Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 4/4/2016 (3)

Σε δύο πολύ σημαντικές συσκέψεις στην Π.Ε. Νήσων Αττικής συμμετείχε τη Δευτέρα 4 Απριλίου ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης μαζί με τους Δημάρχους της Αίγινας, του Πόρου και του Αγκιστρίου καθώς και τους Αντιδημάρχους ή εκπροσώπους των Δήμων Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας και Τροιζηνίας-Μεθάνων.
Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόταση του Δημάρχου Κυθήρων για προβολή των νησιών της Αττικής στο χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα κατά τον προσεχή Ιούνιο. Η πρόταση έτυχε θερμής αποδοχής από την Περιφέρεια, ωστόσο η οικονομική αδυναμία ορισμένων Δήμων να συμμετάσχουν στο κόστος ενοικίασης της αίθουσας (περίπου 2.000€ την ημέρα) έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη δράση να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί φέτος και ήδη ξεκίνησε να οργανώνεται για το Πάσχα του 2017 με στόχο να διενεργείται κάθε χρόνο ως θεσμός. Παράλληλα, η εντεταλμένη σε θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής κα. Ελένη Δημοπούλου ενημέρωσε ότι σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα εγκριθεί το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας για τα επόμενα 4 χρόνια, στο οποίο σημαντική θέση κατέχουν και οι 8 νησιωτικοί Δήμοι. Πέραν των άλλων, στις 30 Μαΐου θα γίνει επίσημη παρουσίαση της Περιφέρειας Αττικής και των νησιών στην Βασιλεία της Ελβετίας, όπου κλήθηκαν να συμμετάσχουν και οι Δήμαρχοι. Ο κ. Χαρχαλάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σαφής στήριξη της Περιφέρειας στην τουριστική προβολή των Δήμων και οικονομική συνδρομή στην έκδοση και εκτύπωση τουριστικού υλικού. Επίσης τόνισε την μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας στα νησιά (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) καθώς και του εποχιακού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την καθυστέρηση των διαδικασιών παραχώρησης των αιγιαλών προς μίσθωση, θέμα που δεν υφίσταται στα Κύθηρα λόγω της ύπαρξης της Εγχωρίου Περιουσίας. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υπάλληλος του Δήμου και υπεύθυνος τουριστικής προβολής κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης.
Στη συνέχεια έγινε η σύσκεψη για την προετοιμασία υλοποίησης του νέου προγράμματος CLLD (Leader) στην Π.Ε. Νήσων 2014-2020. Ο Δήμαρχος Κυθήρων, συνεπικουρούμενος από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου, παρουσίασε συγκροτημένα και με επιχειρήματα όλες τις ενστάσεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου καταστατικού της αναπτυξιακής σύμπραξης που θα συσταθεί και ορίστηκε επιτροπή για τον τελικό σχεδιασμό του Καταστατικού στην οποία θα συμμετέχει και ο κ. Χαρχαλάκης. Η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 20 Απριλίου προκειμένου στη συνέχεια το σχέδιο του Καταστατικού να υποβληθεί στους Δήμους για λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια. Οι εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ στην παρούσα φάση ζητήθηκε από το Δήμαρχο Κυθήρων να μην γίνει συζήτηση για τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία των Δημάρχων επί του Καταστατικού και του τρόπου λειτουργίας της Εταιρείας που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι οι παρατηρήσεις επί του Καταστατικού που έκανε ο Δήμαρχος Κυθήρων βρήκαν σύμφωνους και τους υπόλοιπους παριστάμενους Δήμους.