Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 22/9/2016

Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων στον Πρωθυπουργό σχετικά με τα πολύ σοβαρά προβλήματα της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, επισκέφθηκε τα Κύθηρα ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Τέρενς Κουίκ το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Κουίκ προήδρευσε σε σύσκεψη διάρκειας 3 ωρών στο Δημαρχείο, κατά την οποία ο Δήμαρχος, οι συνεργάτες του και οι αιρετοί του Δήμου έθεσαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση και κυρίως τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Ο Δήμαρχος επέμεινε στην ανάγκη άμεσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, στην τραγική γραφειοκρατία που καθυστερεί επί μήνες την εκτέλεση απαραίτητων έργων καθώς και στην ανάγκη αναστολής εφαρμογής του Ν.4412/2016 ο οποίος έχει διακόψει την δημοπρασία όλων των έργων και επηρεάζει αρνητικά τις αναθέσεις προμηθειών. Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Υπουργό σειρά επεξεργασμένων και στοιχειοθετημένων αιτημάτων για συνολικά 33 ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για το Δήμο και το νησί, ενώ ο κ. Κουίκ δεσμεύθηκε να προωθήσει τα θέματα αυτά προς τα συναρμόδια υπουργεία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επίκειται επίσκεψη στο νησί του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μπαλάφα για αντίστοιχη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του ο κ. Κουίκ προσκύνησε στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, όπου ξεναγήθηκε και στο νέο Μουσείο που κατασκευάστηκε εκεί με δωρεά του ομογενούς κ. Γεωργίου Στάθη, ενώ επισκέφθηκε και το Νοσοκομείο όπου συνεργάστηκε με τον Διοικητή κ. Μοιρασγεντή επί των θεμάτων του ιδρύματος. Τέλος πραγματοποίησε ανοικτή συζήτηση με τους επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης και με εμπόρους και δεσμεύθηκε να θέσει τα ζητήματα που αναφέρθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο.
Ο Δήμος Κυθήρων θα συνεχίσει την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινή λειτουργία του και τα οποία ανάγονται σε παραλείψεις και δυσλειτουργίες πολλών ετών καθώς είναι αντιληπτό ότι αυτού του είδους οι δημόσιες ενημερώσεις συμβάλουν αρκετά στην επίλυση σοβαρών θεμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό. Εξάλλου είναι υποχρέωση των Δημοτικών Αρχών να μην περιχαρακώνονται αλλά να ασκούν πολιτική εξωστρέφειας και να ενημερώνουν τις Κυβερνήσεις για τα σοβαρά προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις η Αυτοδιοίκηση υπό συνθήκες κρίσης, γραφειοκρατίας, πολυνομίας και έλλειψης προσωπικού.