Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Παραμένει στο Διακόφτι Κυθήρων το δουλεμπορικό ένα μήνα μετά την προσάραξή του

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου έκλεισε ένας μήνας απ' όταν προσάραξε στις ανατολικές ακτές των Κυθήρων, το μεταλλικό δουλεμπορικό σκάφος που μετέφερε 68 παράτυπους μετανάστες από την Τουρκία με τελικό προορισμό την Ιταλία.
Μπορεί οι μετανάστες να αναχώρησαν αυθημερόν από τα Κύθηρα, λόγω έλλειψης υποδομών φιλοξενίας κι έμψυχου δυναμικού για την φύλαξη και την περίθαλψή τους, ωστόσο το σκάφος που τους μετέφερε παραμένει σε βραχώδες τμήμα της ακτής στο Διακόφτι Κυθήρων, δημιουργώντας ανησυχία στους κατοίκους για το τι μέλει γενέσθαι.
Πρώτο μέλημα του Λιμενικού και των τοπικών αρχών ήταν να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ρύπανση από το προσαραγμένο σκάφος. Έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες άμεσα προχώρησαν στην απάντληση των καυσίμων του σκάφους.
Παράλληλα έχουν δρομολογηθεί έλεγχοι για να διαπιστωθεί η πλευστότητά του μετά την προσάραξη, προκειμένου όταν αυτό αποκολληθεί, να γίνει με ασφαλή τρόπο και να απομακρυνθεί από την περιοχή.
Το σενάριο που κυκλοφόρησε το σκάφος να βγει στη στεριά και στη συνέχεια να μεταφερθεί δια ξηράς απομακρύνεται, λόγω έλλειψης κατάλληλων ανυψωτικών μέσων.
Τέλος σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία από την Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, προκειμένου το σκάφος να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Αναμένουμε άμεσα εξελίξεις χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει σε τέτοιες (κι όχι μόνο) περιπτώσεις.

Ρεπορτάζ - φωτογραφία: Παναγιώτης Μπαχτής 

πηγή: Tsirigo fm