Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

«Kythera mon Amour»

Ταινία από τον ομογενή James Prineas για τα αγαπημένα του Κύθηρα

«Κύθηρα Αγάπη μου», αλλά με τον γαλλικό τίτλο «Kythera mon Amour», είναι η ταινία που γύρισε ο ομογενής James Prineas για το νησί της καταγωγής του και την παρουσιάζει για πρώτη φορά την ερχόμενη Κυριακή στο Σίδνεϊ.
Όπως λέει ο συμπάροικος σκηνοθέτης, το έργο είναι ρομαντική κωμωδία για την ζωή στα Κύθηρα και την απόφαση ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.
Η πρεμιέρα θα γίνει στον ιστορικό κινηματογράφο, Randwick Ritz Cinema, στις έξι το απόγευμα, την προσεχή Κυριακή.
Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ένας νεαρός που έχει να επιλέξει μεταξύ της ζωής του στην ταραγμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα και της προοπτικής να μεταναστεύσει στην Αυστραλία για ένα καλύτερο μέλλον.
Μαζί με εκείνον πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους και τα δύο αδέλφια του που ζουν σε χωριό και ασχολούνται με μελίσσια.
«Ασχολούμαι με αυτές τις προκλήσεις αλλά και την αγωνία και τον ενθουσιασμό για αποφάσεις που αλλάζουν δραστικά τη ζωή σου» λέει ο σκηνοθέτης.
Η ταινία αρχικά είχε σχεδιασθεί να είναι μικρού μήκους με έμφαση στο ρομαντικό σκέλος. «Όμως, όταν έκανα την επεξεργασία (μοντάζ) διαπίστωσα ότι χρειαζόταν συμπληρωματικό υλικό καθώς και προσθήκες στο σενάριο. Κι έτσι χρειαστήκαμε και άλλα γυρίσματα», είπε ο κ. Πρινέας.
«Αν και η ομάδα της παραγωγής είχε μόνο τρεις βοηθούς και συνεργαστήκαμε με ταλαντούχους ντόπιους κατοίκους ως ηθοποιούς, η ταινία δεν παύει να αντικατοπτρίζει τις δοκιμασίες της Ελλάδας και των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης και την ανανεωμένη επιθυμία για αναζήτηση καλύτερης ζωής στην άλλη γωνιά της γης» σημείωσε ο συμπάροικος.
Ο James Prineas είναι γεννημένος στην Αυστραλία (τρίτης γενιάς Ελληνοαυστραλός) και σήμερα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Βερολίνου και Κυθήρων. Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα έχει σπουδάσει σεναριογραφία και φωτογραφία. Εκθέτει έργα του από το 1997. Πάει στο νησί της καταγωγής του κάθε χρόνο και έχει την επιμέλεια του πολιτιστικού αρχείου www.kythera-family.net. 
Όπως λέει, νιώθει υπερηφάνεια που μπόρεσε να κάνει αυτή την ταινία για να καταδείξει, από τη μια τα σημερινά μεταναστευτικά διλήμματα και από την άλλη τις ομορφιές και την ζεστασιά του νησιού και των κατοίκων του.
Το σενάριο γι' αυτό το έργο το έγραψε καθώς μετέβαινε στο νησί για διακοπές και τα γυρίσματα κράτησαν τέσσερις ημέρες.

πηγή: neoskosmos.com