανουήλ αλλά και την αξιέπαινη προσπάθεια του έγκριτου ελεύθερου αρθρογράφου και  διαχειριστή του blogkithiraikanea.blogspot.com” κύριου Αντώνη Λαμπρινίδη να πέσει «φως» στο γεφύρι του Μάκρωνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Κατσικάρης με επιστολή του παρέπεμψε στον Δήμαρχο τη λήψη μιας τελικής απόφασης για το αν τελικά θα δεχτεί ο τελευταίος να δρομολογηθεί το έργο. Ο Δήμαρχος Κυθήρων κος Κουκούλης έκανε την εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο Κυθήρων και εκείνο απεφάνθη και πρότεινε στην Αντιπεριφέρεια τη βελτίωση του κεντρικού δρόμου που είναι πιο αναγκαία, ενώ το γεφύρι έχει δυσανάλογα μεγάλο κόστος σε σχέση με την προτεραιότητα και χρησιμότητα. Η απόφαση αυτή, κατά την κρίση μου, είναι έντιμη και σώζει από σπατάλες τα δημόσια οικονομικά της Χώρας μας. Υπήρξαν βέβαια μομφές για το γεγονός ότι δεν διατίθενται άλλες μελέτες έργων ώριμες από πλευράς Δήμου για να προωθηθούν. Ασφαλώς η απόφαση δεν απαλλάσσει των ευθυνών της, τη δημοτική αρχή, δίνει όμως χαρακτήρα στην πορεία της πολιτικής μας ζωής από εδώ και πέρα.
Είναι κρίμα που μέσα από τη διαχείριση του όλου θέματος από πλευράς του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη, φτάσαμε να διαβάζουμε μία «διλληματική» επιστολή προς το Δήμαρχο Κυθήρων. Κρίνω τούτο ως μία προσβολή απέναντι στο θεσμό και το πρόσωπο του Δημάρχου Κυθήρων. Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης δεν πείθει κανέναν με τις διλληματικού ύφους επιστολές του. Το διλληματικό ύφος το εμπεδώσαμε οι πολίτες με πλύση εγκεφάλου εδώ και δύο χρόνια από τους συντρόφους του κυρίου Αντιπεριφεριάρχη στην κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και τώρα από την Τριμελή (μαζί με ΛΑ.Ο.Σ και Ν.Δ) του κου Λουκά Παπαδήμου στο βωμό του Μνηνονίου.  Οι πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας αντέδρασαν γιατί δυστυχώς οι σπατάλες φαίνεται να συνεχίζονται. Ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης αντί απλώς να επικαιροποιήσει μια μελέτη και να διεκπεραιώσει ένα έργο που «κληρονόμησε» από την πρώην Νομαρχία, όπως εννοεί στην επιστολή του αλλά και όπως διατύπωσε σε παρέμβαση στο τοπικό ράδιο Άδελιν παρουσία του δημάρχου στο στούντιο, όφειλε να διατάξει τις υφιστάμενες υπηρεσίες να επανεξετάσουν και να μειώσουν το κόστος του έργου. Επίσης πριν δρομολογήσει ένα έργο, αφού θέλει να υπηρετεί την Αντιπεριφέρεια Νήσων άρα και τα Κύθηρα, όφειλε να έλθει και να δει ιδίοις όμασι, πού είναι το γεφύρι και πόσο χρήσιμο είναι και να εργαστεί επισταμένα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο έργων για ένα τέτοιο έργο σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ. Κρίνω ότι ο κύριος αντιπεριφερειάρχης δε γνωρίζει τα Κύθηρα όσο πρέπει για τη θέση που υπηρετεί. Καλό είναι να δουλέψει πιο εντατικά και να αποδείξει ότι είναι χρήσιμος για τον τόπο.
Τέλος, επειδή πολλές φορές ειπώθηκε η φράση «αποκατάσταση της αλήθειας», απαντώ ότι μία αλήθεια υπάρχει και ο λαός μας σήμερα τη γνωρίζει πολύ καλά. Είναι το κατρακύλημα του πολιτικού κόσμου στη συνείδηση του λαού. Κι επειδή μιλάμε για δημόσιο λόγο και δημόσιο λειτούργημα, παραπέμπω κάθε ανήσυχο στη λαϊκή συνείδηση και στις αγανακτισμένες εκφάνσεις της. Εξάλλου τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. 
Επισυνάπτω για κάθε ενδιαφερόμενο τις σχετικές με το θέμα ζεύξεις, για περαιτέρω διερεύνηση και καλώ τους συμπολίτες μας να μην αφήνουν ούτε καρφίτσα στη δημόσια ζωή να πέσει κάτω. Γιατί αύριο, ο κάθε υπαίτιος θα λέει: «Έκανα λάθος. Δεν το είχα κοιτάξει καλά. Δεν είχα διαβάσει το μνημόνιο…»
Με τη συνείδηση ενός απλού και ελεύθερου πολίτη,
Ιππόλυτος Γ. Πρέκας
Λιβάδι 80100, Κύθηρα­
info@ippolytos.com
www.ippolytos.com

Σχετικές Ζεύξεις
Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Νήσων στον δήμαρχο Κυθήρων
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_2773.html
Η σύνοψη επί του θέματος στο blog του έγκριτου Αντώνη Λαμπρινίδη
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_5934.html
Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κυθήρων για την Γέφυρα Μάκρωνα
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_5960.html
Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Νήσων  στον Αντώνη Λαμπρινίδη
http://kithiraikanea.blogspot.com/2012/01/blog-post_7955.html
Δημοσίευση Απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής
www.patt.gov.gr/main/attachments/3881_36η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.pdf

Υστερόγραφο –  Έκκληση
Συμπολίτες της Περιφέρειας Νήσου, εμείς οι απλοί εργαζόμενοι, απλοί άνθρωποι μιας θλιβερής καθημερινότητας, στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές των κομμάτων εξουσίας, ζούμε συνεχώς την τελευταία διετία σε συνθήκες οικονομικού τρόμου. Οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, οι συνάνθρωποί μας υποφέρουν από την ανεργία, την αναδουλειά, τους άδικους φόρους και το ακριβό κόστος διαβίωσης. Σε τέτοιες συνθήκες, φαντάζει πολυτέλεια, να αφιερώσει ο καθένας μας ξεχωριστά, λίγο χρόνο για να γίνεται έλεγχος σε κάθε ζήτημα της περιφέρειάς μας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτοοργάνωση και δράση ώστε να σώσουμε ότι μας έχει απομείνει.
Κάνω έκκληση σε κάθε συμπολίτη μας για τη δημιουργία ενός ιστολογίου αναφοράς και ελεύθερης πληροφόρησης  στο οποίο θα μπορεί να οργανωθεί η δική μας δράση μέσα στα διοικητικά όρια της Αντιπεριφέρειάς μας. Σκοπός και Ανάγκη να μην αφήσουμε, ούτε λεπτό, κανέναν τοπικό αιρετό δημόσιο λειτουργό να υποπέσει στο… «λάθος». Ούτε καν να διανοηθεί να πει: «Δεν ήξερα γιατί… είχα πιο σημαντικά θέματα από το… μνημόνιο» και άλλες ομοειδείς μπαρούφες που υποτιμούν τη λαϊκή συνείδηση. Θέτω στη διάθεσή σας το e-mail μου info@ippolytos.com για μία πρώτη επικοινωνία, εκφράστε τη γνώμη σας. Μπορείτε επίσης να καταθέσετε τα σχόλιά σας στον ιστότοπο www.ippolytos.com στις σχετικές με την επιστολή δημοσιεύσεις.