Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 14/9/2016

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 13/09 στην 15η συνεδρίασή του για το 2016 υπό την προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου.
Στο στάδιο της ενημέρωσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το ινστιτούτο Medina και το ΕΛΚΕΘΕ υπέβαλαν πρόταση ένταξης έργου στο πρόγραμμα «LIFE-Περιβάλλον» με τίτλο «Green Kythera» και προϋπολογισμό 2.500.000€ για 4 χρόνια (2017-2021) με ποσοστό κοινοτικής χρηματοδότησης 60%. Η πρόταση στοχεύει στην ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων και της παράκτιας ζώνης και περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, την κατακράτηση των υδατικών πόρων μέσω μέτρων συλλογής επιφανειακών υδάτων, την ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων των ελαιοτριβείων και την προώθηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η αξιολόγηση της πρότασης θα γίνει τον Απρίλιο του 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Επίσης ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κυθήρων για την ανάπλαση της πλατείας των Φρατσίων προϋπολογισμού 292.000€, που είναι το πρώτο από τα πολλά και σημαντικά έργα που θα εκτελεστούν στα Κύθηρα από την Περιφέρεια Αττικής και τα οποία ωριμάζει ο Δήμος μας.
Το ΔΣ ενέκρινε την πραγματοποίηση τιμητικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Κυθήριου Στρατηγού Πάνου Κορωναίου, Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης στο Ρέθυμνο, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 150 ετών από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου (1866). Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την Παγκρήτιο Ένωση που είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας της Ευρώπης με περισσότερα από 75.000 ενεργά μέλη, τον προσεχή Οκτώβριο στον Ποταμό. Επίσης ενέκρινε την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για τον δάσκαλο Παναγιώτη Λεοντσίνη που την δεκαετία του 1950 υπηρέτησε στα Αντικύθηρα και με ενέργειές του ανήγειρε το νέο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του νησιού και για τον συνταξιούχο Πλοίαρχο του Εμπορικού Ναυτικού κ. Βασίλειο Λεονταράκη, ο οποίος επί σειρά ετών εξυπηρέτησε με αυταπάρνηση τις άγονες γραμμές Κυθήρων – Αντικύθηρων παρέχοντας σημαντική κοινωνική προσφορά στα νησιά μας. Ο κ. Δήμαρχος, αναφερόμενος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία για την προβολή του νησιού η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων και η υποδοχή στα Κύθηρα σημαντικών προσώπων από όλο το φάσμα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού βίου της Χώρας, καθώς αυτό δημιουργεί μεγάλη υπεραξία για τον τόπο μας, η οποία είναι απαραίτητη για τις δημόσιες σχέσεις του Δήμου και έχει θετικό αντίκτυπο στην προβολή και τον τουρισμό, πάντα ωστόσο με την τήρηση του προσήκοντος μέτρου.
Επιπλέον το ΔΣ ενέκρινε δαπάνη ύψους 3.000€ για τη φιλοξενία των εθελοντών Ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου καθώς και της ομάδας «Σύμπλευση» που θα επισκεφθούν το νησί μας τους επόμενους μήνες κατόπιν αιτήματος της Δημοτικής Αρχής και σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και θα παράσχουν σειρά εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους.
Για το έργο της ανάπλασης των Μητάτων που έχει συμβασιοποιηθεί με ποσό 154.000€ δόθηκε παράταση μέχρι 31/12 λόγω μεγάλης καθυστέρησης της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έναρξης του έργου. Για το θέμα αυτό παρείχε σύμφωνη γνώμη στην ψηφοφορία και ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Μητάτων κ. Γεώργιος Σκλάβος, ενώ το καταψήφισε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με εντελώς έωλα επιχειρήματα προτείνοντας την ακύρωση της υπάρχουσας σύμβασης και την επαναδημοπράτηση του έργου (!!!), κάτι που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική απώλεια για το νησί μας ενός εγκεκριμένου και χρηματοδοτημένου έργου και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως τεκμηριωμένη δικαιολογία και κανένα νομικό έρεισμα. Επισημαίνεται ότι το έργο της ανάπλασης των Μητάτων είναι ένα από τα 8 έργα ανάπλασης, τις μελέτες των οποίων δεν είχε αξιοποιήσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της προς στους Δημότες, αφού για αυτά ουδέποτε έλαβε αξιόπιστη τεχνοκρατική υποστήριξη. Οι μελέτες αυτές επικαιροποιήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν και ωρίμασαν από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία εξασφάλισε σημαντικές χρηματοδοτήσεις σχεδόν για το σύνολο αυτών: Ανάπλαση Μητάτων (ΕΣΠΑ), Ανάπλαση Φρατσίων (Περιφέρεια), Ανάπλαση Belvedere (Δήμος), Ανάπλαση Κάτω Χώρας Μυλοποτάμου (Δήμος 2017), Ανάπλαση χώρου Τελωνείου Αγίας Πελαγίας (Περιφέρεια και Δήμος).
Τέλος έγινε αποδεκτή η δωρεάν παραχώρηση ενός επιχειρησιακού πυροσβεστικού οχήματος δασικών πυρκαγιών από το Π.Σ. τύπου Mercentes Unimog, το οποίο αφού υποστεί πλήρη επαγγελματική συντήρηση σε εξειδικευμένο συνεργείο, θα ενταχθεί στον στόλο των οχημάτων πυρόσβεσης που διαθέτει ο Δήμος μας ενισχύοντας την ομάδα πυρασφάλειας του Δήμου. Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ κ. Ιωάννη Καρατζιά για την απόφασή του αυτή καθώς και τον συμπατριώτη μας κ. Ιωάννη Καλλίγερο, Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mercentes Benz Hellas Α.Ε.Ε. για τη συμβολή του στον τεχνικό έλεγχο και τη συντήρηση του οχήματος.
Το ΔΣ ασχολήθηκε και με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.
Επισημαίνεται ότι από 01/09 τη θέση του Γραμματέα του Δ.Σ. και της Οικονομικής Επιτροπής έλαβε με απόφαση του Δημάρχου ο υπάλληλος κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης, μετά την συνταξιοδότηση της έμπειρης υπαλλήλου κας. Πηνελόπης Σούγιαννη, και στον οποίο ευχήθηκαν για τα νέα του καθήκοντα ο κ. Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.