Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων εκτίθεται στη Λευκάδα


Ο γνωστός μηχανισμός των Αντικυθήρων εκτέθηκε σε έκθεση στη Λευκάδα στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.
Η έκθεση αυτή περιελάμβανε επίδειξη του ομοιώματος του Μηχανισμού (κατασκευής Διον. Κριαρή) σε μεγάλη αίθουσα μαζί με είκοσι μεγάλες εικόνες, με το ιστορικό της αναγνώρισης των συστατικών στοιχείων και της λειτουργίας του Μηχανισμού, που επιμελήθηκε και επεξηγούσε πολύ κατανοητά ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς.
Την έκθεση, που έγινε με πρωτοβουλία επαγγελματικών λυκείων και της Επαγγελματικής Σχολής Λευκάδας, επισκέφθηκαν πάνω από 700 μαθητές του νησιού, ενώ σε δύο μικρότερες αίθουσες έβλεπαν τρισδιάστατες διαδραστικές απεικονίσεις του Μηχανισμού και στην αίθουσα διαλέξεων προβαλλόταν ολιγόλεπτη ταινία παρουσίασής του. Παράλληλα, ειδικό φυλλάδιο έδινε επεξηγήσεις για τη χρήση του, που απεικονίζει το Σύμπαν (Ήλιο, Σελήνη, Πλανήτες και Αστερισμούς) σε μηχανική λειτουργία, με τα ημερολόγια της εποχής (10ος αιώνας π.Χ.) και εδίδετο η πιθανότητα προσδιορισμού του γεωγραφικού πλάτους και μήκους ενός τόπου.
Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή Ξεν. Μουσά με θέμα "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το πρώτο μηχανικό Σύμπαν, ο αρχαιότερος Υπολογιστής", το βράδυ της δεύτερης ημέρας, ο οποίος ενημέρωσε σε λίγο ουσιαστικά χρόνο πάνω από χίλιους ενδιαφερόμενους, πάνω στον πιο παλιό ηλεκτρονικό υπολογιστή της ανθρωπότητας.

πηγή: www.lefkasnews.gr